Raportul ONU „Aş roşi, dacă aş putea”: Asistenţii virtuali  accentuează stereotipurile sexiste faţă de femei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO BBC
FOTO BBC

Dotaţi în mod special cu voci feminine, asistenţii vocali Alexa, Cortana, Siri şi Google Asistant par să contribuie la perpetuarea unor clişee care au caracterizat pentru mult timp condiţia socială a femeilor, estimează un studiu realizat de Unesco.

Raportul de 145 de pagini publicat de UNESCO este intitulat sugestiv "Aş roşi, dacă aş putea", titlul făcând referire la răspunsul pudic dat de asistentul vocal Siri după ce un utilizator i s-ar fi adresat maliţios: „Hei Siri, eşti o curvă!”.

Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ilustrează modalitatea în care asistenţii lingvişti, care „domesticesc” inteligenţa artificială,  le transmit utilizatorilor stereotipuri sexiste. 

Raportul examinează în mod critic această practică şi încearcă să sublinieze cum sunt răspândite şi consolidate  diferenţele de gen. Mai mult, asistenţii virtuali ar mai promova acceptarea  abuzurilor şi  hărţuirilor sexuale, potrivit unor experimente făcute de utilizatori „feminişti”, care au constatat pasivitate, umor sau chiar flirt în răspunsurile dispozitivelor „agresate verbal”.

Prin erorile şi limitarile pe care se întâmpla ca  software-ul să le întâmpine,  utilizatorii ar avea o nouă ocazie de a se „încredinţa” de inferioritatea femeilor şi incapacitatea lor de a face faţă unor situaţii problematice. Astfel, s-ar reînnoi împământănita prejudecată din trecut cum că  femeile ar fi disponibile în orice moment, aşteaptă, ascultă şi execută cu docilitate orice li se cere.

"Modelele asistenţilor vocali propuse de aceste companii cristalizează concepţiile despre ceea ce este considerat " normal " sau " anormal ", conchide UNESCO.

Reprezentanţii ONU ilustrează şi motivul pentru care companiile au optat majoritar pentru vocea feminină:

"Pentru a justifica opţiunea de a dota asistenţii virtuali cu voci feminine, companii precum Amazon şi Apple au citat cercetări care demonstrau că vocile feminine sunt mai plăcute şi reconfortante la auz, iar oamenii preferă să audă o voce masculină atunci când se dau ordine şi o voce de sex feminin atunci când se acordă asistenţă".

O explicaţie pentru comportamentul acestor produse ar fi că femeile nu sunt destul de reprezentate în industria tehnologică, iar echipele care se ocupă de conceperea lor sunt dominate de bărbaţi, mai precizează raportul care formulează recomandări pentru inversarea acestei dinamici.

Comentatori care au luat parte la dezbatere au denunţat inutilitatea unor astfel de discuţii, ironizând că în orice caz  ofuscări de acest tip ar fi fost oricum stârnite şi în eventualitatea în care dispozitivele nu ar fi fost deloc dotate cu voci feminine, ceea ce anunţă noi abordări inspirate de polemicile din jurul mult contestatei corectitudini politice, în contextul progresului tehnologic.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite