Rușii au atacat cu rachete în aproape întreaga Ucraină: Cel puțin doi morți. Kievul avertizează asupra unor luni dificile

0
Publicat:

Ucraina a avertizat joi cu privire la „lunile dificile ce vor urma” după atacul „masiv” cu rachete efectuat de Rusia în cursul nopţii de miercuri spre joi. Noul atac aerian al Rusiei a vizat mai multe regiuni ucrainene, inclusiv capitala Kiev, şi a provocat moartea a două persoane la Herson (sud).

Clădire distrusă în Cerkasî: cel puțin 11 răniți FOTO EPA-EFE
Clădire distrusă în Cerkasî: cel puțin 11 răniți FOTO EPA-EFE

„Ne aşteaptă luni dificile: Rusia va continua să atace instalaţiile energetice şi esenţiale ucrainene”, a avertizat pe Telegram adjunctul șefului Administraţiei Prezidenţiale Ucrainene, Oleksii Kuleba.

Autorităţile ucrainene se tem că, odată cu apropierea iernii, Moscova va relansa o campanie de bombardamente pentru a cufunda populaţia civilă în întuneric şi frig, la fel ca în toamna anului 2022, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Comandantul şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a anunţat joi că Rusia a lansat 43 de rachete împotriva mai multor orașe, dintre care 36 au fost doborâte.

Noul atac aerian masiv a avut loc la câteva ore după ce preşedintele Volodimir Zelenski a denunţat „agresiunea criminală” a Moscovei de la tribuna Adunării Generale a ONU, notează AFP.

Rușii se dezlănțuie cu rachete împotriva ucrainenilor

La Herson, două persoane au fost ucise, iar alte 18 rănite. „Armata rusă a bombardat cartiere rezidenţiale din Herson. În acest stadiu, ştim că sunt doi civili morţi”, a indicat pe Telegram şeful administraţiei militare din regiunea Herson, Oleksandr Prokudin.

Într-un mesaj ulterior, Prokudin a precizat că cele două victime sunt doi bărbaţi de 29 şi, respectiv, 41 de ani.

Explozii au fost auzite la Kiev şi în regiunea înconjurătoare după o alertă de raid aerian. Autorităţile locale au anunţat că au trimis echipe de salvare în mai multe zone din capitală.

„Conform informaţiilor detaliate oferite de medici, şapte persoane au fost rănite în cartierul Darniţki. Trei dintre ele au fost internate la spital. Patru au primit asistenţă la faţa locului”, a precizat pe Telegram primarul Kievului, Vitali Kliciko, precizând că printre persoanele spitalizate se află şi o fetiţă de nouă ani.

Kiev: intervenție a pompierilor după distrugerea unei clădiri rezidențiale FOTO EPA-EFE
Kiev: intervenție a pompierilor după distrugerea unei clădiri rezidențiale FOTO EPA-EFE

Şeful administraţiei militare a capitalei Ucrainei, Serhii Popko, a indicat, la rândul său pe Telegram, că resturi de rachete ruseşti doborâte au căzut în cartierele Golosiivski, Darniţki, Şevcenkovski şi Desnianski.

„Peste 20 de ţinte inamice au fost distruse de apărarea antiaeriană”, a detaliat Popko într-un alt mesaj, afirmând că Rusia a atacat cu „rachete de croazieră”.

De asemenea, 11 persoane au fost rănite în oraşul Cerkasî, la sud de Kiev, după ce un hotel a fost lovit de o rachetă. Atacul de noaptea trecută a provocat pagube şi în regiunea Rivne (nord-est).

La Harkov, doi civili au fost răniți, iar infrastructuri civile au fost avariate. Potrivit șefului administraţiei militare regionale Harkov, Oleh Sinehubov, cel puțin șase explozii au avut loc în cartierul Slobodski.

Regiunea Liov, în nord-vest, a fost de asemenea vizată. Trei rachete au lovit Drohobîci, localitate situată la 80 km de oraşul Liov.

Ministerul ucrainean de Interne şi oficialii regionali au mai raportat explozii în regiunile Hmelnîţkîi, Vinniţa şi Ivano-Frankivsk, relatează Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite