Care este diferenţa între malware şi ransomware şi cum ne putem proteja eficient gadgeturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
wannacry

În prima parte a anului 2017, am asistat la un adevărat asalt al hackerilor. De la WannaCry, la Petya sau la Adyllkuzz, care au luat la ţintă sute de milioane de utilizatori care nu aveau sistemele de operare updatate la ultimele verisuni, până la viruşii de Android care îţi fură datele şi tu nici măcar nu-ţi dai seama.

Cu peste 638 milioane de atacuri în 2016 - de peste 167 de ori mai multe decât cele înregistrate în 2015 - ransomware, o nouă ramură a programelor malware, şi-a arătat rapid capacităţile.

Ce este malware?

Malware este un termen prescurtat, care vine de la „Malicious Software” (software maliţios). Un program malware conceput special pentru a obţine acces la calculatorul tău, păcălind-ul pe acesta să instaleze un anumit software. El poate urmări ce anume accesezi pe el şi poate provoca daune de care tu nu eşti conştient. De obicei, malware-ul poate fi sub formă de keylogger, viruşi, viermi sau spyware.

Ce este ransomware?

Ransomware-ul este, practic, un tip de malware care îţi blochează calculatorul şi nu îţi permite să îl accesezi până nu plăteşi o recompensă. De aici şi numele său. În general, ea este cerută sub formă de Bitcoini, deoarece moneda virtuală este mult mai greu de urmărit de autorităţi. În zilele noastre, în loc de blocarea tastaturii sau a calculatorului unui utilizator, sunt criptate fişierele individuale, utilizând o cheie privată pe care o cunosc doar autorii programului ransomware. Cu toate acestea, nu există nicio garanţie că prin plătirea răscumpărării computerul tău va fi deblocat, scrie start-up.ro.

În mai 2017, un atac cibernetic la scară mare, numit Wannacry Ransomware, a infectat peste 300.000 de calculatoare din 150 de ţări. Au fost afectate doar calculatoarele pe care rula sistemul de operare Windows.

Cum să te protejezi

Viruşii de tip malware şi ransomware sunt creaţi specialpentru a ataca sistemele care nu rulează ultimele verisuni. De exemplu, dacă încă foloseşti Windows XP sau Windows 7, eşti mult mai expus unui astfel de atac, decât dacă foloseşti o versiune la zi a Windows 10. În plus, un alt mijloc bun de protecţie este folosirea unui antivirus extern, altul decât cel care vine la pachet cu sistemul de operare. Dacă vrei să plusezi, poţi încerca să foloseşti chiar şi un VPN, care îţi criptează în mod automat datele pe care le transmiţi şi le primeşti. Unul gratis, foarte bun, poate fi găsit aici.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite