Gadgeturile pregătite de coloşi: Samsung luptă la vârf, Nokia vrea revenirea la succes şi IBM aruncă o privire în viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2013 se anunţă unul în care Samsung ar putea domina din nou piaţa, iar Nokia şi Blackberry ar putea reînvia după perioada de pierderi succesive.

Marii producători de telefoane mobile şi tablete îşi vor intensifica în 2013 lupta pentru supremaţia pe piaţă, iar vârsta pensionării unui dispozitiv va scădea, deoarece anul acesta vom fi trataţi cu cele mai bune modele de la toţi marii jucători din IT. Vom asista şi la încercarea de revenire în cărţi a finlandezilor de la Nokia şi a canadienilor de la Research in Motion (BlackBerry).

Samsung Galaxy S IV, cu o cameră de 13 megapixeli

Cel mai bun telefon de pe piaţă? Cele mai mari şanse le are următoarea generaţie de Samsung Galaxy S. Ecranul va fi de cinci inci, cu o densitate a pixelilor de 441 de pixeli pe inch. Ceea ce prezic analiştii de doi ani încoace ar putea deveni realitate: un ecran flexibil, mai rezistent şi o carcasă din ceramică. De asemenea, se ştie că Samsung are deja o cameră foto de 13 megapixeli. Nu a lansat-o cu S III pentru că preţul ar fi fost prea mare, dar la S IV deja este o necesitate. Nu ne putem aştepta decât la un procesor quad core şi la un sistem de operare Android 4.2.

Phabletele cu ecrane de peste şase inci

Înainte de iPhone, era necesar ca telefoanele să fie mici. Smartphone-urile au inversat trendul, iar în 2011 am fost martorii apariţiei pe piaţă a phabletei Galaxy Note de la Samsung. Cu un ecran de 5,3 inci, aceasta era considerată uriaşă, dar vânzările au fost mari.

A doua generaţie, Note II, a avut un ecran de 5,8 inci, iar pentru 2013 ne aşteptăm la un telefon de 6,3 inci (16 centimetri diagonală), cu ultimul sistem de operare Android şi având bateria comparabilă cu cea a tabletelor. Astfel, graniţa dintre smartphone şi tabletă va fi redusă, mai ales că şi Huawei pregăteşte Ascend Mate de 6,1 inci.

Televizorul Apple va fi controlat vocal

Aceleaşi predicţii sunt valabile pentru Apple de cinci ani încoace, modificând doar caracteristicile tehnice. Luând traseul tradiţional al firmei fondate de Steve Jobs, noul iPhone se va numi 5S şi va fi o îmbunătăţire tehnică a lui iPhone 5. Astfel, imaginile au început deja să apară pe internet cu o carcasă, dar aşteptările privesc sistemul de operare: Apple Maps ar trebui să funcţioneze mai bine, iar iOS să fie comparabil la nivelul multitasking-ului cu Android. De asemenea, camera foto va fi îmbunătăţită, iar ecranul ar putea fi făcut şi mai realist.

Un nou iPad va apărea cu caracteristici mai bune, pentru a putea permite şi lui iPad Mini îmbunătăţiri tehnice: mica tabletă va avea un procesor mai puternic, o memorie internă mai bună şi un preţ identic.

Ceea ce anticipează însă analiştii este apariţia, în sfârşit, a televizorului Apple, unul integrat cu dispozitivele sale. În condiţiile în care până în 2017 vor fi vândute 220 de milioane de televizoare inteligente, informaţiile din Cupertino spun că Apple s-ar gândi la dezvoltarea unui televizor controlat vocal, prin asistentul personal Siri, cu sistem de operare iOS şi cu aplicaţii sociale comparabile cu cele ale concurenţei.

În plus, dacă televizorul va fi unul mare, se prefigurează şi dispozitive miniaturale: site-urile din China anunţă că Apple şi Intel dezvoltă un ceas inteligent. Deocamdată, informaţiile nu sunt confirmate oficial.

Windows Phone 8, pariul Nokia

Microsoft a lansat Windows Phone 8, iar câţiva producători deja au îmbrăţişat aceste dispozitive. Nokia are seria Lumia, HTC are Windows Phone 8X şi 8S, iar Samsung pregăteşte seria ATIV. Finalul lui 2012 a fost unul discret pentru Microsoft şi Nokia, dar 2013 reprezintă, mai ales pentru producătorul finlandez, posibilitatea de a demonstra că poate să iasă din nişa restrânsă în care a ajuns la dispozitivele mobile.

Samsung urmează să lanseze ATIV S în 2013, un telefon cu ecran de 4,8 inci, un procesor dual core de 1,5 Ghz şi o cameră foto de 8 megapixeli. Din tabăra chinezilor va veni Huawei Ascend W1, probabil prezentat la Târgul de Tehnologie din Las Vegas, care va începe săptămâna viitoare, iar unele forumuri de specialitate vorbesc chiar despre un gadget de la Microsoft.

Dar gigantul din Redmond ar putea să stea deoparte, după relativul eşec cu tableta Surface şi criticile primite de la partenerii care folosesc Windows 8. Potrivit analiştilor de la firma IDC, rezultatele se vor vedea abia în 2016, când Windows Phone va ajunge la peste 11% cotă de piaţă, în timp ce Android va avea 68%.

Reîntoarcerea BlackBerry

În ultimii doi ani, producătorul BlackBerry, Research in Motion, a devenit un exemplu de cum poţi să decazi dintr-o poziţie favorabilă dacă nu inovezi. Dar încă din luna ianuarie, dispozitivele cu noul sistem de operare BlackBerry 10 vor putea fi testate pe piaţă. Ne aşteptăm la trei categorii de produse, care au şi apărut în imagini pe internet: un smartphone cu ecran tactil, unul cu tastatură şi un hibrid.

Specificaţiile apărute deja pe internet sunt impresionante: procesor Qualcomm Krait  quad core, la o frecvenţă de 1,5 Ghz, cu o memorie internă de 2 GB de RAM, cu un ecran de 4,65 de inci care integrează senzorii în sticlă, asemenea iPhone 5. Ianuarie va fi luna judecăţii pentru BlackBerry. Pariul canadienilor este demonstrarea faptului că există destul de multe aplicaţii pentru a convinge clienţii să încerce dispozitivele, un preţ competitiv şi facilităţi pentru clienţii business, vechea piaţă pe care BlackBerry domina.

telefon blackberry touchscreen seria l foto tinhte.vn

Tabletele mici cu cifre mari

Firma de analiză americană IDC prevede un 2013 foarte bun pentru piaţa smartphone-urilor. Potrivit datelor publicate, piaţa telefoanelor inteligente va creşte cu 20%, în comparaţie cu creşterea globală a pieţei de IT, care va fi de doar 2,9%. IDC consideră că terminalele mobile, adică telefoanele şi tabletele, vor depăşi calculatoarele ca metodă de acces pe internet. De asemenea, prevede IDC, va exista o preferinţă crescută pentru tabletele de mici dimensiuni, cum ar fi Google Nexus 7 sau iPad Mini. Astfel, piaţa va creşte cu 42%, iar 60% din ele o vor  reprezenta tabletele cu ecrane mai mici de 8 inci. Spre deosebire de 2012, când minitabletele aveau o cotă de doar 33%.

iPad Mini a fost lansată anul acesta simultan cu iPad 4

image

Viitorul în care telefonul gustă mâncarea

Gigantul IT IBM realizează în fiecare an un top al predicţiilor pentru următorii cinci ani. Numit „5 în 5“, topul este realizat de specialiştii firmei americane şi se bazează pe tendinţe existente sau pe dorinţe ale analiştilor IBM.
Potrivit acestora, cinci lucruri s-ar putea întâmpla până în 2018: simţurile umane vor deveni parte integrantă a experienţei noastre de folosire a telefoanelor mobile şi a dispozitivelor tehnologice. Astfel, dacă până acum ecranele au fost doar tacile şi ne-au preluat impulsurile pentru o experienţă mai fluidă, în viitor acestea vor deveni adevărate extensii ale percepţiei noastre senzoriale.

Astfel, vom folosi telefoane pentru a atinge, pentru a vedea, pentru a auzi, pentru a gusta şi, de ce nu, pentru a mirosi. Cum vom atinge? Telefoanele mobile, spune IBM, vor distinge între materiale, texturi şi fibre pentru ca noi să simţim hainele pe care le cumpărăm. Dispozitivele haptice, care simt, au fost folosite de exemplu în industria jocurilor video. Dacă în momentul de faţă putem simţi atingerea prin intermediul vibraţiilor, acestea nu au fost transformate în senzaţii. Dar combinând frecvenţa unui material existent în viaţa reală cu vibraţiile unui telefon, în momentul când un client atinge ecranul unui mobil deschis pe site-ul unui magazin online, ar putea simţi mătasea.

Ceea ce diferenţiază vibraţiile existente de cele pe care şi le imaginează IBM este fineţea. Dacă acum telefoanele vibrează pur şi simplu în mână, pe viitor aceste mişcări vor fi mai sensibile, mai fluide şi se vor petrece la câţiva milimetri deasupra ecranului, cu ajutorul frecvenţelor. Practic, atingerea şi simţurile noastre sunt semnale pe care creierul pe primeşte, le învaţă în timp şi le asociază automat. De ce nu ar putea face şi telefoanele acest lucru?

Fără copii pierduţi în mulţime

Unele softuri permit deja transformarea sunetelor bebeluşilor în cuvinte. Acestea ştiu să traducă dacă un copil simte durere sau fericire. Ceea ce doreşte IBM este să traducă sunetele naturii în informaţii specifice pe care un smart-phone să le recunoască. Astfel, cu ajutorul sunetelor naturii am putea şti dacă vine o tornadă sau un tsunami. De asemenea, oamenii ar putea auzi mult mai bine dacă senzorii unui mobil ar putea identifica o anumită voce într-o mulţime. De câte s-ar mai pierde un copil într-o piaţă? Smartphone-ul ar putea să-i recunoască vocea şi să ne trimită o hartă cu locul lui exact.

Simţurile senzoriale ale dispozitivelor inteligente vor ajuta la depistarea bolilor

De asemenea, vederea noastră ar putea fi îmbunătăţită. Până acum, computerele nu au putut transforma capacitatea cognitivă a ochilor pentru a replica vederea umană. Dar la ce ne-ar folosi un computer care vede?
Dacă învăţăm maşinile să discearnă, tumorile prea mici pentru a fi văzute de un doctor ar putea fi identificate înainte de vreme, de exemplu, iar simptomele pe piele ale unei boli ar putea fi observate mult mai uşor, chiar cu ajutorul unei aplicaţii de pe smartphone.

În plus, reţelele sociale şi-au demonstrat deja puterea. Am putea să postăm o imagine cu ravagiile făcute de o furtună, iar un soft să identifice soluţiile ideale şi să trimită automat o echipă de intervenţie la faţa locului. De asemenea, pompierii ar putea fi ajutaţi la fel, fără să fie restrânşi de apelurile telefonice.

Mirosul este un simţ greu de învăţat pentru un telefon. Dar toţi senzorii devin din ce în ce mai mici, iar telefoanele ar putea fi dotate cu aşa ceva în cinci ani. Alcooltestele de la poliţie folosesc mici senzori, dar un smartphone ar putea avea un senzor care să identifice posibile probleme ale ficatului sau rinichilor, analizându-ne doar respiraţia. Gadgeturile nu vor lua locul doctorilor, dar ne-ar putea face să ajungem mai rapid la un control.

Va putea testa şi calitatea fripturii

În plus, IBM lucrează la un sistem cognitiv care să identifice gustul cu ajutorul substanţelor chimice din fiecare produs. Gigantul IT consideră că, pe viitor, softurile vor putea ajuta restaurantele sau lanţurile de tip fast food să creeze mâncăruri foarte gustoase, dar care să aibă cantitatea ideală de nutrienţi, pentru a evita obezitatea sau bolile. Un computer creativ poate combina puţine ingrediente şi să ajungă la cantitatea ideală de care are nevoie un om. Iar dacă ne vom duce la restaurant, nu ne vom mai întreba din ce este făcută friptura noastră. Vom analiza consistenţa ei cu smartphone-ul şi vom şti dacă am fost înşelaţi sau nu.

În 2012, Apple a fost „muşcat“ de rivali

Dacă în 2012 aşteptam revoluţii, ele nu s-au întâmplat. Am avut în schimb evoluţii pe piaţa gadgeturilor mobile care au dus aparatele la un nou nivel. Lupta dintre Samsung şi Apple s-a înteţit, iar pe lângă procesele în privinţa patentelor de invenţie, cei doi producători au venit cu modele interesante. Cursa a fost câştigată de Samsung, care a reuşit să-şi îmbunătăţească produsele radical.

Anul a pornit însă de la Cupertino, sediul Apple, cu lansarea tabletei iPad 3. Designul era aproape identic cu cel al generaţiei anterioare, dar camera foto avea cinci megapixeli, procesorul grafic avea patru nuclee, iar tableta era capabilă să aibă performanţe notabile cu jocuri 3D cu ajutorul procesorului A5X. Pentru cei care voiau trecerea la un procesor quad core, crezând că acesta ar fi mai rapid, tableta a fost o dezamăgire.

La finalul anului, Apple a ajuns la aproape 50% cotă de piaţă în privinţa tabletelor, dar deja vorbim de o zonă unde au apărut nenumărate dispozitive ieftine. Numai în primul weekend de după lansare, americanii au vândut însă trei milioane de unităţi.

iPad, atacată de Nexus

Apple nu a terminat 2012 cu titlul de cea mai bună tabletă lansată. În schimb, rivalii de la Google, ajutaţi de taiwanezii de la Asus, au câştigat această coroană în majoritatea clasamentelor făcute de revistele de specialitate şi site-urile mari. Nimeni nu anticipa că tableta anului ar putea fi Google Nexus 7, un dispozitiv cu un ecran mai mic, cu un preţ de doar 200 de dolari. Dar aceasta a fost adevărata reuşită. Google a venit cu o tabletă quad core, prima din lume cu sistem de operare Android 4.1 Jelly Bean la un preţ comparabil cu cel al gadgeturilor din China. Nexus 7 a devenit cea mai populară tabletă Android şi a arătat că pe această piaţă nu există numai Apple.

iPhone, surclasat de Galaxy S III

În categoria telefoanelor mobile am avut trei trenduri: telefoane quad core, iPhone şi phablete. Toată lumea anticipa procesoarele cu patru nuclee, considerate monştri ai tehnologiei. Unul dintre cele mai  marcante terminale cu o asemenea dotare este Samsung Galaxy S III. Ajutat de Android 4.0 Ice Cream Sandwich şi de nenumăratele gesturi şi opţiuni pe care le are, S III a devenit telefonul anului, cu ecranul său mare de 4,8 inci. Performanţele sale sunt net mai bune decât ale lui iPhone 5.

Acesta din urmă a fost o dezamăgire pentru mulţi. Noile hărţi de la Apple au fost dezastruoase şi de nefolosit în România, terminalul a venit de multe ori deja zgâriat, dar clienţii au apreciat ecranul de 4 inci, primul de această dimensiune de la Apple şi senzaţia că telefonul este extrem de uşor.

Pe teritoriul inventat de Samsung, cel al phabletelor, sud-coreenii au dominat agresiv o piaţă în care aproape că nu există decât ei. Galaxy Note II are un ecran de 5,5 inci şi a fost vândut în peste 3 milioane de exemplare. Cei care l-au testat au apreciat versatilitatea şi bateria net superioară oricărui alt telefon.

Într-un videoclip de promovare a Galaxy S III, Samsung i-a ironizat pe fanii Apple

Nokia a avut inovaţia anului

Nokia poate să se laude cu cea mai interesantă şi visătoare tehnologie din 2012. Odată cu lansarea modelului Lumia 920, dotat cu sistem de operare Windows Phone 8, producătorul finlandez a reuşit să vină cu o inovaţie care, deşi nu are atât de mare impact, oferă ceva diferit consumatorului: încărcarea wireless. Astfel, telefonul se poate alimenta pe o pernuţă conectată la o priză printr-un proces cunoscut de zeci de ani, poate sute: încărcarea inductivă. Practic, telefonul se conectează la un elecromagnet modern, iar carcasa terminalului primeşte fluxul de energie necesară alimentării.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite