Schimb de replici între Zelenski și Lavrov în Consiliul de Securitate al ONU: Ucraina cere retragerea dreptului de veto pentru Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volodimir Zelenski şi Serghei Lavrov s-au angajat miercuri într-un schimb de replici de la distanţă cu privire la dreptul de veto al Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU, care, potrivit președintelui Ucrainei, „blochează” orice reglementare a războiului din țara sa.

Volodimir Zelenski în Consiliul de Securitate al ONU FOTO EPA-EFE
Volodimir Zelenski în Consiliul de Securitate al ONU FOTO EPA-EFE

„Este imposibil de oprit acest război pentru că toate eforturile se confruntă cu vetoul agresorului sau al celor care îl susţin”, a declarat Volodimir Zelenski într-un discurs de excepţie, în persoană, în faţa Consiliului de Securitate, în prezenţa ambasadorului rus la ONU, Vasili Nebenzia.

Îmbrăcat în ţinuta sa inseparabilă verde kaki, șeful statului ucrainean a cerut ONU să-i retragă Rusiei dreptul de veto în Consiliul de Securitate, legat de scaunul său de membru permanent moştenit de la Uniunea Sovietică, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Volodimir Zelenski a vorbit despre necesitatea unei reforme majore, deoarece „dreptul de veto în mâinile agresorului blochează ONU”.

După ce preşedintele ucrainean a părăsit Consiliul de Securitate al ONU, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a intrat în sala unde tocmai vorbise omologul său american Antony Blinken.

Lavrov, care a deținut multă vreme postul de ambasador al Rusiei la Naţiunile Unite, a declarat că dreptul de veto este un instrument juridic „legitim” conferit celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate (Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie şi Franţa).

„Folosirea dreptului de veto este un instrument absolut legitim stipulat în Carta Naţiunilor Unite cu obiectivul de a preveni luarea unor decizii care conduc la destrămarea” ONU, a susținut șeful diplomației ruse.

Orice reformă a Consiliului de Securitate, în special în ceea ce priveşte drepturile membrilor permanenţi, este o iluzie, a susținut el.

Apoi, timp de aproximativ douăzeci de minute, Lavrov s-a angajat într-o diatribă violentă împotriva Ucrainei, pe care a acuzat-o din nou că a promulgat legi „rasiste” împotriva ruşilor şi că se află în mâinile „neonaziştilor”.

Amendamentele la Carta ONU trebuit aprobate inițial de cel puţin două treimi din membrii Adunării Generale şi ratificate apoi de două treimi dintre membrii ONU, printre care cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite