Cum se poate spiona internetul prin filtrare? Propunerea din Marea Britanie care sperie utilizatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Big Brother-ul lui George Orwell ar putea deveni realitate pe internet
Big Brother-ul lui George Orwell ar putea deveni realitate pe internet

Conceptul de Deep Packet Inspection nu este unul nou, iar de cele mai multe ori nu înseamnă ceva bun. De data aceasta, DPI-ul, adică un fel de cutie neagră a internetului, revine în discuţie în Marea Britanie, în contextul în care guvernul doreşte să lupte împotriva teroriştilor.

Un raport al Comitetului Pentru Securitate şi Informaţii din Parlamentul Marii Britanii arată că agenţiile de spionaj britanice vor introducerea unor cutii negre în sistemul comunicaţional din Marea Britanie pentru a controla mai bine traficul de internet. Dacă vă pare o decizie de tip "Big Brother", ea chiar poate deveni aşa ceva. 

Acest sistem poate să studieze şi să controleze date de tot felul de pe internet, de la adrese de mail, destinari sau activităţi pe Facebook, Skype sau Twitter. Informaţia a apărut într-un draft al noilor prevederi din domeniul comunicaţiilor din Marea Britanie, pe fondul încercării de a lupta cu terorismul. Astfel, autorităţile consideră că este critic să poată controla mai bine conversaţiile online, pentru a depista din timp ameninţările. 

"Nu cred că putem spune că există sau a existat vreodată o investigaţie semnificativă care să nu folosească datele şi comunicaţiile pentru a stabili cine, cum şi când a făcut un anumit lucru", a declarat şeful MI5, Jonathan Evans, citat de către "The Daily Mail". 

Propunerea de lege din Marea Britanie a fost primită cu foarte multă reticenţă de organizaţiile care se ocupă de libertatea de opinie, dar autorităţile britanice insistă că ei nu caută acces la conţinutul mailurilor, ci vor să afle cine dă, cine primeşte şi de unde au fost date unele mail-uri. 

Ce spun criticii sistemului

Criticii au afirmat că nu se va putea distinge niciodată foarte bine între obţinerea acestor informaţii şi obţinerea conţinutului mesajelor. De asemenea, opoziţia spune că nu există nicio diferenţă între un regim democratic, dar care îşi permite astfel de intruziuni şi regimurile autoritare. 

"Pericolul este că toate comunicaţiile, inclusiv conţinutul, vor fi inspectate şi stocate, iar intimitatea oamenilor va fi călcată în picioare într-un mod periculos şi fără precedent", a spus Emma Carr, de la organizaţia de protecţie a datelor personale "BigBrother Watch". 

O altă problemă a organizaţiilor care militează pentru drepturile la intimitate ale cetăţenilor este faptul că guvernul va introduce practic un filtru între utilizatori şi internet. "Supravegherea instantanee ar putea deveni realitate la un singur click", a spus Jim Killock, şeful de la Open Rights Group. 

Ce este deep packet inspection?

Acest concept reprezintă filtrarea conţinutului prin stabilirea practic a unei porţi în sistemul de comunicaţii, care inspectează datele. Deep packet inspection se poate realiza în orice domeniu şi stabilind diverse criterii. 

Deep Packet Inspection permite managamentul unei reţele, accesul la funcţii de securitate, cenzurarea conţinutului de internet, supravegherea şi data mining-ul. 

De exemplu, Rusia foloseşte Deep Packet Inspection pe baza legii federale cu numărul 139, care stabileşte că site-urile pot fi blocate cu ajutorul filtrării IP-ului. De asemenea, în Iran, în 2008 a fost introdus un sistem de Deep Packet Inspection, potrivit unor surse "Wall Street Journal". Sistemul permite autorităţilor să cenzureze şi să monitorizeze comunicaţiile realizate pe reţelele naţionale. 

Poate cel mai cunoscut sistem de Deep Packet Inspection este cel din China, unde site-uri mari sunt blocate pe teritoriul naţional. Google, Twitter sau Facebook au alternative naţionale, controlate puternic de către site. De asemenea, ţara asiatică blochează accesul către platforme care au conţinut pro-taiwanez sau care vorbesc de independenţa Tibetului.

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite