„Frăţia spionajului“: NSA şi FBI au transformat Facebook în unealta perfectă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crezi că Facebook ştie prea multe despre tine? Din octombrie 2010, şi NSA ştie la fel de multe pe câte ştie cea mai mare reţea socială. Atunci, FBI şi NSA au început să îşi creeze uneltele cu care să poată spiona fără probleme prin Facebook.

Glenn Greenwald, jurnalistul „The Guardian“ care a publicat primele documente despre cum spionează NSA, furnizate de fostul consultant Edward Snowden, are în cartea sa „No Place To Hide“ detalii despre cum NSA şi FBI au ajuns la un parteneriat prin care să se folosească de Facebook pentru a spiona. Reţeaua socială strânge miliarde de mesaje, fotografii, adrese IP şi adrese de mail şi alte date private, conform VentureBeat.

„E o sursă foarte mare de informaţii despre ţintele noastre“, aşa este caracterizat Facebook în documentele create de NSA, FBI şi GCHQ (agenţia de informaţii din Marea Britanie). Printre detaliile personale, agenţiile de informaţii urmăreau şi „tiparele de viaţă“ pe care oamenii şi le formează pe astfel de reţele. NSA şi partenerii săi s-au folosit de anumite găuri de securitate din Facebook pentru a-şi aplica planul.

Agenţiile au ţintit atât mediile clasice, web-ul, cât şi dispozitivele mobile. Toate acestea ajungeau la diverşi analişti de-ai săi care aveau la dispoziţie o bază de date foarte mare compusă atât din poze de profil şi imagini din albumele utilizatorilor, cât şi din informaţiile confidenţiale. Mark Zuckerberg a aflat, odată cu toată lumea, cum spionează NSA prin reţeaua sa. La acea vreme s-a caracterizat drept frustrat şi confuz de toate aceste rapoarte despre comportamentul guvernului SUA.

How the NSA Secretly Masqueraded as Facebook to Hack Computers for Surveillance from First Look Media on Vimeo.

Pe lângă toate operaţiunile sale, NSA a imitat şi serverele Facebook, devenind un „mijlocaş“ între oameni şi reţea, filtrând totodată informaţiile. Agenţia nu este străină nici de malware, atât transmis prin email, drept spam, cât şi transmis prin reţelele sociale. „Când inginerii noştri lucrează pentru a spori securitatea, ne gândim că vă protejăm de infractori, nu de guvernul vostru“, a caracterizat Zuckerberg acţiunile NSA.

Slide-uri din prezentarea folosită de NSA.

image
nsa edward snowden

„Înalta Poartă“ de acces

NSA nu doar că s-a folosit de produsele software preferate de utilizatori, cum ar fi Google sau Facebook, ci a avut şi o reţea de oameni care alterau dispozitivele fizice, mai ales routerele şi serverele. „Unele dintre cele mai eficiente operaţiuni Tailored Access Operations (TAO), deoarece oferă puncte de acces în reţele specifice din întreaga lume“, asta era caracterizarea pentru programul derulat de NSA.

Angajaţii care se ocupa de modificarea dispozitivelor

image

Documentul, conform ArsTechnica, este din iunie 2010 şi este un newsletter transmis de şeful departamentului de acces şi urmărire al NSA. El a inclus şi imagini cu oamenii care desfăceau echipamentele pentru a monta cipurile de urmărire sau firmware-ul „preparat“ de agenţie.

„Livrările de dispozitive de reţea (servere, routere etc.) către ţintele noastre sunt monitorizate prin toată lumea şi interceptate. Apoi, ele sunt redirecţionate spre un loc secret, unde angajaţii TAO, cu suport de la Remote Operations Center, se asigură de crearea unei porţi de acces prin dispozitive. Apoi sunt reîmpachetate şi introduse în circuitul de livrare“. Acesta e sistemul prin care NSA are acces la dispozitive de reţea înainte să ajungă la ţintele pe care agenţia le urmăreşte.

„NSA se bazează pe aceste produse pentru a proteja cele mai importante informaţii ale naţiunii (...) Nu vom comenta acest caz, nici activităţile de colectare a informaţiilor, dar interesul NSA într-o anumită tehnologie e determinat de folosirea acelei tehnologii de către ţinte străine“, a afirmat NSA printr-o declaraţie publicată de CNET. „(...) Activităţile NSA sunt concentrate şi folosite împotriva, şi doar împotriva, ţintelor străine în raport cu cerinţele unui moment dat. Publicarea materialelor despre sistemele de colectare a informaţiilor folosite de SUA fără un context accentuează confuzia“, mai spune agenţia.

[<a href="//storify.com/razvanbaltaretu/afl-mai-multe-despre-snowden-i-nsa" target="_blank">View the story "Află mai multe despre Snowden şi NSA" on Storify</a>]

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite