Telefonul „pe bucăţi“ de la Google e mai aproape de realitate: Cum vor fi construite dispozitivele în Proiectul Ara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Google a vândut Motorola, dar o divizie păstrată din acea companie o va ajuta să creeze un smartphone ca niciun altul. Şi asta pentru că îl vei putea face după cum doreşti. Acum, avem mai multe detalii despre proiectul Ara si cum vor fi dispuse componentele în primele telefoane modulare.

Apple a reinventat piaţa smartphone-urilor cu iPhone, iar Google ar putea s-o ducă mai departe pentru acea nişă de oameni care ar dori să tot schimbe piese în telefon, să îl facă mereu mai bun, fără a-l schimba integral. Important pentru fiecare telefon al proiectului Ara, aşa cum reiese din informaţiile pe care Google le-a publicat recent, este designul industrial foarte bun care transformă carcasa în „mâna forte“ care să ţină toate componentele la un loc.

Google poate să creeze infrastructura, aşa cum a făcut cu Android, dar are nevoie de parteneri pentru un succes mai mare. În kit-ul de dezvoltare a produselor se menţionează că sunt importanţi producătorii terţi care vor ajunge să creeze modulele independente. Utilizatorii vor ajunge să cumpere astfel de module pentru a-şi face terminalele mai bune cu fiecare actualizare.

„Utilizatorii vor putea alege diverse piese dintr-un magazin online, folosind un configurator intuitiv prin intermediul căruia va fi asigurată o selecţie de module care oferă funcţionalitatea aşteptată“, se mai arată în documentele Google. Compania a mai trasat şi categoriile mari de şasiuri. Astfel, există versiunea Mini, versiunea Medium şi, în viitor, va fi versiunea Large.

Versiunea medie a unui şasiu de telefon al proiectului Ara (faţă şi spate). FOTO TechCrunch

image
Google poate să susţină sau nu fiecare variantă, dar dezvoltatorii trebuie să ţină cont de faptul că modulele trebuie gândite să se potrivească pe fiecare.

Pe faţă, utilizatorii vor putea aduce puţine modificări, în definitiv ar fi cam greu, din moment ce ecranul ocupă destul de mult. Poţi, spre exemplu, dacă eşti un fan BlackBerry, poţi adăuga o tastatură fizică, un senzor care citeşte amprenta sau o cameră foto mai bună, perfectă pentru selfie-uri de înaltă rezoluţie. Pe spate e cu totul altă poveste. Carcasa este structurată în diverse secţiuni, în funcţie de model (sunt şase), pentru a-i da rezistenţă şi pentru a delimita zonele în care vin componentele. Primele cinci modele au câte o linie transversală importantă, începând de sus (denumite „coaste“ - în engleză: ribs). Al şaselea are doar linia longitudinală pe prima treime, şi alte două pe partea stângă şi trei pe dreapta, după cum se vede în imaginea de mai jos.

Versiunile pe care Google le are în plan. FOTO TechCrunch

image
image

Din moment ce vorbim despre un telefon modular, e cazul să discutăm şi despre senzori. În proiectul Ara sunt prevăzuţi şi aceşţia, cum ar fi cel de scanare a amprentei, de monitorizare a temperaturii sau chiar a ritmului cardiac. Spre exemplu, modulul de mai jos măsoară fluxul de oxigen din sânge.

image

Mai mult, modulele sunt fixate de dispozitive fie prin electromagneţi permanenţi (EPM), utilizat pe spatele telefonului, fie prin EPM şi un piston cu arc, gândit pentru componentele de pe faţă. În final, cân vine vorba de software, Google spune că majoritatea aplicaţiilor de Android vor fi compatibile cu telefoanele Ara.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite