Întrebarea care pune în dificultate mulți ortodocși: de ce ne închinăm cu mâna dreaptă?

0
Publicat:

Semnul Sfintei Cruci este cel mai important ritual simbolic făcut de creștini, considerat ajutător la vreme de necazuri. Cu toate acestea, mulți creștini nu știu să spună de ce ne închinăm cu mâna dreaptă.

Sute de credincioși se închină la moaștele Sf. Gheorghe FOTO Adevărul
Sute de credincioși se închină la moaștele Sf. Gheorghe FOTO Adevărul

În credința ortodoxă, semnul crucii unește crucea persoanei cu cea a lui Iisus Hristos. Acest semn cu mâna dreaptă subliniază că creștinismul este religia dreaptă, relatează click.ro

"În practica ortodoxă este folosită mâna dreaptă, pentru că, după cum s-a menţionat, ortodoxia înseamnă dreapta credinţă”, explică preotul Viorel Paşca, părinte paroh al Parohie din Crucişor, judeţul Satu Mare.

Citește articolul complet pe click.ro

Ce simbolizează cele 3 degete împreunate

Încă de la început, semnul a fost făcut cu mâna dreaptă, şi nu cu stânga, cu cele trei degete împreunate care simbolizează Sfânta Treime.

Semnul Sfintei Cruci îl însoţeşte peste tot pe credinciosul care, ajuns la vârsta maturităţii, este dator să îl transmită mai departe celor mici. Cel puţin asta spun Sfinţii Bisericii care consideră acest semn unul care biruieşte răul şi îl ajută pe cel care îl face la orice pas. Pentru a avea efectul dorit şi a-i respecta semnificaţia, părinţii sau bunicii noştri ne-au învăţat încă de când eram în clasele primare cum să ne închinăm având cele trei degete ale mânii drepte împreunate.

Cele trei degete împreunate se pun pe frunte, apoi coboară spre abdomen; de acolo, mâna merge către umărul drept, iar apoi ea merge orizontal către umărul stâng. În timp ce se face semnul crucii, se rosteste „în numele Tatălui” (când mâna e pe frunte), „si al Fiului” (când mâna coboară pe abdomen), „si al Sfântului Duh” (când mâna se duce de la un umăr la celălalt), „Amin” (când mâna o retragem de la umărul stâng). 

"Cele trei degete împreunate simbolizează Sfânta Treime. Celelalte două degete, strânse unul lângă celălalt şi ambele în podul palmei, reprezintă cele doua firi, umană si divină, reunite în persoana Domnului Iisus Hristos. Cuvântul cruce este menţionat în Evanghelie, în propovăduirea Mântuitorului încă înainte de răstignirea Sa pe acest instrument de osândă folosit de romani. Iisus le zicea ucenicilor Săi: „Dacă vrea cineva să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea si să-mi urmeze Mie” scrie Apostolul Matei în Sfânta Evanghelie", explică preotul.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite