România învaţă IT: 2.000 de liceeni sunt ajutaţi să creeze aplicaţii şi alte proiecte tehnice
0Opening Opportunities este primul program educaţional dedicat domeniului IT şi în anul şcolar 2016 – 2017 a reunit aproape 2.000 de elevi (din 10 localităţi) înscrişi la evenimente de tehnologie şi mentorat.
Proiectul e orientat, cu precădere, în regiunea Moldova, a doua cea mai săracă zonă a ţării şi una dintre cele mai sărace regiuni ale Uniunii Europene. Astfel, acoperă nevoi ale elevilor şi şcolilor de informatică din: Suceava, Piatra Neamţ, Iaşi, Focşani, Oneşti, Vaslui şi Bârlad, dar şi în Bucureşti, Râmnicu Vâlcea şi Lugoj. Bilanţul pe 2016 arată şi că 650 dintre elevi sunt în program mentoraţi timp de patru luni de voluntari Microsoft România şi lucrează în echipe în care vor exersa construirea de aplicaţii mobile sau alte proiecte tehnice.
Opening Opportunities e creat de Asociaţia Techsoup şi Microsoft România şi ajută elevii de liceu pasionaţi de IT să îşi completeze activitatea din şcoală cu experienţa practică a realizării unui proiect tehnic - website, aplicaţie sau proiect hardware – împreună cu un mentor cu experienţă în domeniul IT. A debutat în urmă cu trei ani. Acum, peste 50 de specialişti ai Microsoft lucrează cu echipe de până la 12 elevi de liceu pentru patru luni, atât în întâlniri online, cât şi offline.
Spre deosebire de alte iniţiative similare, acest program reuşeşte să se remarce prin mentorii, care devin facilitatori şi oameni de legătură cu realitatea muncii în mediul IT. În plus, mentorii sunt ajutaţi atât de reţeaua de biblioteci publice prin Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România – ANBPR, cât şi de profesorii de informatică din programul Predau Viitor.