Farsele care au devenit ştiri - cum s-a trezit Schumacher, a nins în Egipt şi Papa Francisc a devenit peste noapte ateu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştirea că Michael Schumacher a ieşit din comă şi a vorbit cu soţia sa a făcut înconjurul internetului. Din păcate, aceasta nu se confirmă. Cât de multe citim pe internet şi câte sunt adevărate?

Michael Schumacher este în comă de la finalul anului trecut, când a avut un accident la schi. În ultima vreme au apărut informaţii cum că starea lui se îmbunătăţeşte. Chiar dacă acest lucru este adevărat, el nu a vorbit cu familia sa şi nu şi-a recunoscut soţia, aşa cum au apărut informaţii pe internet astăzi.

În acest context, ne-am gândit să vorbim despre moda informaţiilor false care circulă viral pe internet.

Papa Francisc, campionul informaţiilor false

De când a fost numit suveran pontif, Papa Francisc a fost poate campionul informaţiilor false. După o serie de declaraţii liberare despre atei, femei şi persoane gay, Papa Francisc a putut fi introdus în diverse ştiri false, pentru că aproape nimic nu mai era de necrezut din partea sa.

10.000 de share-uri pe Facebook a primit o poveste despre Al Treilea Consiliu Papal din Vatican (nu a avut loc), unde Papa ar fi zis că povestea lui Adam şi a Evei este doar o metaforă, iar Iadul este acelaşi lucru, o metaforă pentru sufletele izolate.

De asemenea, el ar fi zis că femeile vor avea dreptul în viitor să fie cardinali şi preoţi şi că speranţa sa este ca Biserica Catolică să aibă un Papă femeie cândva. Ce a mai spus? Că toate religiile sunt egale.

Ştirea falsă a circulat pe reţelele sociale şi a oferit speranţă celor care aşteptau ca religia catolică să se modernizeze în acest fel, astfel încât Papa să fie femeie, toţi oamenii să fie egali, iar ateii să nu mai fie condamnaţi. Da, poate Papa Francisc este liberal, dar nu atât.

De asemenea, un alt video promovat de site-urile de ştiri din România l-a arătat pe Papă cum ar fi povestit că a bătut doi bărbaţi şi le-a zis “ce Dracu’ vreţi de la mine?” pe vremea când a fost bodyguard la un club. Nu, nu a avut loc un asemenea dialog. El a fost promovat în cadrul unei emisiuni umoristice din Olanda, iar vocea era falsă.

Smogul din China

În luna ianuarie o imagine a făcut un tur întreg al internetului. Pe un ecran din centrul Beijingului se difuza un apus de soare. Care a fost ştirea? Cică panourile publicitare din Piaşa Tainanmen ar fi pus încontinuu aceste imagini pentru a le da oamenilor speranţa că există un apus dincolo de smogul înecăcios. Imaginea venea în acelaşi timp cu o concentraţie foarte mare de smog periculos, autostrăzi închise şi oraşe paralizate de fumul înecăcios.

image

S-au făcut analize pe acest subiect, iar smogul chiar era real, cu un diametru de 2,5 microni şi o concentraţie de 27 de ori mai mare decât cea admisă. Cu toate acestea, nu a fost să fie.

Panoul din Piaţa Taiananmen arăta într-adevăr un apus de soare, dar nu din cauza smogului, ci era parte a unei reclame şi dura 10 secunde. Reclama era despre provincia chineză Shandong. Ştirea a pornit de la “The Daily Mail”, reporterul James Nye vorbind cu un poliţist din Beijing care i-ar fi spus acest lucru. Cu toate acestea, citatul venea dintr-o ştire Associated Press despre poluare.

Cine a promovat ştirea? După Daily Mail au urmat Huffington post, Time, alte publicaţii internaţionale, dar şi Adevărul.

Zăpada din Egipt

În decembrie 2013, o imagine a circulat pe internet care ar fi arătat dramatismul schimbării climatice. A nins în Egipt! Da, în Egipt chiar a nins anul trecut, dar pentru a demonstra acest lucru pe internet au circulat câteva imagini spectaculoase cu piramida din Giza care era plină de zăpadă. De asemenea, circulau imagini cu Sfinxul acoperit de nea.

image

Au fost reale? Au fost false? Ei bine, erau nişte poze false. Pur şi simplu expunerea lor a fost modificată şi filtrele au ajutat la transformarea nisipului într-o materie alb-albastră, care dădea impresia de zăpadă.

Staţi liniştiţi, nu aţi pierdut zăpada de pe Piramide pentru că ea nu a existat.

În schimb, cotidianul "The Daily Mirror" a promovat ştirea. 

Samsung a plătit amenda către Apple în monede

Poate nu a ajuns în presa mare internaţională, dar a ajuns în presa românească. La finalul lui 2012, în cadrul procesului Samsung-Apple, compania sud-coreeană trebuia să plătească câteva miliarde de dolari. Pe internet a circulat zvonul că Samsung a plătit un miliard de dolari în monede. Chiar The Guardian a trebuit să scrie că Samsung nu a făcut acest lucru.

Dar ştirea a circulat. Ca să cari o asemenea cantitate de monede ai avea nevoie de 2755 de camioane. Cum ştim că nu s-a plătit aşa? Pentru că nimeni nu a confirmat acea informaţie şi pentru că la momentul respectiv Samsung încă nu trebuai să plătească amenda, pentru că nu exista un verdict final.

De asemenea, Apple are voie să nu accepte o anumită modalitate de plată din partea unor contravenienţi. Practic, Apple putea să spună că plata se va face prin transfer bancar sau prin altă metodă, nu prin monede. În plus, existau doar 20 de miliarde de monede în circulaţie în acel moment, deci Samsung nu avea de unde să le ia.

De ce a apărut ştirea aceasta? Pentru că unii oameni chiar au făcut-o, ducându-se să plătească datorii la stat cu roaba de monede.

Prima informaţie de acest fel a apărut în cotidianul mexican “El Deforma”, un fel de Times New Roman local.

Puştiul luat de un vultur

E un proiect al studenţilor la artă cinematografică din Canada. Asta nu l-a oprit să fie printre cele mai populare videoclipuri din 2013.

Puteţi vedea mai jos o ştire la jurnalul de pe Moldova 1. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite