Scriitorul Radu Paraschivescu, despre ebook-uri: Judecata este că ele vor asasina cartea. Nu există pas înainte al tehnicii fără un cortegiu de bocitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scriitorul Radu Paraschivescu este un susţinător al cărţilor în format digital
Scriitorul Radu Paraschivescu este un susţinător al cărţilor în format digital

Scriitorul Radu Paraschivescu este un susţinător al cărţilor în format electronic. Acesta a spus, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Samsung şi Humanitas, că “nu are rost să te opui unui lucru firesc” şi îi sfătuieşte pe oameni să nu se lase contaminaţi de persoane care “emit tot felul de avertismente înspăimântătoare despre ravagiile pe care tehnica le face asupra cărţii şi asupra culturii în general”.

Samsung a încheiat , luni seară, un parteneriat cu Humanitas pentru a oferi conţinut localizat utilizatorilor din România. Serviciul Samsung Readers Hub 2.0 include peste 100 de titluri Humanitas. Editura pregăteşte variante electronice pentru toate lansările viitoare.

Radu Paraschivescu a spus că singurul lui merit în ceea ce priveşte digitalizarea cărţilor sale este faptul că nu a opus rezistenţă.

“Sunt omul care a fost de acord, la un moment dat, ca într-un birou alăturat sau într-o altă parte a oraşului să se facă ebook-uri după cărţile lui. Singura mea virtute este că nu am opus rezistenţă, aşa cum face deobicei când dă peste ceva nou – nu omul tânăr, proaspăt ci cel trecut de un anumit palier de vârstă. Prima lui reacţie e de opoziţie, de mefienţă, de bănuială, devine suspicios. Eu am prins maşina de scris care era o culme a progresului pe vremea când am început eu să scriu. Trecerea la un calculator a fost o dramă. M-a costat nervi franjuraţi, angoase, coşmaruri, certitudinea că nu o să depăşesc momentul niciodată şi că nu o să pot să scriu pentru că mi-a fost luată singura formă prin care eu puteam articula un text. După ce te împrieteneşti cu tehnica, lucrurile devin mai simple. Prieteniile astea, însă, ascund alt lucru: o trecere dintr-o lume în alta, dintr-un sistem în altul, dintr-o formă în alta”, a spus scriitorul.

Acesta a recunoscut că scriitorii au un anumit orgoliu de a fi citiţi de cât mai multă lume şi că variantele digitale ale cărţilor îi pot ajuta în această privinţă.

“Cum mă simt eu ca om alei cărui cărţi sunt transformate în ebook-uri? Evident că mă simt confortabil pentru că ştiu că am potenţial mai mulţii cititori. Există un orgoliu pe care nu are rost să-l negi, dacă îl negi eşti ipocrit. În foarte mulţi scriitori există, palpită dorinţa asta de a fi intercontinentali măcar. N-am cum să mă simt altfel decât bine când văd că tehnica mă ajută să intru în mintea şi sub ochii altor oameni, oameni chiar şi din alte ţări”, a spus el în cadrul conferinţei.



Radu Paraschivescu a mai declarat că ebook-urile reprezintă o etapă naturală a evoluţiei scriiturii şi că, dacă ar tehnologia nu ar fi avansat am fi scris “în continuare pe papirus, am fi cioplit tăbliţe, am fi angajat scribi”.
“Judecata pe care o auzim cel mai des este că ele vor asasina, într-o formă sau alta, cartea. Nu există pas înainte al tehnicii fără un cortegiu de bocitoare care să vină şi să sublinieze melodramatic «adio, carte; s-a zis cu cultura, se închid bibliotecile, se deschid saloane de bingo, saloane de coafură şi literatură nu se va mai scrie». Asta înseamnă să confunzi termenii. Evident că se va scrie literatură în continuare, evident că se va citi în continuare, numai că se va citi altfel. Dacă paşii ăştia nu ar fi fost făcuţi am fi scris în continuare pe papirus, am fi cioplit tăbliţe, am fi angajat scribi”, a subliniat autorul.

humanitas
Nimeni nu mai circulă acum cu prima ediţie in-folio a lui Shakespeare. E foarte frumoasă dar are 6,5 kg. Am cântărit-o, e cam greu de manevrat.


El i-a criticat pe cei care susţin că tehnologia omoară cultura şi a enumerate beneficiile pe care cărţile electronice le oferă. De asemenea, scriitorul i-a sfătuit pe oameni să nu se lase influenţaţi de “alarmişti”. 

“Există alarmişti de serviciu care au o anumită combustie interioară care îi face să se producă cât mai vehement în preajma târgurilor de carte. Ei apar, ca nişte plante ornamentale şi vin şi plâng pe umărul culturii deobicei, că se folosesc cuvinte cu majusculă în asemenea situaţii. E o melodramă care trebuie aruncată repede. E normal să existe ebook-uri, e normal să ne gândim deja la altceva, e normal să trecem într-un alt cont, într-un alt registru. Nimeni nu mai circulă acum cu prima ediţie in-folio a lui Shakespeare. E foarte frumoasă dar are 6,5 kg. Am cântărit-o, e cam greu de manevrat. Şi mai e ceva, poate că e un amănunt dar mie îmi plac amănuntele. Unul dintre avantajele acestui nou cod, că eu aşa îl consider, este că înlătură un pericol – deteriorarea. O astfel de stocare înlătură o astfel de primejdie, dincolo de confortul pe care îl ai că poţi citi oriunde astfel de cărţi. Accesul este rapid, eficienţa este crescută şi calitatea contrastului este foarte în regulă. De ce să nu faci pasul? Nu are rost să manifeşti opoziţie pentru un lucru firesc. Cel mai bine e să încerci să-l înţelegi, să-l consumi, să te bucuri de existenţa lui şi să nu te laşi contaminat de oamenii care emit tot felul de avertismente înspăimântătoare pe care tehnica le face asupra cărţii şi asupra culturii în general”, a conchis Radu Paraschivescu.



Ruxandra Ştefanescu, Content Manager în cadrul Diviziei de Telecom a Samsung România, a declarat că România se află printre primele ţări din Europa care oferă conţinut localizat.

“Suntem printre primele cinci din Europa care oferă conţinut local în Readers Hub 2.0. Am ales să ne asociem cu Hunanitas deoarece reprezintă un actor important în viaţa culturală din România precum şi un partener activ în domeniul publicitar. Erau cei mai potriviţi parteneri pentru noi”, a spus reprezentanta Samsung.

Redactorul-şef de dezvoltare editorială Humanitas Iustina Croitoru a spus că partneriatul cu Samsung îi oferă editurii o extindere mai largă şi vine şi în ajutorul persoanelor din străinătate care vor avea mai uşor acces la cărţi româneşti

“Există utilizatori din străinate care şi-au dorit cărţile noastre dar s-au lovit de problema coletelor, a deplasărilor a downloadărilor şi aşa mai departe. Prin Readers Hub oricine poate descărca cărţile şi asta ne oferă o extindere mai mare”, a spus aceasta, subliniind faptul că “în străinătate ebook-urile sunt populare printre gospodine care descarcă literatură de dragoste şi romane poliţiste. La noi lumea citeşte literatură serioasă şi cele mai descărcate cărţi sunt ale autorilor Humanitas: Mircea Cărtărescu, Neagu Djuvara, Radu Paraschivescu”.

Samsung Readers Hub 2.0 include peste 100 de titluri Humanitas. Editura pregăteşte variante electronice pentru toate lansările viitoare. Cu această ocazie va fi lansată în România ReadesHub, o aplicaţie Samsung care îţi tranformă telefonul sau tableta într-o bibliotecă.

Conţinutul Humanitas se alătură celor câteva mii de cărţi în format electronic din întreaga lume la care utilizatorii Samsung au deja acces cu Readers Hub 2.0, de la cărţi de bucate cu ilustraţii şi până la lecturi pentru copii. Cărţile electronice pot fi cumpărate foarte uşor, cu ajutorul cardului de credit. Totodată, parola de acces şi butonul „sign-in” le oferă acces utilizatorilor la e-reader de pe mai multe dispozitive Samsung.

Readers Hub 2.0 le permite utilizatorilor să caute în bibliotecă, aceştia beneficiind de asemenea de serviciul de recomandări de conţinut, care îi ajută să găseacă şi mai repede titlurile de care sunt interesaţi. De asemenea, interfaţa intuitivă le permite cititorilor să-şi personalizeze exemplarul digital: mărimea textului, culoarea de fundal sau luminozitatea ecranului pot fi modificate pentru o lectură cât mai plăcută, oriunde şi oricând.
Aplicaţia le permite utilizatorilor să facă adnotări şi să sublinieze pasajele importante. Notiţele sunt salvate separat pentru a fi găsite rapid şi partajate cu prietenii. Mai mult decât atât, ei pot posta pe reţelele sociale pasajele preferate din carte.

Readers Hub 2.0 este compatibil cu următoarele formate: ePub2, PDF, HTML 5 şi ePub 3. În plus, Samsung a dezvoltat un portal dedicat editurilor, unde acestea pot urmări, încărca şi gestiona ofertele proprii de cărţi electronice.

Serviciul Readers Hub 2.0 poate fi descărcat din Samsung Apps store pe dispozitive precum Note II, Galaxy S III, Galaxy S III Mini, Galaxy Note 10.1 (N8000) şi Galaxy Note 10.1 Wi-Fi (N8010).

ebook
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite