Şeful Google, Eric Schimdt: China este o superputere periculoasă pentru Internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eric Schimdt a încheiat de curând o vizită în Coreea de Nord. FOTO Reuters
Eric Schimdt a încheiat de curând o vizită în Coreea de Nord. FOTO Reuters

Directorul Google, Eric Schimdt, critică în cartea sa „The New Digital Age“ politica din China în domeniul informaţiei digitale şi numeşte ţara „cel mai activ şi entuziast cenzor al informaţiei“.

Eric Schimdt pregăteşte cartea pentru luna aprilie, dar jurnaliştii de la „Wall Street Journal“ au reuşit să obţină câteva pasaje din aceasta şi se pare că China este cea mai criticată ţară. Schimdt mai vorbeşte în „The New Digital Age“ şi despre scenarii utopice cu privire la viitorul Internetului şi informaţiei, notează „The Verge“.

În lumina ultimelor atacuri informatice asupra „New York Times“ şi „Wall Street Journal“, caracterizarea directorului Google manierei în care China operează este şi mai interesantă. El consideră că operaţiunile de hacking chineze sunt „rafinate şi prolifice“. Mai mult, îngrijorarea creşte pe măsură ce sporeşte şi competiţia globală. Guvernul chinez ar putea considera că atacurile informatice i-ar putea aduce un avantaj odată cu creşterea dependenţei de comunicarea şi comerţul digital. 

„Diferenţa dintre companiile din americane şi chineze, şi tacticile lor va pune guvernul şi companiile din SUA într-un serios dezavantaj“, a mai spus Schimdt în carte. De ce nu ar folosi SUA aceleaşi tactici precum China? Datorită „simţului de fair play“, justifică directorul Google această atitudine. Desigur, asta nu opreşte autorităţile americane să îşi spioneze cetăţenii.

Mai mult, Schimdt vede şi în companiile din China un pericol pentru că astfel măresc orizontul de influenţă al regimului. Huawei şi ZTE au fost incluse într-un raport al Congresului SUA în care sunt văzute ca un pericol la adresa securităţii naţionale, după cum scria „The Verge“ la acel moment.

Eric Schimdt şi plăcerea lui de a scrie

Actuala carte este programată pentru primăvară şi este scrisă împreună cu Jared Cohen, fost angajat la Departamentul de Stat şi acum omul care se ocupă de Google Ideas - rezervorul cu idei al motorului de căutare. Cei doi au mai colaborat şi la eseul „The Digital Disruption“, publicat în noiembrie 2010.

Acesta se deschide cu un scenariu destul de sumbru pentru cei care conduc ţările lumii. „Guvernele vor fi prinse fără gardă, când un număr mare de cetăţeni înarmaţi doar cu telefoane mobile vor lua parte la mici rebeliuni care vor provoca puterea.“

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite