Primele aplicaţii pe care trebuie să le instalaţi dacă aţi primit cadou un gadget cu Android

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre cititorii adevarul.ro au primit de Crăciun gadgeturi. Fie că au fost cu Android, iOS sau Windows, pentru cei neadaptaţi ele sunt o experienţă total diferită. Am decis să facem un ghid (care nu se vrea exhaustiv) al primei experienţe. Începem cu un device cu Android.

Sfaturile nu sunt pentru cei care au avut deja experienţe cu smarthone-uri, ci pentru cei care sunt la prima atingere. Uneori, trecerea poate fi dificilă şi şocantă.

Un cont de Gmail

Pentru a folosi un terminal Android, mai întâi adăugaţi-vă contul de Gmail. Dacă nu aveţi, trebuie să vă faceţi unul. De asemenea, telefonul sau tableta vă va cere accesul la amplasarea dumneavoastră în spaţiu. Pentru a o folosi cum trebuie, din păcate, trebuie să acceptaţi acest lucru.

Meniul

Android e simplu. Sunt câteva mişcări pe care le puteţi face cu el şi care vă vor duce prin sistem. Ecranul principal conţine scurtăturile către funcţiile esenţiale - telefon, browser, cameră foto, mesaje şi către aplicaţiile cele mai importante. Butonul central din partea inferioară a ecranului vă duce în meniul de aplicaţii.

Trecerea spre dreapta sau spre stânga din ecranul principal vă duce la celelalte ecrane ale sistemului. Veţi avea în standard cinci asemenea ecrane principale pe care le puteţi modifica.

Dacă trageţi cu degetul de sus în jos în partea stângă superioară veţi intra în meniul de notificări. Veţi primi alertele aici. Aceeaşi mişcare, dar în stânga vă oferă meniul de setări.

Google Play Store

Pentru a instala aplicaţii trebuie să accesaţi Google Play Store. Nu vă recomandăm să instalaţi aplicaţii din magazine neoficiale dacă sunteţi la prima folosire a telefonului cu Android, pentru că nu vă veţi putea proteja cu adevărat de viruşi. Pentru a instala o aplicaţia navigaţi stânga-dreapta în magazin şi veţi ajunge în categoriile dorite. De asemenea, puteţi folosi bara de căutare.

Nu instalaţi aplicaţii dacă sunteţi pe conexiunea 3G a telefonului sau tabletei, decât dacă e urgent şi nu sunt foarte mari. Conectaţi telefonul sau tableta la conexiunea Wi-Fi şi downloadaţi aplicaţii. Analizaţi mai întâi descrierea lor - cât de mari sunt şi ce drepturi cer - localizarea, accesul la contacte, accesul la camera foto, etc.

Aplicaţii esenţiale pentru Android

SwiftKey Keyboard

Primul lucru pe care l-am făcut pe orice dispozitiv cu Android este să caut o tastatură suplimentară pentru dispozitiv. De ce? Pentru că tastatura clasică nu mi s-a părut niciodată destul de bună. SwiftKey te învaţă, e făcută şi pentru limba română şi îţi oferă posibilitatea de a ”patina” cu degetul printre litere.

Din meniul de Setări stabiliţi ca standard SwiftKey şi lăsaţi-o să vă ajute să scrieţi mai rapid.

Facebook / Facebook Messenger

Dacă aveţi cont de Facebook, aceste două aplicaţii sunt esenţiale. Facebook vă permite să accesaţi reţeaua socială şi mesajele (care vor fi disponibile pe ecran chiar şi după ce închideţi aplicaţia cu ajutorul bulelor Chat Heads). Messenger e varianta doar pentru comunicare, ca să nu mai intraţi pe News Feed şi să pierdeţi timpul acolo.

Google Drive/Dropbox

Vreţi să vă tineţi fişierele şi altundeva, nu doar în telefon? Sau nu aveţi destul spaţiu? Google Drive şi Dropbox oferă alternative pentru stocare. De asemenea, sfatul nostru este să sincronizaţi una dintre ele cu camera foto, pentru ca pozele să fie salvate automat în folderul de pe internet. Nu uitaţi să fiţi atenţi ca atunci când sincronizaţi să nu acceptaţi sincronizarea pe 3G, pentru că veţi consuma datele foarte rapid.

Flipboard/Pocket/Circa News/Ştirili/Feedly

image

Vreţi să citiţi ştirile? Aveţi cel puţin cinci aplicaţii foarte bune. Eu le folosesc aproape pe toate atunci când am un dispozitiv cu Android. Le voi lua pe fiecare şi vă voi spune câteva cuvinte despre ele.

Ştirili - am ales-o pentru că reuşeşte să înveţe preferinţele în materie de ştiri şi are surse din România. Astfel, în loc să intrai pe browser şi să tastaţi site-urile publicaţiilor din România, le veţi avea pe toate indexate aici, pe domenii. Aşadar, e un mod simplu de a citi în metrou.

Pocket - aplicaţia salvează articolele interesante de pe internet. Să spunem că aţi văzut ceva acasă, o trimiteţi cu un mail în Pocket ca să o aveţi pe metrou, autobuz sau tren. De asemenea, e un mod interesant de a vă indexa articolele cele mai interesante citite de-a lungul timpului.

Flipboard - e regele ştirilor pentru mine. Arată ca o revistă interactivă şi are surse nenumărate. Dacă vă conectaţi conturile de Facebook şi Twitter, vă va indexa şi sursele de ştiri de acolo (şi nu numai - veţi putea vedea şi statusurile prietenilor). E împărţit pe categorii, dar de cele mai multe ori sursele vor fi din străinătate. Dar, dacă vreţi să citiţi ştiri internaţionale, din tehnologie sau din showbiz, e o aplicaţie perfectă.

Circa News - e o aplicaţie ciudată, dar încercă să schimbe modul cum citim jurnalismul. Dacă vă interesează evenimentele externe sau tehnologia, Circa News le face rezumatul în doar cinci ecrane. Nu veţi citi texte enorme, ci doar cinci ecrane de telefon. Circa News scurtează ştirile şi le transformă în esenţial.

Feedly - abonaţi-vă la fluxurile RSS ale site-urilor şi ştirile vor fi indexate aici. E o modalitate de a-ţi personaliza singur un ziar pe internet şi pe telefon.

Evernote/Google Keep

Aplicaţii de notiţe care se sincronizează între toate dispozitivele. Dacă vreţi să vă faceţi o listă de cumpărături, acestea sunt excelente. De ce să le instalaţi? Să spunem că sunteţi la cumpărături, iar de acasă soţia dumneavoastră îşi dă seama de ce vrea să prepare şi scrie în Evernote. Daţi amândoi Sync şi vedeţi lista actualizată. De asemenea, listele se pot face de la muncă şi le aveţi pe telefon în supermarket.

Instagram/Twitter

Dacă folosiţi reţelele sociale, instalaţi aplicaţiile oficiale.

Skype/WhatsApp/Viber/Line/Hangouts

Aplicaţii care înlocuiesc SMS-urile. Puteţi trimite mesaje prietenilor, puteţi să-i sunaţi cu ajutorul conexiunii de internet. Multă lume le foloseşte deja, aşa că nu vă veţi simţi singuri.

Star Taxi/Clever Taxi

Sunt alternative pentru fiecare firmă, dar acestea două indexează mai multe firme din Bucureşti. Nu am avut niciodată probleme când am comandat un taxi prin aplicaţie, iar şoferii sunt mult mai atenţi acum, mai ales că trebuie să le oferiţi şi feedback după orice cursă.

image

VLC Player/Vimeo/YouTube

VLC îl cunoaşteţi de pe calculator. E cel mai bun player de filme. YouTube vine preinstalat pe multe dispozitive, dar dacă nu este, îl găsiţi în Play Store. De ce am pus Vimeo? E o modalitate de a face timpul să treacă într-un mod interesant, videoclipurile de acolo au o calitate mai mare şi sunt de obicei proiecte artistice.

TripAdvisor/LastMinute/AirBNB

Vreţi să călătoriţi şi nu ştiţi unde? TripAdvisor e cea mai mare bază de date pentru hoteluri şi moteluri din lume. Veţi afla orice despre locurile unde vă veţi duce.

Last Minute indexează ofertele de ultim moment de la agenţiile de turism şi veţi putea călători în străinătate sau în România la preţuri foarte bune pentru câteva zile. Dacă e miercuri şi vreţi să plecaţi din oraş vineri, LastMinute poate fi o soluţie.

AirBNB caută locuri unde să staţi. Nu case uriaşe, nu chirii, nu couchsurfing. A democratizat căutarea de apartamente atunci când călătorim. Dacă vreţi să economisiţi bani într-o excursie, AirBNB e soluţia.

RealRacing 3/GT Racing 2/Asphalt 8

Pentru fanii jocurilor cu maşini. Nu au nevoie de multă descriere. Sunt cele mai bune jocuri, dar ocupă foarte mult spaţiu pe telefon sau tabletă.

Oliviera/FoodPanda/CityChef

Ca să comandaţi mâncare la birou sau acasă, acestea sunt cele mai bune aplicaţii româneşti. Funcţionează momentan doar în Bucureşti.

BitDefender Mobile Security

Niciodată nu plecaţi la drum fără un antivirus, mai ales că dispozitivele mobile sunt ţinte predilecte ale hackerilor în ultima vreme.

Jango Radio/TuneIn/Deezer/Zonga

Muzică pe internet, dar aveţi grijă, pe 3G consumă foarte mult. Eu sunt fanul TuneIn, dar Deezer şi Zonga au devenit foarte bune, puteţi să vă conectaţi contul de Facebook şi să vedeţi ce au ascultat şi prietenii, iar în unele reţele mobile (Orange şi Vodafone) veţi avea oferte speciale pentru ele.

Adobe Reader/Adobe Photoshop

Pentru a citi PDF-uri, Reader-ul e o instalare obligatorie, iar Photoshop poate edita şi modifica fotografii fără mari pretenţii. Nu vă aşteptaţi la artă adevărată, dar pentru nevoi imediate, e o aplicaţie mică şi reuşită.

Google PlayStore e uriaş. Şi puteţi să vă instalaţi o sumedenie de alte aplicaţii. Am cel puţin 400-500 de aplicaţii în istoria mea de pe Play Store. Dar acestea am considerat că sunt cele cu care trebuie să deschideţi balul, atunci când folosiţi pentru prima oară Android. Bucuraţi-vă de tabletă sau telefon, dar aveţi grijă la ce descărcaţi.

Aşteptăm sugestiile celor care folosesc Android, pentru a completa această listă.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite