Noua grijă a Parlamentului European: sunt roboţii „persoane“ sau nu?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European va dezbate în februarie dacă roboţii ar trebui să fie persoane electronice sau nu, ceea ce ar trebui să pregătească Europa pentru viitor.

Despre roboţi s-a scris şi s-a vorbit cam de când au început componentele electronice să existe. Până acum, cel mai aproape de un „robot“ ne-am apropiat prin asistenţi digitali cu inteligenţă artificială, ceea ce nu-i face decât utili în prelucrarea unei cantităţi imense de date. Mai sunt roboţii industriali, întâlniţi în fabrici, dar aceia doar urmează un algoritm şi fac munci repetitive.

Comisia pentru afaceri juridice a votat însă pe 12 ianuarie, cu 17 voturi pentru, două împotrivă şi două abţineri, un raport întocmit de Mady Delvaux, vicepreşedinte al Comisiei şi membră în Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor din Parlamentul European, prin care solicită Comisiei Europene să vină cu o propunere legislativă care să reglementeze utilizarea roboţilor la nivelul UE. 

Printre principalele propuneri incluse în raport se numără acordarea statutului de persoană electronică pentru roboţii autonomi, cu drepturi şi obligaţii specifice. Spre autonomie lucrează tot felul de companii mari, cum ar fi Google cu maşinile care se conduc singure, dar roboţi sub formă umanoidă nu vom întâlni prea des, că nu sunt foarte practici. Mai degrabă, „robot“ ar trebui să cuprindă software, nu hardware. Noua propunere prevede şi introducerea unui sistem de înregistrare a roboţilor avansaţi, bazat pe criterii de clasificare a roboţilor, dar şi un sistem de asigurări.

Mai mult, ar trebui creat unui cod de conduită etică pentru inginerii în robotică, dar şi reguli clare pentru proprietarii de roboţi, printre care interzicerea modificării roboţilor pentru a le permite să funcţioneze ca o armă. În fapt, aici ar fi singura chestiune valabilă, importantă şi de la care ar trebui să pornească dezbaterea. Vor fi tot mai multe sisteme autonome capabile să funcţioneze în armată, cercetare şi în sistem public. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite