Cât de bine stă România la site-uri pentru mobil: este sub Polonia, dar peste Cehia
0În aprilie, Google a început să penalizeze site-urile care nu sunt optimizate pentru mobil. La câteva luni distanţă, există date cu privire la cât de bine stă România la acest capitol.
„Tendinta este să nu mai ai telefon fix în casă şi nici televizor, aşa e «moda»”, a caracterizat piaţa Dan Bulucea, country manager Google România. Smartphone-ul şi tabletele devin alternative la vechile "gadgeturi" din casă, iar cel mai bine se vede asta în consumul de divertisment, informare şi, uşor-uşor, în e-commerce. Mobile first este noul trend de urmat, tocmai de aceea mulţi s-au temut de "apocalipsa" din aprilie.
În prezent, 63% din site-urile româneşti aflate în top 500 sunt mobile friendly, sub Polonia (73%) sau Marea Britanie (81%), dar peste Grecia (62%) sau Cehia (53%). Pe de altă parte, România are o rată de penetrare a smartphone-urilor de 46%. Apoi, 33% din români caută pe smartphone opinii şi recenzii, dar 29% din aceştia compară preţuri şi urmăresc caracteristici ale produselor şi serviciilor pe care le vor.
Deşi în Statele Unite ale Americii este foarte popular consumul de video pe telefon şi tabletă, la noi doar 12% din utilizatorii de smartphone-uri urmăresc videoclipuri online. Rată de penetrare a smartphone-urilor pe piaţă locală, conform Consumer Barometer 2015 citat de deţin un smartphone.
În final, despre mobile friendly, trebuie să ştii că nu este depăşită importanţa conţinutului de calitatea optimizării. „În timp ce site-ul mobile friendly este important, folosim o gamă diversificată de elemente pentru indexare. Popularitatea unui site este încă importantă, astfel că dacă o pagină cu conţinut de calitate nu este mobile friendly, tot va fi sus în căutări pentru ceea ce oferă. Poziţia sa nu va fi atât de afectată, cât să ajungă sub pagini de mai slabă calitate, dar mobile friendly“, a declarat un purtător de cuvânt al Google pentru New York Times în aprilie.