Giganţii americani, supuşi de Europa: Google, Facebook şi alte companii trebuie să se supună reglementărilor UE
0Giganţii americani trebuie să joace după regulile Uniunii Europene sau nu mai joacă deloc în Europa, aceasta este decizia statelor europene. Ele au stabilit că firmele online care au sediile în afara UE trebuie să se conformeze reglementărilor comunitare la capitolul protecţia datelor personale.
Uniunea Europeană le cere companiilor din afara spaţiului european să se conformeze reglementărilor în vigoare privind protecţia datelor personale. Desigur, companii precum Google şi Facebook, cea dintâi cu 90% cotă de piaţă în căutarea online şi cea de-a doua fiind cea mai mare reţea socială, inclusiv în Europa, sunt cele mai afectate, scrie Mediafax.
„Toate companiile care operează pe teritoriul european trebuie să aplice reglementările comunitare“, a avertizat Viviane Reding, comisarul UE pentru Justiţie. Poziţia adoptată de reprezentanţii statelor europene este susţinută de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, iar declaraţiile oficialilor UE vin după o întrunire derulată la Luxemburg. Comisia Europeană şi Germania au criticat modul în care autorităţile americane accesează date private. De ajutor în acest sens au fost dezvăluirile făcute de Edward Snowden, fost consultant al Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională.
De pe lista companiilor „furnizoare“ de date nu lipsesc Google şi Facebook, alături de Microsoft, Apple, Dropbox şi altele. Direct sau indirect, acestea au permis accesul NSA la serverele sale. Reding s-a referit şi la dezvăluirile companiei Vodafone privind transmiterea datelor personale în unele ţări. „Toate aceste lucruri evidenţiază cât de important este să existe un sistem clar de protejare a datelor personale“, a spus comisarul. Despre România, Vodafone nu poate oferi date, dar în top sunt Italia şi Cehia, cu cele mai multe cereri.
„Acum, e momentul ca miniştrii europeni să susţină pozitiv acţiunile lui Edward Snowden“, a completat Reding. Pachetul de reforme privind acest domeniu a fost aprobat de Parlament în martie, dar guvernele UE mai au de clarificat normele de aplicare. Şi cel mai rău se vede debusolarea în ultima decizie majoră a Curţii Europene de Justiţie. Aceasta a decis că motoarele de căutare - O analiză „Tech Adevărul“ e disponibilă aici.
[<a href="//storify.com/razvanbaltaretu/afl-mai-multe-despre-google-i-vodafone" target="_blank">View the story "Află mai multe despre Google şi Vodafone" on Storify</a>]