Președintele Bulgariei: Condițiile Austriei pentru primirea României și Bulgariei în „Air Schengen”, inacceptabile

0
Publicat:

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cataloghează drept inacceptabile condițiile Austriei pentru intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen pe cale aeriană.

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Șeful statului vecin a admis că declarațiile ministrului austriac de Interne, Gerhard Karner, reprezintă un pas în față, subliniind însă că este nevoie de atenție și că este importantă ridicarea controalelor la frontierele terestre. 

„Condițiile impuse de ministru sunt inacceptabile pentru Bulgaria”, a subliniat președintele Bulgariei, Rumen Radev, în cadrul unor declarații de presă, potrivit cotidianului bulgar Blitz

Condițiile impuse de Austria 

Pentru includerea în Air-Schengen, Bulgaria și România ar trebui să accepte pachetul de acțiuni destinat solicitanților de azil, așa cum îl vede Karner: creșterea operațiunilor Frontex în Bulgaria, prin triplarea banilor UE pentru protecția frontierelor și ridicarea de garduri la frontierele externe ale Bulgariei și României, sporirea controalelor la frontieră, acceptarea solicitanților de azil din Austria, în special afgani și sirieni, de către Bulgaria și România.

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a transmis, potrivit Digi24, trei condiții Austriei pentru a accepta aderarea României în Schengen pe cale aeriană: continuarea consolidării protecției frontierelor externe ale Uniunii Europene, precizând că prezența Frontex (poliția de frontieră a Uniunii Europene - n.r.) la frontiera bulgaro-turcă ar trebui să fie cel puțin triplată. De asemenea, trebuia crescut „substanțial”  sprijinul financiar pentru protecția frontierelor externe bulgare și române.

Totodată, Austria a cerut controale consolidate la frontierele terestre dintre Bulgaria și România, precum și dintre România și Ungaria, dar și asumarea responsabilității pentru „migranții care au sosit ilegal în Austria”.  

Schimbarea opiniei Austriei

Ministrul Gerhard Karner este pregătit să relaxeze dreptul de veto al Austriei asupra României și Bulgariei în ceea ce privește traficul aerian. Controalele la frontieră ar putea fi astfel ridicate, au relatat ziarele austriece „Kurier” și „Kleine Zeitung”.    

În urma informațiilor apărute în spațiul public, premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că „s-a spart gheața”, iar Austria și-a „flexibilizat” opinia privind spațiul Schengen.

Potrivit fostului premier, Nicolae Ciucă, un vot ar putea fi dat într-un Consiliu JAI organizat la finalul anului. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite