Cum arată primul spaţiu dedicat „makerilor”, noua generaţie de tâmplari şi sudori cool din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La NOD Makerspace, vizitatorii şi abonaţii pot folosi imprimante 3D
La NOD Makerspace, vizitatorii şi abonaţii pot folosi imprimante 3D

O nouă generaţie renaşte în Bucureşti, din ruinele fostelor fabrici. Hipsterii de azi vor să-şi construiască propriile mese, să folosească imprimante 3D şi să vândă produse manufacturate. Pentru ei a fost deschid NOD Makerspace în Bucureşti.

NOD Makerspace e un spaţiu deschis în apropierea staţiei de metrou Timpuri Noi din Bucureşti, unde doi arhitecţi, Florin Cobuz şi Tamina Lolev, au vrut să ofere comunităţii posibilitatea de a folosi unele unelte la care nu ar avea acces decât dacă ar da foarte mulţi bani.

"Scopul unui makerspace ca acesta este de a stimula o comunitate să realizeze ceea ce nu poate face fiecare în parte, din lipsă de resurse. Makerspace este spaţiul comunităţii, dotat cu echipamente", a spus Tamina Lolev, fondatorul spaţiului din Bucureşti.

NOd Makerspace

Cum va fi organizat spaţiul şi cât costă abonamentul?

NOD Makerspace e un spaţiu de 650 de metri pătraţi lângă clubul Atelierul de Producţie, care a fost reabiliat de către creatori. Ei şi-au construit singuri mesele pentru spaţiul de lucru în comun, ei au montat sticla şi au adus echipamentele. Spaţiul este împărţit într-un open space de 300 de metri pătraţi, unde membrii vor avea acces la scule şi la lucru în comun. De asemenea, există 10 birouri care vor fi închiriate firmelor care creează lucruri, de la tricouri la birouri sau obiecte de artizanat. În plus, spaţiul de la Timpuri Noi, oferă 150 de metri pătraţi de ateliere de prelucrare a lemnului şi metalului, sablare, sudură şi fir încins.

Cele 10 spaţii pentru birouri vor fi închiriate pe bani, iar echipele care vor veni să lucreze la NOD Makerspace vor putea să-şi cumpere o masă privată în cadrul open space-ului pentru un preţ mai bun.

Individual, abonamentul costă 110 euro de persoană, iar abonamentul care permite accesul la scule mai complexe costă 160 de euro. Aceasta din urmă asigură şi cursurile pentru folosirea aparatelor din dotarea hub-ului.

O investiţie pentru makeri

Florin Cobuz - "Ne trebuie un spaţiu unde oamenii să vină să-şi facă lucrurile, nu să le mai facem noi ideile. Am realizat makerspace după un an de pregătiri", a declarat Florin Cobuz, fondatorul locului.

Lansarea publică va avea loc pe 17 mai, în cadrul Romanian Design Week. Evenimentul din urmă e unul dintre sponsorii locului. Investiţia iniţială pentru închiriere şi dotare a fost de 120.000 de euro. Printre parteneri sunt Telekom, Epson, Hornbach, Rigips, Saint-Gobain, Isover, ForIT, The Plot, RoboFun, The Practice şi Romanian Design Week.

NOd Makerspace

"Makerspace vrea să devină în trei un catalizator al industriilor creative şi să dezvolte partea educaţională a spaţiului, dar şi cea de incubator de business", a adăugat Cobuz.

La NOD Makerspace vor fi organizate diferite cursuri, printre care unele de laser, CNC, printare 3D sau instrumente de bază pentru prelucrarea lemnului. Pe lângă acestea, se doreşte organizarea unor cursuri adiacente, inclusiv pentru copii, cum ar fi designul de biciclete.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite