Apple şi „cuplul teribil“ de tablete: iPad Air şi iPad mini 2 au hardware similar, dar le despart doar doi inci de ecran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tim Cook, directorul Apple, a prezentat noile produse ale Apple. FOTO Reuters
Tim Cook, directorul Apple, a prezentat noile produse ale Apple. FOTO Reuters

Apple a susţinut un eveniment în San Francisco în această seară. Vedetele au fost noile tablete, acum denumite iPad Air şi iPad mini 2, dar şi noile PC-uri: Mac Pro pe care Apple îl vede viitorul desktop-ului, şi două modele de Macbook Pro. Iată ce ar trebui să ştii despre ele.

Apple a scos la lumină, la sediul din San Francisco, noile produse. iPad 5 sau noul iPad a devenit iPad Air cu inspiraţie de la laptopul Macbook Air. iPad mini a căpătat doar un 2 în coadă şi un ecran mai bun, împreună cu cel mai nou procesor Apple. De asemenea, Macbook Pro trăieşte mai departe prin modele de 13 inci şi 15 inci care tocmai ce au trecut la cipuri Intel Haswell. Iar din decembrie pe piaţă va fi şi Mac Pro, cel mai interesant şi ciudat computer Apple.

iPad Air are un procesor A7 luat de la iPhone 5s, este mai subţire, este mai îngustă şi mai uşoară decât oricare altă tabletă iPad cu ecran de aproape 10 inci. Va fi disponibilă în două nuanţe de culoare: space grey şi white, preţul porneşte de la 500 de dolari. Într-o manevră surprinzătoare, Apple menţine pe piaţă iPad 2, o tabletă lansată în 2011, iar preţul acesteia ajunge la 400 de dolari. Din 1 noiembrie, iPad Air va fi şi în România - mai multe detalii poţi consulta prin link-ul oferit mai jos

<a href="https://adevarul.ro/stil-de-viata/tehnologie/ipad-devine-ipad-air-de-pe-1-noiembrie-in-romania-1484020.html" target="_blank">iPad devine iPad Air: de pe 1 noiembrie în România</a>

iPad mini rămâne aproape neschimbată, iar Apple a şi spus, indirect, de ce: „Cea mai cerută noutate a fost ecranul Retina“. Şi acum l-au oferit. Astfel, e vorba de o tabletă cu ecran de 8 inci, procesor A7 şi cel mai probabil memorie RAM de 1GB. Nuanţele de culoare sunt preluate de la iPhone 5s şi iPad Air, adică space grey (gri) şi white (alb), iar preţul a crescut. Pentru versiunea de 16GB cu WiFi plăteşti 400 de dolari. Vechea versiunea ajunge la 300 de dolari - mai multe detalii sunt disponibile la link-ul de mai jos.

<a href="https://adevarul.ro/stil-de-viata/tehnologie/ipad-mini-2-la-fel-de-puternic-ca-fratele-sau-mai-1484022.html" target="_blank">iPad Mini 2: la fel de puternic ca şi fratele său mai mare iPad Air</a>

Mac Pro este un „monstru“ de calculator. „Este un computer cu o putere foarte mare. Este viziunea noastră asupra desktopului destinat profesioniştilor“ a fost caracterizarea pe care i-a făcut-o Phill Schiller, directorul de marketing al Apple. Are Intel Xeon E6 pe 4, 6, 8 sau 12 nuclee, cache L3 de 30 MB şi un design care l-ar putea face coş de gunoi sau chiar scrumieră. Mac Pro va putea reda conţinut pe trei ecrane cu rezoluţie 4K în acelaşi timp, are conexiune Thunderbolt 2 cu rată de transfer de 20Gb/s şi oferă 1TB de stocare flash cu viteze de scriere de 1GB/s şi de citire de 1,2GB/s. Preţul de pornire va fi de 3.000 de dolari - mai multe detalii sunt disponibile la link-ul de mai jos.

<a href="https://adevarul.ro/stil-de-viata/tehnologie/mac-pro-se-lanseaza-in-noiembrie-si-costa-3000-de-1484059.html" target="_blank">Mac Pro se lansează în noiembrie şi costă 3.000 de dolari - performanţă fulminantă într-un ambalaj cuminte</a>

În noile modele de Macbook Pro au fost schimbate procesoarele, s-a trecut la Intel Haswell, iar preţurile au fost micşorate cu 200 de dolari. Unul de 13 inci va costa 1.300 de dolari şi va avea un ecran Retina, un procesor Intel Core i5 la 2,4 Ghz, 4GB RAM şi un SSD de 128 de GB. Cel de 15 inci, în cea mai bună versiune, are i7 la 2GHz, 256GB de stocare pe SSD şi 8GB de memorie RAM - mai multe detalii sunt disponibile la link-ul de mai jos.

<a href="https://adevarul.ro/stil-de-viata/tehnologie/noile-macbook-pro-mai-performante-dar-mai-1484056.html" target="_blank"><strong>Noile MacBook Pro: mai performante, dar mai ieftine decât generaţia anterioară</strong></a>

„Tech Adevărul“ a transmis evenimentul în format livetext, desfăşurarea acestuia este disponibilă mai jos.

Apple şi-a început evenimentul dedicat noilor tablete iPad cu acelaşi videoclip pe care l-a folosit la WWDC. Concluzia este simplă: „Dacă cineva este preocupat să facă totul, cum mai poate excela“. Şi după ce videoclipul şi-a spus partea, Tim Cook, directorul Apple, a ajuns pe scenă, în faţa oamenilor.

Directorul Apple s-a bătut puţin pe umăr cu lansarea celor două noi telefoane iPhone şi cu acea cifră impresionantă la prima vedere: 9 milioane de unităţi vândute în primul weekend pe piaţă. Per total, cele mai bune vânzări de până acum. „Entuziasmul şi energia pe care le-am văzut în momentul lansării au fost fascinante“ şi aşa a început redarea unui videoclip cu lansările din întreaga lume.

image

Tim Cook n-a uitat nici de iOS 7 pe care compania îl numeşte cea mai mare schimbare care a fost făcută vreodată pentru iPhone, din momentul lansării. Şi, desigur, un citat din David Pogue, fostul jurnalist al The New York Times: „Este o schimbare de design radicală, imensă. Structura, aşezarea si funcţiile reprezintă unele dintre cele mai mari reuşite Apple“. În doar 5 zile, 200 de milioane de dispozitive au fost trecute la iOS 7. Acum aproape două treimi dintre utilizatori sunt pe noua versiune. 

Cât despre App Store, sunt peste un milion de aplicaţii cu peste 60 de miliarde de descărcări. Iar dezvoltatorii au câştigat circa 13 miliarde de dolari prin acest magazin cu aplicaţii. Se trece la linia de PC-uri, începe cu un Macbook Pro. „Hardware foarte bun cuplat cu designul foarte bun din Mac OS X“

image

„Acum, competiţia noastră este confuză. Ei au urmărit netbookurile, acum încearcă să transforme PC-urile în tablete, iar tabletele în PC-uri“. Pe scenă a urcat Craig Federighi care a vorbit despre hardware şi cum reuşeşte Apple să-şi optimizeze sistemul. „Puteam să mergem din uşă în uşă cu punga de piese, dar suntem programatori şi suntem cam timizi, astfel că am decis să facem asta prin cod“.

image

Federighi a vorbit şi despre Compressed Memory care, instant, adună toate acele procese inactive şi le depozitează în memorie. Astfel, din 6GB de aplicaţii se ajunge la 4GB de memorie RAM folosită. De asemenea, s-au concentrat pe plăcile grafice integrate, astfel că Mavericks alocă cel mai bine memoria în funcţie de necesităţile utilizatorului. Federighi a oferit un demo pentru a arăta cât de bună e noua versiune de Mac OS X.

image

„Ce-i important pentru noi e să livrăm Mavericks imediat către cât mai mulţi oameni“, a spus Federighi. Şi Apple până acum a mers destul de bine în ceea ce priveşte eficientizarea actualizării. „Astăzi vom revoluţiona politica de preţuri. Astăzi anunţăm o nouă eră pentru Mac. Mavericks este gratuit“, a spus Federighi, comparându-l cu Windows 8 Pro. N-a aflat, se pare, că a apărut noua versiune de Windows.

image

De la Cook şi Federighi, subiectul a trecut la Phil Schiller. El a vorbit despre Macbook. „Este cea mai bună linie de laptopuri din lume“, iar Macbook Air a fost în centrul atenţiei, la început. „E suficient să spun că Macbook Air este cel mai bine primit Mac pe care l-am fabricat vreodată“, a spus Schiller cu referire la review-urile bune pentru noul Air.

image

Urmează actualizarea modelelor de 13 şi 15 inci cu ecran Retina. Autonomia ajunge la 9 ore, există procesoare Intel Haswell în acestea şi modelul de 13 inci este mai subţire şi mai uşor. De asemenea, performanţa grafică a fost mult  îmbunătăţită. Se mai trec pe listă PCIe-based Flash, 802.11ac Wi-Fi şi Thunderbolt 2.

image

Modelul de 13 inci este cu 200 de dolari mai ieftin şi ajungem acum la 1.300 de dolari. Procesor Intel Core i5 la 2,4GHz, 4GB de memorie RAM, SSD de 128GB. Livrările în SUA încep din prima zi. Despre modelul de 15 inci acum, va costa 2.000 de dolari, mai ieftin tot cu 200 de dolari, va avea placă video dedicată Nvidia GeForce GT 750M şi autonomia va ajunge la 8 ore. 

image
image

Moarte hard diskului pare să strige Apple. Niciun laptop de-ale sale nu va mai avea aşa ceva, iar mai jos este lista de preţuri pentru modelele disponibile.

image

Mac Pro a fost în centrul atenţiei. „Este un computer cu o putere foarte mare. Este viziunea noastră asupra desktopului destinat profesioniştilor“ a fost caracterizarea pe care i-a făcut-o Schiller. Are Intel Xeon E6 pe patru, 6, 8 sau 12 nuclee, cache L3 de 30 MB şi un design care l-ar putea face coş de gunoi sau chiar scrumieră.

image

Mac Pro va putea reda conţinut pe trei ecrane cu rezoluţie 4K în acelaşi timp, are conexiune Thunderbolt 2 cu rată de transfer de 20Gb/s şi oferă 1TB de stocare flash cu viteze de scriere de 1GB/s şi de citire de 1,2GB/s. Apple a oferit Mac Pro unori oameni, cum ar fi unui regizor, şi pe scena evenimentului le-a prezentat poveştile. „O să-mi schimbe modul în care face filme“, a afirmat Dean Devlin, cel care a lucrat la filmul Ziua Independenţei.

image

Mac Pro nu este pentru cei slabi de portofel. Va porni de la 3.000 de dolari cu o configuraţie de bază astfel: un procesor Intel Xeon quad-core la 3,7GHz, 12GB de memorie RAM şi 2GB de memorie RAM pentru placa grafică. Din decembrie va fi în magazine. Mai mult, foloseşte cu 70% mai puţină energie decât vechiul model de Mac Pro. Mai mult, acest model este asamblat în SUA, 2.000 de oameni din 20 de state ajută la construirea lui.

image

Phil Schiller a pornit un videoclip despre Mac Pro şi cum este construit acest nou PC al companiei. În locul lui Jon Ive care să explice designul şi tot ceea ce înseamnă există un om nou, Jeff Williams, vicepreşedinte senior. Videoclipul a prezentat modul în care Mac Pro este construit, cu unele componente din aluminiu, apoi asambat de muncitori. Aşa se ajunge la vorba preferată de Apple: „Gândit de Apple în California. Asamblat în SUA“.

image

Eddy Cue a urcat pe scenă pentru a vorbi despre noua suită iLife. Este cea care include iMovie, iPhoto, Garageband. iPhoto  fost regândită, iar procesorul pe 64 de biţi din iPhone 5s este lăudat. „Niciodată nu a fost mai uşor să navighezi printre poze“. Ce bine că nu l-au gândit doar pentru aplicaţia de poze, ci poate fi folosit mai bine. Dar iPhoto va fi la fel atât pe iOS, cât şi pe Mac OS X.

image

Aplicaţia iMovie a fost de asemenea actualizată. Acum, conform lui Cue, este gândită să navighezi mai repede şi să împărtăşeşti mai repede cu ceilalţi. Există şi iMovie Theater: filme, trailere, toate într-un singur loc pentru a le distribui şi altora prin iCloud. 

image

Garageband n-a scăpat de actualizare, iar acum concentrarea e pe iCloud. Începi să te simţi compozitor pe iPhone, poţi trece fără probleme pe Mac şi să ai melodia acolo unde o voiai. Există şi o funcţie nouă, denumită Drummer. Cântă alături de tine, dar poţi să-l şi dirijezi, dacă simţi nevoia. La baza Drummer stau reprezentaţiile unora dintre cei mai buni cântăreţi din lume.Drummer îi are pe Kyle, Logan, Anders, Jesse şi Max. Mai există Nicki, Aiden, Gavin pe care îi cumperi din aplicaţie prin sistemul in-app purcahse. Aplicaţiile sunt gratuite pe Mac sau dispozitiv cu iOS, atât timp cât abia acum le-ai cumpărat. Actualizările vor fi disponibile începând de astăzi.

image

Aplicaţiile suitei iWork n-au fost uitate. E vorba de Pages, Numbers şi Keynote. Pictogramele sunt noi, interfeţele de asemenea au fost înnoite şi există compatibilitate între fişierele de pe iOS, Mac şi web. „Ce este interesant e că acum nu vom mai încărca ecranul cu tot felul de butoane de control“, a spus Cue. Se pare că Apple se pricepe ceva mai bine decât Microsoft la optimizat aplicaţii Office pentru touchscreen.

image

Pentru cine voia să-l vadă pe Eddy Cue, nu o vedetă atât de mare a Apple precum ceilalţi, pus pe coperta unei reviste, acum e disponibil. Desigur, editarea e făcută în programele Apple. Mai trebuie spus că orice link către un document poate fi deschis online în iWork pentru web. De asemenea, cu inspiraţie de la Google Docs, Apple adaugă modulul de colaborare în iWork. Mai mulţi utilizatori pot colabora într-un document.

image

„De acum poţi crea un document pe iPad, îl poţi edita pe Mac şi-l poţi împărtăşi cu un prieten care e blocat pe un PC“, a spus Cue. Se pare că o mică înţepătură la adresa „celorlalţi“ nu strică niciodată. Aplicaţiile sunt gratuite pentru orice dispozitiv cu Mac OS X şi iOS proaspăt cumpărat. Şi sunt disponibile spre descărcare.

image

Tim Cook a revenit pe scenă pentru a vorbi despre iPad. „Am lansat iPad  în urmă cu trei ani şi jumătate cu un scop, să fie cel mai avansat dispozitiv al nostru. Unii au spus că nu putea concura cu un netbook. Cine îşi mai aduce aminte de netbookuri?“, a întrebat retoric directorul Apple.

Până acum au fost vândute 170 de milioane de tablete iPad. 

image

În alte cifre, iPad are 81% din piaţă, dar acest procent e calculat din punctul de vedere al folosirii, nu al vânzării directe. Au fost create până acum aproximativ 475 de mii de aplicaţii pentru iPad. „iPad este cea mai mare schimbare tehnologică a generaţiei noastre“ este un citat pe care Cook l-a afişat pe ecran. I-a cam plăcut să se laude.

image

În videoclipul demo pe care Cook l-a pornit au fost prezentate diverse cazuri în care tablete iPad au fost folosite. Cât despre acel procent de 81% faţă de alte tablete, se pare că iPad este de patru ori mai folosită decât oricare altă tabletă. Dacă Apple nu se mai poate lăuda cu şefia vânzărilor, măcar cu cea a folosirii.

Phil Schiller a revenit pe scenă pentru a vorbi despre noile produse. Cea mare, iPad 5, rămâne la un ecran de 9,7 inci. „Azi, credem că facem cel mai mare pas înainte pentru a ne face înţeleasă viziunea“. iPad 5 este aşa cum s-a văzut din toate pozele ajunse pe Internet. Subţire ca iPad mini 2 şi are un nou nume: iPad Air

image

Este cu 20% mai subţire decât vechiul model de iPad, ecranul rămâne Retina la 9,7 inci şi are o grosime de doar 7,5 mm. Este cea mai uşoară tabletă din lume, după cum spune Apple. „Când o vei ţine şi folosi, va fi o experienţă cu totul schimbată“. În interior se regăseşte noul procesor A7 din iPhone 5s. Greutatea totală este de 430 de grame.

image

Ultimul iPad înainte de iPad Air avea un procesor A6x. Se pare că aceasta oferă o performanţă de 8 ori mai mare, iar capacităţile grafice au crescut de 72 de ori. Este de două ori mai rapidă în deschiderea fişierelor, o veste foarte bună. Are o cameră foto de 5 megapixeli şi una frontală FaceTime care filmează full HD, are două microfoane, autonomia este de 10 ore şi va fi disponibilă în space grey şi nuanţă de alb.

image

iPad 2 încă trăieşte! Rămâne pe piaţă la un preţ de 400 de dolari, iar iPad Air porneşte de la 500 de dolari. Dacă vrei 4G pe ea, preţul începe de la 630 de dolari. Din 1 noiembrie ajunge şi în România, după cum o arată lista oficială de mai jos. Vechea tabletă va fi scoasă de pe piaţă. Jon Ive a vorbit despre cum tableta a putut fi subţiată, dar mulţumită procesorului mai bun nu s-a pierdut din autonomie.

image

Jon Ive, designerul şef de la Apple, a spus că au început să lucreze la acest model de tabletă în urmă cu câţiva ani, dar nu reuşeau să ducă autonomia acolo unde doreau. Acum, mulţumită procesorului, au reuşit să livreze o iPad mini mai mare. De asemenea, aceasta va veni cu suita iLife gratuit. 

image

„Cea mai cerută funcţie la ipad mini a fost ecranul Retina şi acum am rezolvat asta“. Da, iPad mini primeşte ecran Retina, împreună cu procesorul A7 din iPhone 5s şi iPad Air. Autonomia ajunge la 10 ore, la fel ca „sora“ mai mare. De asemenea, camera este de 5 megapixeli, iar cea frontală filmează full HD. Preţul începe de la 400 de dolari, iar dacă o vrei capabilă 4G te va costa 530 de dolari. Vechea tabletă iPad mini rămâne pe piaţă la preţul de 300 de dolari. 

image
image

Apple aduce şi noi carcase. Îţi poţi „îmbrăca“ tableta cu 80 de dolari şi sunt disponibile în mai multe culori. De asemenea, la 40 de dolari sunt disponibile noile Smart Cover-uri.

image

Tim Cook a revenit pe scenă pentru a face rezumatul zilei. „A fost o perioadă incredibilă pentru inovaţie şi pentru noi produse“.  

image

„Aceste produse incredibile sunt exemple foarte bune despre ce tip de inovaţie aplică Apple“, a spus Cook. „Alte companii ar fi mândre să aibă fie şi doar unul dintre aceste produse pe care le-am prezentat noi“. Nu prea pierde timp directorul Apple, se laudă cu orice ocazie. Şi evenimentul e gata. iPad Air până la anul, iPad mini 2 pentru cine vrea ceva mai mic, mai finuţ.

image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite