FOTO Noi informaţii despre spionajul american: PRISM spiona în timp real, fără să ţină cont de cetăţenie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"The Washington Post"  a publicat noi slide-uri despre programul american de spionaj informatic PRISM. În cele patru noi imagini sistemul este explicat mai bine, dar rămân semne de întrebare dacă autorităţile americane aveau "uşi de acces" către datele marilor reţele de pe internet.

Slide-urile pot confirma însă cele spuse de Edward Snowden, că PRISM le permitea celor de la NSA şi FBI să urmărească activitatea în timp real, prin spionarea comunicaţiilor prin e-mail şi mesagerie instantă. Cu toate acestea, slide-urile nu arată clar ce reţele erau implicate. Acuzaţiile iniţiale au vizat Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, YouTube, Skype, AOL, Apple şi PalTalk, dar companiile au negat faptul că au permis autorităţilor să spioneze în timp real.

Unul dintre slide-urile PRISM arată în timp real monitorizarea şi că pe 5 aprilie existau 117.675 de înregistrări. Acestea erau ţinte active de supaveghere.

De asemenea, alte două slide-uri, după cum explică "The Verge", vorbesc despre procesul de colectare a datelor. PRISM se foloseşte de nişte unelte numite Marina (procesarea datelor de pe internet), Mainway (istoricul apelurilor), Nucleon (datele de voce) şi Pinwale (datele video). FBI verifică aceste înregistrări în baza sa de date pentru a vedea care nu aparţin cetăţenilor Statelor Unite ale Americii. Acest lucru înseamnă că supravegherea poate avea loc asupra oricărei persoane, dar apoi FBI selectează cetăţenii americani. În plus, de multe ori datele aparţin unor oameni nevinovaţi.

Prin aceste slide-uri nu se lămureşte chestiunea accesului special al Guvernului asupra datelor utilizatorilor de pe reţele.

Slide-urile suplimentare pot fi văzute în galeria foto.

Uniunea Europeană a reprezentat una dintre „ţintele” spionilor NSA

Uniunea Europeană a fost una dintre „ţintele” agenţiei americane de supraveghere electronică NSA, care a fost acuzată de spionarea comunicaţiilor electronice la nivel mondial în cadrul programului PRISM.

Publicaţia „Der Spiegel” îşi susţine acuzaţiile prin nişte documente confidenţiale.Într-unul dintre acestea, datat în septembrie 2010, NSA descrie modul în care spionează Ambasada UE la Washington.

Acest lucru implică nu doar folosirea unor microfoane, care au fost instalate în clădire, ci şi despre o infiltrare în reţeaua informatică, permiţându-i să citească e-mailuri şi documente interne, notează France Presse.
Reprezentanţa UE la ONU era supravegheată în acelaşi fel, tot potrivit acestor documente, în care europenii sunt desemnaţi în mod explicit ca „ţinte de atacat”.

În 2003, UE a confirmat descoperirea unui sistem de ascultare telefonică a birourilor mai multor ţări, între care Franţa şi Germania, însă este dificil să se afle dacă este vorba despre acest caz despre care scrie cotidianul.
Publicaţia germană a postat pe site şi reacţii din partea unor personalităţi europene, ca preşedintele Parlamentului European (PE), germanul Martin Schulz, care apreciază că „acest lucru va dăuna în mod considerabil relaţiilor dintre UE şi Statele Unite”.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite