Cum a ajuns România să aibă Internet mai bun decât SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sper ca Bernie Sanders să aibă suficient net cât să traducă acest articol.
Sper ca Bernie Sanders să aibă suficient net cât să traducă acest articol.

România are puţine avantaje faţă de Vest, iar Internetul de mare viteză e unul. Un candidat la preşedinţia SUA e invidios pe noi şi iată de ce are motive.

Internetul era un loc liniştit ieri, cel puţin în România, dar candidatul Bernie Sanders a publicat pe Twitter un mesaj care a început să agite spirite şi oameni aici. Pe de o parte lăuda Internetul de mare viteză, dar pe de altă parte suna ca o jignire. Internet rapid avem, de aceea dominăm şi în cazul pirateriei digitale, dar am ajuns aici, deoarece nu a fost creată infrastructura încă de la început.

„Accesul la Internet de mare viteză nu mai este un lux. Este crucial pentru zonele rurale din America să fie contectate şi să facă afaceri cu restul lumii. Astăzi, oamenii din Bucureşti, România, au o viteză mai mare la internet decât majoritatea celor din SUA“ este mesajul publicat pe pagina de Twitter a lui Bernie Sanders.

Cel mai probabil cineva din echipa sa s-a gândit că ar fi o ocazie bună să fie promovat astfel candidatul, dar lucrurile au scăpat puţin de sub control, românii s-au simţit jigniţi, iar presa americană a scris despre reacţiile acestora. O companie locală chiar l-a invitat pe Sanders să viziteze România. Rămânem însă cu Internetul de mare viteză şi sunt câteva motive pentru care îl avem atât de bun.

România a pornit de la zero pe Internet

Când la CERN era în dezvoltare primele feţe ale web-ului, România era preocupată să golească Piaţa Universităţii cu minerii. Au urmat însă anii nebuni din '90, când orice tehnologie din Vest era adoptată aici şi implementată cât mai repede. Aşa s-a ajuns la Internet prin fibră optică, dar tocmai pentru că a lipsit cu desăvârşire cel clasic, cu fire din cupru.

După cum informa FTTH în raportul din 2015, România a ajuns în top 5 cu Internet fiber to the home, după ce reţeaua către bloc şi casă era deja întinsă. A mai rămas conectarea utilizatorului la viteza mare a online-ului. Apoi, Germania, Marea Britanie, Franţa şi Statele Unite ale Americii sunt ţări dezvoltate, care nu mai investesc în infrastructura de Internet dintr-un motiv simplu: trebuie să recupereze şi să facă profit după investiţia iniţială.

ftth cifre 2015

După cum scria VICE într-un articol din toamna anului trecut, aceste ţări mai vestice, mai dezvoltate, au avut acces la Internet încă din primele faze, când şi-au bazat infrastructura pe cea de telecom, adică pe cabluri de cupru. Acest cablu costă însă mai mult, iar dacă tot investeşti în zeci de kilometri nu prea îţi vine să-l scoţi şi să bagi în pământ „plastic" (fibră optică). Odată făcută investiţia, companiile au aşteptat să îşi recupereze banii pentru a se aventura la noi investiţii. Pentru est-europeni însă, şi pentru nordici, internetul a fost mai uşor de implementat direct prin fibră, nereproducând infrastructura costisitoare a Occidentului.

Apoi, mai este o chestiune care în SUA nu mai există: concurenţa. Pe când în România erau sute de firme de cartier care se băteau să prindă cât mai mulţi abonaţi, oferind conexiuni cât mai bune, în SUA piaţa este stabilizată, sunt zeci de milioane de abonaţi per companie, iar aceste companii se înţeleg să nu se calce pe coadă. Doar T-Mobile a încercat în ultimii ani să vină cu o strategie disruptivă, numindu-şi campania Uncarrier şi oferind pachete mai bune decât AT&T, Verizon şi Sprint.

Conferinţa pentru Uncarrier.

În rest, Internetul este destul de bine controlat şi mai degrabă ar negocia în secret să ţină lucrurile aşa, decât să investească în noi tehnologii, după cum s-a văzut în dezbaterea pentru conectare liberă, fără restricţii. Totodată, ei mai sunt atenţi la ceva: sunt peste 323 de milioane de locuitori, pe când România are circa 19 milioane. La noi sunt conectaţi peste 50% din oameni, la ei peste 80%. Costurile sunt mai mari, concurenţa e mică, astfel că se ajunge la un avans lent, la fel ca în Marea Britanie, Franţa, Spania sau Germania. Doar nordicii stau foarte bine şi est-europenii. 

Apoi, prin Internet, tinerii României s-au racordat rapid la ce reprezenta Occidentul. Am piratat şi încă o facem, iar asta ne-a permis să avem acces la conţinutul din afară. Aşa am ajuns să vedem Game of Thrones, filme de Oscar, animaţii premiate sau jocuri video celebre fără să plătim ceva. Totul mulţumită Internetului de mare viteză. Nu suntem cei cu Internetul cel mai rapid, dar concurăm la vârf, mulţumită lipsei de dezvoltare din ultimii ani ai comunismului. În anii '90 a fost o foame de orice, de la mâncare la tehnologie, iar asta ne ajută acum să ne dăm mari în faţa unui senator american. Cât mai merge nu se ştie, dar România a fost vedetă pentru o zi pe Internet.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite