Barack Obama ar fi de acord cu demersul FBI de a intercepta convorbirile online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama ar dori o mai bună supraveghere a utilizatorilor de Internet. FOTO Reuters
Barack Obama ar dori o mai bună supraveghere a utilizatorilor de Internet. FOTO Reuters

Administraţia Obama plănuieşte să susţină demersul FBI de a putea să-i supravegheze pe oameni prin Internet la fel cum o face prin serviciile de telefonie obişnuite.

Robert Mueller, directorul FBI, a spus, citat de „The New York Times“, că evoluţia tehnologiei îngreunează interceptarea. Tocmai de aceea încă din 2010 serviciul pe care îl conduce încearcă să obţină permisiunea de a le cere marilor companii ca Facebook sau Google acces la baza lor de date cu utilizatori.

FBI a cerut, în primă fază, serviciilor de comunicare prin Internet să construiască mijloace de interceptare. Această propunere nu a trecut niciodată, dar acum Biroul revine cu o altă strategie. Companiile mici, cu un număr redus de utilizatori, nu vor avea de ce să se îngrijoreze, dar cele mari vor trebui să se supună legii. Deocamdată, propunerea este la Casa Albă şi aşteaptă avizarea sau respingerea.

„Cred că propunerea FBI ar duce la o scădere a securităţii comunicaţiilor pe Internet şi le va face tot mai vulnerabile în faţa hackerilor şi a hoţilor de identitate“, a declarat Gregory Nojeim, de la Centrul pentru Democraţie şi Tehnologie. „Înseamnă, totodată, că inovatorii care vor dori să evite noile şi expansivele mandate de interceptare îşi vor duce produsele peste graniţă şi le vor dezvolta acolo, unde nu există acelaşi pericol“, a completat acesta.

Companiile care nu s-ar supune legii ar ajunge să plătească amenzi începând de la 25.000 dolari pe zi. Totuşi, înainte de acest pas trebuie informate cu privire la oferirea infrastructurii de interceptare. Astfel, ar avea la dispoziţie 30 de zile, perioadă în care se pot consulta cu organismele guvernamentale în ceea ce priveşte problemele tehnice. După acest timp sunt pasibile de sancţiuni.

Statele Unite ale Americii ar arăta mai mult a China, dacă trece această propunere. Albert Gidari Jr.

Albert Gidari Jr., reprezentantul unor companii din domeniul tehnologiei în problemele de ordin juridic, este unul dintre criticii strategiei FBI. El susţine că dacă SUA ar impune sancţiuni companiilor din afară, ar încuraja alte ţări să penalizeze companiile americane, atât timp cât acestea nu oferă informaţii despre utilizatori. Aceste companii străine ar trebui să aibă un sediu pe teritoriul SUA unde ar putea fi trimis ordinul de interceptare.

Conform planului FBI, chiar şi operatorii americani, precum Verizon sau AT&T, ar fi supuşi sancţiunilor. Aceştia se supun unei legi de interceptare încă din 1994, dar acum dacă îşi actualizează infrastructura şi nu se asigură că oferă capacităţi de interceptare, sunt pasibili de amenzi.

Vrem să discutăm cu voi. Vizitaţi-ne şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite