FOTO VIDEO Inteligenţa artificială a cucerit Automatica. Robotul NAO a ajuns „student“ la Politehnica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robotul NAO este capabil să interpreteze mişcările unui om. FOTO Adevărul
Robotul NAO este capabil să interpreteze mişcările unui om. FOTO Adevărul

Universitatea Politehnica Bucureşti a găzduit, în sediul Facultăţii de Automatică, un eveniment dedicat pasionaţilor de inteligenţă artificială. Acesta se numeşte AI-MAS Winter Olympics şi a reunit câţiva reprezentanţi din industrie şi mai multe universităţi. La AIWO şi-a făcut apariţia NAO, un robot umanoid care merge, vorbeşte şi recunoaştere chipuri.

Robotul NAO, ca proiect, a luat naştere în 2004 sub comanda Aldebaran Robotics, un startup din Franţa. S-a remarcat în 2007, când a înlocuit robotul câine Aibo de la Sony în cadrul Robot Soccer World Cup şi de atunci este tot mai popular. A fost folosit la RoboCup 2008 şi 2009, a debutat în România anul trecut la Infomatrix şi acum a ajuns în sediul Automaticii.

Demonstraţia din „curtea“ UPB a fost destul de simplă. Robotul a fost programat să recunoască mişcările pe care le face un om filmat cu o cameră Kinect şi apoi să le reproducă. A fost pus să se ridice din poziţia întins şi i-a fost testată capacitatea de menţinere a echilibrului pe o masă care se înclină. Mai mult, i-a fost testată capacitatea de interacţiune cu oamenii prin recunoaştere vocală şi facială.

S-a descurcat destul de bine, deşi este capabil de mult mai mult, în funcţie de ce anume cere dezvoltatorul de la el. Robotul NAO este dotat cu tot felul de senzori care să-i asigure o cât mai bună înţelegere a mediului, de la accelerometru şi giroscop la cei pentru identificarea obstacolelor.

NAO are aproximativ 60 de centimetri, cântăreşte peste 4 kilograme şi autonomia ajunge la o oră sau maximum o oră şi jumătate. Este destul de adaptabil şi depinde foarte mult performanţa sa de cine îl „învaţă“ lucrurile. Poate fi programat în limbajele: C++, Python, Java sau .Net. „Creierul“ este un procesor Intel Atom la o frecvenţă de 1,6GHz şi sistemul său de operare preinstalat este Linux, dar este compatibil atât cu Windows, cât şi cu Mac OS şi, desigur, Linux. 

Roboţelul umanoid NAO, student de Politehnică

Pe lista sa de dotări mai apare o memorie RAM de 1GB şi un spaţiu de stocare de 2GB. Are camere video pentru recunoaştere facială - sunt două HD la o rezoluţie de 1.280x960 pixeli - are microfoane şi difuzoare încorporate. În final, suportă conexiune la Internet prin WiFi sau Ethernet (conexiune clasică, prin cablu).

Evenimentul inteligenţei artificiale

AIWO 2013 a reunit reprezentanţi din 14 universităţi, dar şi din industrie - Facebook, Google sau Adobe - pentru a împărtăşi viziuni şi rezultate ale cercetării în domeniul Inteligenţei Artificiale (în engleză: AI). Pe parcursul întregii zile, participanţii la eveniment au putut vedea mai multe proiecte şi afla mai multe lucruri chiar de la oamenii care le-au implementat. Ba chiar şi-au putut încerca norocul în faţa celor de la Facebook care au venit cu gând de recrutare.

Sub cupola AIWO au fost reunite universităţi din mai multe oraşe ale ţării - Timişoara (Universitatea de Vest), Constanţa (Universitatea Ovidius) sau Cluj-Napoca (Universitatea Babeş-Bolyai), iar din Bucureşti a mai contribuit Academia de Studii Economice. Unii au venit cu proiecte noi, alţii cu unele mai vechi, dar automatizarea a guvernat. Robotul NAO a fost una dintre atracţiile evenimentului, după ce în 2010 şi-a câştigat simpatia la nivel mondial printr-un dans sincron în cadrul Shanghai Expo.

AIWO 2013 a avut trei secţiuni: AI Olympics - un concurs de software cu premii total de 3.000 de euro pentru primele 3 locuri, AI Talks - seria de prezentări şi dezbateri tehnice, şi AI Village - o expoziţie de aplicaţii software şi hardware. La această din urmă secţiune a intrat şi NAO, dar şi roboţi de alt tip, cum ar fi cei capabili să joace fotbal.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite