Totul despre Android 6.0 Marshmallow: ce aduce nou şi care telefoane îl primesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Android 6.0 Marshmallow nu aduce schimbări radicale, dar uniformizează puţin lumea Android.
Android 6.0 Marshmallow nu aduce schimbări radicale, dar uniformizează puţin lumea Android.

Android 6.0 Marshmallow este cea mai nouă versiune pentru cel mai popular sistem de operare. De azi, îl poţi avea, iar aceste noutăţi te conving dacă merită sau nu.

Android 5.0 Lollipop a fost cea mai mare schimbare pentru Android de până acum. Niciodată nu se fac astfel de schimbări anual, aşa că nici Android 6.0 Marshmallow nu dă totul peste cap. În schimb, aduce suport pentru noile tehnologii, eficientizează unele procese rămase nefinisate în Lollipop şi introduce suport oficial pentru Android Pay, noul sistem de plăţi electronice pe care Google vrea să îl folosească. 

Android 6.0 Marshmallow va fi disponibil, începând de astăzi, pentru dispozitivele Google: Nexus 5, Nexus 6, Nexus 7 (2013), Nexus 9 şi Nexus Play. Cele noi, Nexus 5X şi Nexus 6P, vin cu el preinstalat. Altfel, LG a spus că G3 şi G4 vor primi, iar Motorola a spus că îl va oferi în următoarea perioadă pentru toate telefoanele, mai puţin Moto X (2014) pentru SUA şi Moto E. De altfel, mai toţi producătorii vor actualiza telefoanele de vârf la Android 6.0 Marshmallow, dar mai greu.

Android Pay, permisiuni pentru aplicaţii şi securitate sporită în Marshmallow

Android Pay este doar o nouă încercare de a transforma telefonul în "portofelul" tău. Google a mai încercat cu Wallet şi a eşuat, Apple încearcă de peste un an cu Apple Pay, iar Samsung are Pay, iar în această aplicaţie poate aduce mai multe carduri, de mai multe tipuri, nu doar pe cele de la bancă.

Oricum, Android Pay are cel mai mare potenţial de reuşită mulţumită popularităţii sistemului de operare. Apple Pay are şanse să funcţioneze foarte bine, să atragă mulţi utilizatori, pentru că este o companie imensă în spatele său şi pare determinată să investească mult. În final, Samsung Pay foloseşte o tehnologie interesantă, Magnetic Secure Transmission (MST), care îi permite telefonului să imite cardul şi îl poţi folosi pe acele puncte de plată unde citirea se face printr-un fantă laterală, prin tragerea cardului de sus în jos. 

android 6.0 marshmallow

Dacă Android Lollipop a adus o regândire a interfeţei, versiunea 6.0 Marshmallow aduce o regândire a sistemului de permisiuni pentru aplicaţii. În prezent, fie accepţi tot ceea ce vrea aplicaţie, fie n-o foloseşti. Ei bine, odată cu Android 6.0 Marshmallow vei putea alege către ce dai acces oricărei aplicaţii pe care o instalezi.

Este un mare pas înainte pentru confidenţialitate, dar mai ales pentru securitate. Spre exemplu, aplicaţia de lanternă n-are nevoie de acces la contacte, pe când WhatsApp ar avea. OnePlus s-a lăudat deja că a introdus un aşa sistem pe OnePlus 2, dar odată cu Marshmallow îl vor avea toate dispozitivele. Apple, pe de altă parte, foloseşte asta de ceva timp, iar diverse aplicaţii te întreabă dacă le permiţi să acceseze diverse aplicaţii din telefon. De exemplu, Facebook ar avea nevoie de acces la poze, dar poate nu şi aplicaţia de poloboc.

android 6.0 marshmallow

Pe lângă securitatea sporită din sistemul de permisiuni, de acum vor fi şi mai multe telefoane cu senzor de scanare a amprentei. Dacă producătorii voiau aşa ceva pe telefoanele lor, trebuiau să dezvolte software-ul necesar. Huawei, Samsung sau Motorola au făcut asta la vremea lor, dar Google aduce cu Marshmallow suport pentru aşa ceva. Totodată, dezvoltatorii vor putea folosi mai bine suportul pentru aşa ceva şi aplicaţiile ar putea fi securizate cu scannerul.

Android Marshmallow vine şi cu suport pentru USB-C, cel mai popular port USB al momentului (disponibil pe Nokia N1, Apple Macbook, OnePlus 2 şi Nexus 6P şi Nexus 5X). Marele avantaj este că poţi încărca prin tabletă telefonul, căci USB-C este bidirecţional, şi poţi încărca mai repede dispozitivul (de trei ori mai repede, conform Google).

android 6.0 marshmallow

Android 6.0 Marshmallow aduce noul tip de căutare online: Google Now on Tap

Cel mai probabil ai auzit de Google prin cea mai importantă afacere a sa: căutarea online. Totuşi, odată cu aplicaţiile pe smartphone a scăzut interesul şi gradul de folosire a căutării online, oamenii preferând să găsească ce au nevoie printr-o aplicaţie. A devenit astfel celebru sloganul Apple: There’s an app for that (trad.: Există o aplicaţie pentru asta).

Google Now on Tap este noul tip de căutare online. Nu mai trebuie să ceri tu precis ce vrei, nu mai ai de a face cu motorul de căutare, ci te foloseşti de Google Now. Această aplicaţie scanează ecranul dispozitivului şi contextualizează tot ce găseşte. Spre exemplu, dacă cineva te invită la un film şi îl numeşte în mail, Now on Tap „citeşte” rapid informaţiile şi îţi afişează ce ai nevoie, de la trailere la cinematografe.

image

Odată cu această funcţionalitate, Google redevine un pilon pentru Internet. Nu mai este doar o companie care furnizează sistemul de operare şi un pachet de aplicaţii, ci infrastructura între tine şi aceste aplicaţii. Vei avea nevoie de Now on Tap, când se va dezvolta suficient de bine, pentru că îţi va economisi timp aşa cum economiseşti timp căutând online decât la bibliotecă.

Mai mult, Google Now on Tap va ajunge la un nivel atât de dezvoltat, încât va înţelege ce face o aplicaţie fără ajutor de la dezvoltator. Va cunoaşte, deci, şi ceea ce vrei tu de la aplicaţie, fără să ceri precis. Este, astfel, aplicaţia care schimbă regulile jocului din nou în favoarea Google, iar Android este cea mai mare platformă cu peste un miliard de dispozitive.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite