VIDEO Doi ani de la moartea lui Steve Jobs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steve Jobs a muri la vârsta de 56 de ani
Steve Jobs a muri la vârsta de 56 de ani

Sâmbătă se împlinesc doi ani de la moartea fondatorului celei mai cool companii de tehnnologie din lume. Steve Jobs a murit în data de 5 octombrie 2011, din cauza cancerului pancreatic, la vârsta de 56 de ani.

Noul şef Apple, Tim Cook, cel care a preluat compania din perioada în care Jobs a început să fie din ce în ce mai slăbit din cauza bolii, a transmis o scrisoare colegilor săi, cu ocazia acestei comemorări.   

„Mâine se împlinesc doi ani de la moartea lui Steve. Sper că toată lumea se va gândi la ce a însemnat el pentru noi şi pentru lume. Steve a fost o fiinţă incredibilă şi a făcut lumea un loc mai bun. Mă gândesc deseori la el şi îmi iau foarte multă putere din amintirile prieteniei lui, a viziunii şi a spiritului lui de conducător. A lăsat în urmă o companie pe care numai el ar fi putut-o construi, iar spiritul lui va fi mereu în fundaţia Apple. Vom continua să-i onorăm amintirea, dedicându-ne muncii pe care a iubit-o atât de mult. Nu există un tribut mai mare în cinstea lui. Ştiu că ar fi mândru de voi toţi“, a scris Tim Cook.

O scurtă istorie

Steve Jobs s-a născut pe 24 februarie 1955, la San Francisco, avându-i ca părinţi pe studenţii Joanne Carole Schieble şi Abdulfattah "John" Jandali, imigrant sirian, potrivit unei biografii a cofondatorului Apple, realizată de Bloomberg. Jobs declara în 1997 într-un articol din revista New York Times Magazine că nu doreşte să vorbească despre părinţii săi biologici, din motive de intimitate. Steve a fost adoptat de Clara şi Paul Jobs, care l-au numit Steven Paul Jobs şi l-au crescut în suburbiile californiene Mountain View şi Los Altos, potrivit Mediafax.

Jobs a terminat liceul Homestead din Cupertino în 1972, alături de Wozniak, viitorul său partener de afaceri. S-a înscris apoi la Reed College în Portland, Oregon, dar a renunţat după numai un semestru.

"În momentul în care am renunţat am reuşit să încetez să mai particip la cursurile obligatorii care nu mă interesau şi să încep să ma implic în lucruri care păreau interesante", a arătat el într-un discurs susţinut în iunie 2005 la Universitatea Stanford.

În 1975, Jobs şi Wozniak frecventează Homebrew Computer Club, o adunare informală de ingineri şi pasionaţi care făceau schimburi de idei şi piese. Cei doi prezintă la întâlnirile acestui grup computerele Apple I şi Apple II, potrivit unui articol scris de Wozniak.

Pe 1 aprilie 1976, Jobs, Wozniak şi Ron Wayne fondează Apple. Wayne, care lucrase la Atari împreună cu Jobs, a renunţat la participaţia de 10% din acţiunile Apple cu două săptămâni mai târziu.

În octombrie 2001, Apple a introdus iPod, primul player portabil de muzică în format digital produs de companie, extinzându-se dincolo de arena PC odată cu începutul decăderii acestei pieţe. Cu un preţ de 399 de dolari, primul iPod putea stoac 1.000 de melodii în format MP3.

Doi ani mai târziu, Jobs este diagnosticat cu o formă rară de cancer, care afectează pancreasul, şi încearcă să se trateze printr-o dietă specială, pentru a evita operaţia. Pe 1 august 2004, Jobs, în vârstă de 49 de ani, a anunţat pentru prima dată public că are cancer, afirmând că operaţia de extragere a tumorii a avut succes şi nu va avea nevoie de chimioterapie sau tratament cu radiaţii. Directorul operaţional Tim Cook a preluat conducerea companiei până la întoarcerea lui Steve Jobs la lucru, în luna septembrie.

La 9 ianuarie 2007, Jobs a lansat într-un eveniment spectaculos la Macworld noul iPhone, anunţând totodată că Apple scoate cuvântul "Computer" din denumirea companiei. Acţiunile Apple au închis atunci la un maxim record datorită estimărilor că iPhone urma să crească vânzările companiei cu un miliard de dolari pe an. Principalii concurenţi ai iPhone erau telefoanele BlackBerry.

Pe 8 iunie 2008, Jobs lansează la conferinţa dezvoltatorilor Apple cel de-al doilea iPhone, iPhone 3G, însă participanţii şi analiştii observă că şeful companiei pare "slăbit şi plăpând". Compania dă vina pe "o afecţiune comună".

La 14 ianuarie 2009, Jobs anunţă că i-a cedat atribuţiile "de zi cu zi" lui Tim Cook până în iunie, afirmând că problemele sale de sănătate sunt mai grave decât a crezut iniţial. El notează însă că va rămâne implicat în deciziile strategice majore.

La 27 ianuarie 2010, Jobs a lansat iPad. Tableta s-a vândut în 7,3 milioane de exemplare în primul trimestru de la apariţie.

Pe 24 august 2011, Jobs demisionează din funcţia de director general al Apple, predându-i funcţia lui Tim Cook şi preluând titlul de preşedinte al companiei. "Am spus întotdeauna că, dacă va veni vreodată o zi când nu voi mai putea respecta responsabilitatea şi aşteptările funcţiei de director general al Apple, voi fi primul care vă va anunţa. Din păcate, această zi a venit", a arătat Jobs într-un comunicat.

Pe 5 octombrie 2011, Apple anunţă moartea lui Steve Jobs. "Geniul, pasiunea şi energia sa au fost sursa a nenumărate inovaţii care ne îmbogăţesc şi îmbunătăţesc viaţa", scrie compania.

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite