VIDEO O legendă fără glorie: 30 de ani de la prezetarea Apple Lisa, calculatorul numit după fiica lui Steve Jobs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apple Lisa (dreapta) şi Apple Macintosh în partea stângă, sub un Steve Jobs mai tânăr
Apple Lisa (dreapta) şi Apple Macintosh în partea stângă, sub un Steve Jobs mai tânăr

Acum fix 30 de ani, Apple lansa pe piaţă un computer cu un nume ciudat: Lisa. Era poate cel mai puternic calculator personal de la acea vreme, dar a ajuns în cultura populară ca unul dintre cele mai mari eşecuri ale lui Steve Jobs şi primul moment când a fost dat afară dintr-un proiect.

Munca la Lisa a început în 1978 şi se spune că numele i se trage de la fiica bastardă a lui Steve Jobs, pe care nu a recunoscut-o în acea perioadă. Jobs spunea că numele vine de la Local Integrated System Architecture, dar în biografia lui Jobs, scrisă de Walter Isacsson, el a spus clar: „Normal că era numele fetei mele“.

Lisa a fost practic primul proiect făcut de Apple după vizita lui Steve Jobs în centrul tehnologic Xerox, unde a fost inspirat să realizeze mouse-ul şi interfaţa grafică. El a negociat cu Xerox pentru ca echipa care lucrează la Lisa să intre în centrul tehnologic şi să vadă ceea ce se lucrează acolo. Aşa a început să se contureze Lisa.

Pe 19 ianuarie 1983 începea povestea unui calculator sortit eşecului, dar care a fost considerat de foarte multe voci din domeniu o piatră de temelie pentru industrie şi pentru Apple şi prima aplicare a celor văzute de Jobs la XEROX. 

Ce era bun la acest calculator?

Dacă Macintosh-ul din 1984 a devenit mult mai celebru ca Lisa, computerul cu numele fiicei lui Jobs avea componentele şi caracteristici mult mai interesante.

Sistemul era pur şi simplu mult mai avansat, având memorie protejată, lucru introdus abia în 2001 de Apple, multitasking, un sistem de operare mult mai avansat, screensaver, suport pentru 2 MB de memorie internă, sloturi, tastatură numerică, fişiere care puteau avea acelaşi nume şi un display mult mai bun.

Dar preţul a fost astronomic. În momentul lansării costa 10.000 de dolari, ceea ce ar însemna 21.700 de dolari în banii de astăzi. Din cauza cererii insignifiante, Apple a trebuit să retragă produsele şi să le distrugă.

În plus, era perioada în care PC-urile IBM erau mult mai ieftine şi câştigau teren, deşi Lisa era mai avansat din punct de vedere tehnic. De asemenea, Lisa a murit definitiv în 1984 când Apple a venit cu Macintosh, proiectul separat la care a lucrat Steve Jobs. Acesta era un calculator mai rapid şi mai ieftin.

Lisa a fost vândut până în 1987, în diverse variante, împreună cu Maciontosh-ul. În 1989, pentru a primi o reducere de taxe, Apple a distrus 2.700 de Lisa nevândute.

Cum funcţiona Lisa? Un demo în video-ul de mai jos

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite