Drame europene în inovaţie: „Şcoala ne învaţă că eşecul e rău. De ce ideile noastre devin produse în America?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, la Budapesta, s-a deschis o nouă ediţie a Forumului European pentru Inovaţie, organizat de Institutul European pentru Inovaţie şi Tehnologie. Prin evenimentul de anul acesta, Uniunea Europeană doreşte să arate eforturile pe care le face pentru dezvoltarea startup-urilor locale. Cu toate acestea, europenii se luptă cu alte arme în faţa asiaticilor şi americanilor.

La forumul de la Budapesta participă 600 de antreprenori, cercetători şi oficiali din Europa. Institutul pentru Inovaţie şi Tehnologia a fost fondat în 2008

Tibor Navracsics, comisarul european pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Sport a spus că Europa încearcă să reia creşterea economică şi să creeze locuri de muncă prin inovaţie şi educaţie. „“EIT (Institutul European pentru Inovaţie şi Tehnologie) a ajutat anul trecut prin crearea a 120 de produse şi servicii care au ajns pe piaţă, 141 de startup-uri şi training pentru 472 de studenţi. Trebuie să construim peste aceste rezultate“, a mai spus Navracsics.

La Innoveit 2015, 17 startup-uri au fost nominalizate pentru premiile anuale, care vor fi anunţate mâine. Premiile vor fi acordate pe trei categorii: Venture award (pentru startup-uri antreprenoriale), Change Awards (pentru proiecte care vor să schimbe comunităţi) şi echipe inovatoare în cadrul Innovators Awards.

Opt hub-uri pentru dezvoltare

Peter Olesen, şeful board-ului Institului de Tehnologie şi Inovaţie al Uniunii Europene a spus că „Europa trebuie să treacă peste fragmentarea europeană. Trebuie să ne concentrăm pe inovare alimentată de oameni şi care uneşte trei domenii esenţiale: business, educaţie şi cercetare“.

Cu toate acestea, EIT are câteva provocări de întrecut în viitor. Potrivit noului buget pentru investiţii strategice, EIT va avea un buget redus cu 350 de milioane de euro.

image

Institutul cu sediul la Budapesta a dezvoltat până acum trei aşa-numite KIC-uri, adică Knowledge and Innovation Communities, care funcţionează ca nişte hub-uri pentru diverse domenii antreprenoriale. Cele trei KIC-uri existente până acum sunt Climate KIC, EIT ICT Labs Master School şi KIC InnoEnergy.

Peter Olesen a vorbit despre cele două noi KIC-uri ce vor fi dezvoltate, după lansarea din 2014, Health (cu un focus pe sănătate) şi Raw Materials, care se va concentra pe exploatarea corectă a resurselor şi reclare.  Până în 2018, KIC intenţionează să mai lanseze trei astfel de hub-uri. Anul viitor va fi lansat cel din domeniul alimentaţiei - Food, care se va adresa inovaţiilor din domeniul alimentaţiei publice, unul care se va baza pe crearea de alimente noi şi unul de Urban Mobility, care va adresa problemele oraşelor în dezvoltare.

„Europa nu are o cultură a eşecului“

Corinne Vigreux, cofondatorul companiei TomTom, a vorbit despre păcatele europenilor şi incapacitatea de a rezista în faţa inovaţiei venită din Statele Unite şi Asia. TomTom e o firmă olandeză care a rămas acum singura companie europeană din domeniul IT care nu a fost vândută după fondare, la mai bine de 20 de ani de la începuturi.

Vigreux a avut un discurs clar şi direct în privinţa problemelor din Eruopa. „Vă mai amintiţi de Nokia, Philips sau Ericsson? Acum toate companiile mari din domeniul IT vin din Asia sau Statele Unite. De ce toate aceste tehnologii disruptive sunt de acolo? Airbnb, Uber, Facebook, Twitter. Ar fi putut aceste firme să vină din Europa? Probabil“, a spus Vigreux.

Acest lucru a fost întărit şi de Richard Kelly, investitor prezent la eveniment. El a spus că 30% din lucrările de cercetare vin din Europa. Cu toate acestea, trecerea de la cercetare la produs nu se mai face atât de bine. „Invenţiile europene sunt produse şi comercializate în altă parte“, a spus Kelly.

Pentru Vigreux, startup-urile din Europa trebuie să ţintească mai sus şi să nu aibă ca scop vânzarea rapidă către o companie mare. O mare problemă e sistemul educaţional.

„Avem un sistem educaţional care a penalizat eşecul pentru prea mult timp. Finlanda e prima ţară care recunoaşte asta şi schimbă lucrurile. Dacă nu ai rezultate bune la şcoală, eşti privit ca un ratat. Dar ce este un antreprenor? Un om care riscă şi eşuează, care face ceva ce nu a mai fost făcut niciodată. Trebuie să celebrezi eşecul“, a spus Vigreux.

Richard Kelly a adăugat că un element important e ecosistemul, acesta fiind secretul din Statele Unite sau din locuri cum ar fi Berlin, estul Londrei sau Barcelona. „Aceste locuri au reuşit să adune cercetători, antreprenori şi investitori. De asemenea, nu e o coincidenţă că Israelul a reuşit să se dezvolte folosind acelaşi model“, a spus Kelly. Astfel, el a reiterat una dintre problemele iniţiale enunţate la conferinţă - Europa e o piaţă mare de desfacere, dar nu există o centralizare a inovaţiei, iar fragmentarea aceasta dintre regiuni afectează traseul unei idei de la faza de cercetare la piaţă.


 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite