
5 lucruri învăţate de români după accidentul aviatic: triangulaţia e-n top
0
Săptămâna a început cât se poate de prost pentru câţiva medici şi doi piloţi care au avut nenorocul de a se găsi într-un avion aterizat forţat în munţi. Acest text nu e o analiză pe „ce a vrut evenimentul să spună“, ci enumeră acele lucruri care au rămas, aşa cum le-am văzut din confortul unui Timeline de Facebook, în mare parte.
Înainte de top, câteva menţiuni: avionul a fost aterizat, chiar dacă sună nefiresc. Nu se fură bunuri, nu se prăbuşesc avioane, nu se întâmplă evenimente, ci oamenii fură bunuri, oamenii sau problemele tehnice prăbuşesc avioane şi oamenii fac ca evenimentele să se întâmple. Analize pe evenimentul din Apuseni, pe informaţii şi declaraţii se găsesc din plin, acest articol e de altă formă şi pe alt fond.
Nota bene: articolul de mai jos are o anumită doză de cinism, nu citi doar ca să te indignezi, să fugi la comentarii şi să spui că ai fost deranjat de ce ai citit. Ar fi ca şi cum te-ai împiedicat de bordură şi în loc să mergi mai departe te-ai găsit să dai cu piciorul în ea pentru ca apoi să te plângi că te-ai rănit.
1. Românii au învăţat ce-i aia triangulaţie, nesperată ocazie de a afla şi că nu sunt atât de uşor de urmărit pe cât i-au făcut să creadă filmele americane şi poveştile prăfuite despre Securitate. Triangulaţie este un cuvânt frumos, sună american şi reprezintă un întreg proces de depistare a unui telefon într-o mare de alte telefoane. Şi sună ca locaţie, iar locaţie e tare iubit de cetăţeni. În lupta cuvintelor pe care trebuie să le foloseşti cel puţin o dată în viaţă, „triangulaţie“ aproape că este un rival pentru „neconstituţionalitate“, cuvânt cu care mulţi oameni încearcă să facă pace.
2. Românii au învăţat să facă pagini pe Facebook dedicate oamenilor decedaţi. E trist pentru că nu va fi aceasta ultima dată, iar dacă viaţa unor oameni este scurtă, moartea lor e şi mai scurtă, nu ţine mai mult de câteva săptămâni. Oamenii prizează virtual foarte uşor poveşti cu femeia moartă cu lacrimi îngheţate pe obraji şi pilotul care s-a sacrificat pentru ceilalţi, dar un like şi un share chiar luminează mai puţin decât o lumânare aprinsă la morţi. Despre morţi numai de bine şi deşi nu aprob această vorbă n-o vreau schimbată în „Despre morţi numai pagini de Facebook“.
A se vedea că şi „Evenimentul zilei“ îi respectă memoria Aurei Ion, motiv pentru care i-a creat o pagină de Facebook.

3. Românii au aflat că soarta a fost crudă, că păcatele se răzbună, că Dumnezeu nu bate cu parul şi că nu există coincidenţe. Spre exemplu, Aura Ion şi Adrian Iovan aveau aceleaşi iniţiale, pe coada avionului a stat o cucuvea şi câinii au dumnezeul lor, iar acel dumnezeu l-a pedepsit pe Iovan, potrivit asociaţiei Cuţu-Cuţu. O listă cu acestea este gata făcută la Simona Tache pe blog.

4. Românii au descoperit că pot spune lucruri pe Facebook şi alţii să rezoneze cu ei, chiar dacă mesajul lor nu conţine decât frânturi din poveste pentru că, cel mai des, „n-am avut timp sa citesc tot articolu da nu e normal, frate!!!“. Spre exemplu, se pot întreba cum de la Titanic au ajuns alţii în 4 ore şi pe un munte, care nu-i Everest, s-au chinuit să ajungă în 7 ore. Nu doar atât, ci în ditamai oceanul Atlantic care nu-i chiar cât piscina unei vedete de la Hollywood, dar e pe-acolo. Şi oamenilor le-a plăcut să-şi ridice dileme: de ce n-au apelat oamenii la CIA, NSA, SRI sau alte astfel de structuri? Nu ştiu ce or face reptilienii în perioada asta a anului, dar sper sincer să nu dea ochii cu poporul român, că-i linşează pe motiv de neimplicare.

5. [am minţit, al 5-lea lucru aflat de români e, de fapt, unul pe care nu l-au aflat] Românii n-au aflat ce mai face OTV, deşi se face anul de când a fost închisă televiziunea poporului fără studii superioare, speranţă ridicată de viaţă şi bani pentru a-i cheltui pe altceva în afară de produse de la teleshopping.