O sferă dintr-o altă eră

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arena în care s-a desfăşurat competiţia
Arena în care s-a desfăşurat competiţia

La ce nivel a ajuns sportul electronic? Încotro se îndreaptă scena mondială a jocurilor video? Întrebări neinteresante pentru unii, însă vitale pentru gameri.

Mulţi zic, puţini cred. Gamingul a depăsit deja unele sporturi în materie de premii, acoperire media, spectatori, telespectatori şi sponsori. Fară aceşti sponsori şi fară aportul foarte important al vizionarilor din spatele organizaţiilor de gaming, poate că nu eram unde ne aflam astăzi. Iată că acest lucru s-a intâmplat şi îl traim cu toţii, fani ai jocurilor video din toată lumea. Ne strângem în baruri, să bem bere şi să vedem un meci de StarCraft 2. Mergem la vecinul, care are plasma mare, ca să vedem meciuri de League of Legends. Stăm cuminţi acasă în faţa monitorului şi asteptăm cu sufletul la gură să înceapă meciul echipei preferate de Counter-Strike. Lumea s-a schimbat şi a apărut un nou sport: sportul electronic.

Fară să-mi bat capul cu chibiţii care comentează scarbos la adresa tuturor articolelor ce apar în presă şi nu cuprind în titlu cuvinte cheie ca "Becali", "Soc!", "Daniela Crudu" sau "Victor Ponta", vreau sa trec fascinat în revista ultimul eveniment de gaming pe care l-am privit cu mare interes. 

Intel Extreme Masters, una dintre cele mai prestigioase compeţii rezervată jocurilor video, cu premii anuale în valoare de cateva bune sute de mii de euro (aprox. 850.000 euro), cu evenimente offline pe 4 continente (America de Sud, America de Nord, Europa şi Asia), cu milioane de telespectatori anual şi sute de mii de vizitatori la turneele locale, a poposit în weekendul trecut în oraşul Katowice din Polonia.

Un oraş plictist de blocurile înalte şi de zona industrială, însa cu un primar aflat în anul electoral, care şi-a dat seama că viitorul fotoliului sau este asigurat de catre tinerii din oras. A băgat mâna în bugetul primariei pentru cateva zeci de mii de euro şi a adus pe harta competiţiilor de gaming un oraş îmbâcsit parcă de furnalele uzinelor.

image

Cei mai buni gameri din lume s-au adunat în Polonia pentru a pune mâna pe premiile oferite de organizatori. Aproximativ 90.000 euro, acesta este potul cel mare, împarţit pe cele două categorii de jocuri oficiale: StarCraft 2 şi League of Legends. Pe langă acestea, turneele de FIFA13, World of Tanks şi Counter-Strike Global Offensive completează tabloul principal al unui eveniment impresionant.

Jucătorii intră în scenă, fiecare având un alai impresionant în spatele lui: manageri, reporteri, fotografi sau chiar fani dornici să-şi facă o poză cu idolul lor. La fel cum jucatorii de fotbal se echipează meticulos înaintea meciurilor, la fel cum suporterii vin la stadion să îşi pregătească coregrafia înaintea derby-ului, la fel cum antrenorii ţipă de pe margine să-şi motiveze jucatorii, la fel cum zeci de mii de suflete se strang pe stadion, aşa se întâmplă şi aici. Spodek, locaţia în care a avut loc acest eveniment, arată impresionant, aşa cum Spielberg şi-a imaginat in E.T., cum americanii au vazut in Roswell, cum Will Smith şi-a trait "Ziua Independenţei". Extratereştii au venit pe pământul leşesc să-şi arate adevarata faţa unui public ce iubeşte sportul electronic.

Peste 10.000 de fani au venit în arena OZN cu ore bune înainte de "fluierul de start" pentru a-şi pregăti conştiincioşi coregrafia: steaguri imense în culorile ţării gazdă, pancarte cu mesaje adresate jucătorilor, postere şi aplaudaci. Alte cateva mii aşteptau afara meciurile ce trebuiau să înceapă din clipă în clipă, la fel ca la finala unui turneu european.

Imnul "Ligii Campionilor" pentru sportul electronic a început să se audă timid pe fundal. Încet, încet, parcă puţin compleşiţi de alura impozantă a OZN-ului, cei mai buni gameri din lume au început să iasă timid de la "vestiare", îndreptându-se către mijlocul "terenului", acolo unde îi aşteptau miile de fani pentru startul partidei. Transmisii TV la cele mai înalte standarde, sute de mii de telespectatori ce şi-ar fi dorit să fie in tribună, prieteni, familii, toţi urmareau fascinaţi debutul competiţiei. Clickurile dese şi rapide de mouse au început să îşi facă simţită prezenţa în tăcerea tribunei fermecate de acţiunea ce se petrecea pe "gazon". Ţipete scurte şi ascuţite se auzeau din spatele jucătorilor. Erau antrenorii ce încercau să-i îmbărbateze la fiecare risipă în van de energie. Comentatorii şi-au luat lecţiile de dicţie cu multe zile înaintea evenimentului, iar acum îşi pun în valore cunoştiintele de excitare auditivă pentru publicul prezent. Un click distanţă de victorie şi mulţimea izbucneşte în delir: Victorieeeeeeee! Campionii se ridică în picioare şi îşi salută fanii cu ochii în lacrimi. Sunt cei mai buni şi ei ştiu asta!

image

Trofeul, parcă furat din vitrina celor de la Real Madrid, străluceşte în lumina blitzurilor adunate în faţa scenei. Ei sunt cei mai tari gameri ai momentului! Toţi cei care îi arată cu degetul, o fac cu mandrie, nu cu ură si dispreţ. Ei sunt sportivii electronici ce caştiga anual sute de mii de euro. Ei sunt cei care ar trebui să te facă să te gandeşti dacă poţi ajunge şi tu acolo.

Cortina se lasă peste "sfera" de basm ce salaşluieşte în centrul oraşului Katowice... Fanii pleacă acasă bucuroşi că au avut ocazia să vadă o finală de vis în propriul lor oraş şi se gândesc cu mandrie la asta.

Caravana Intel Extreme Masters pleacă din nou la drum şi se pregăteşte de Rio. Carnavalul sporturilor electronice va ajunge pe plaja din Copacabana, acolo unde gamingul este la fel de iubit ca si fotbalul.

Aştept cu nerăbdare ziua când Romania va ajunge şi ea pe harta evenimentelor Intel Extreme Masters, când oraşe ca Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi sau Constanţa vor deveni metropole ale sportului electronic. Macar pentru o zi...

Opinii

Mai multe de la Ionut Chepeneag


Ultimele știri
Cele mai citite