Cum a ucis Securitatea doi opozanți de marcă ai regimului comunist: le-a înscenat un accident rutier în Germania

0
Publicat:

Preotul Vasile Zăpârțan și Dumitru Leontieș, doi opozanți de marcă ai regimului comunist, au fost uciși de mâna lungă a Securității, prin înscenarea unui accident rutier.

Vasile Zăpârțan și Dumitru Leontieș
Vasile Zăpârțan și Dumitru Leontieș

De-a lungul funestei sale existențe, Securitatea a acționat pe teritoriul statelor occidentale, prin numeroase acțiuni cu caracter terorist, atentate, răpiri și asasinate. Țintele au fost principalii opozanți ai regimului comunist de la București.

Mâna lungă a comunismului era capabilă să atingă orice refugiat care deranja. În lungul șir al victimelor se înscriu și Vasile Zăpârțan, rectorul misiunii Române Unite cu Roma din München începând cu 1957 și până la moartea sa în 1976, și Dumitru (Demetrius) Leontieș, scriitor, care se refugiase în Germania în 1941, pentru a scăpa de persecuțiile regimului antonescian, relatează Florin Dobrescu, vicepreședinte al Fundației „Ion Gavrilă Ogoranu“.

Monseniorul Zăpârțan era un fervent critic al regimului comunist de la București, pe care îl ataca în luări de poziție publice, denunțând nu numai persecuția Bisericii Catolice din România, ci și „subjugarea și înjosirea Bisericii Ortodoxe Române de către regimul comunist.”

Totodată, a fost corespondent pentru România al publicației Kirche in Not, dedicată susținerii bisericilor creștine din lagărul socialist. În anul 1976 a obținut, de la preotul Emil Riti, înregistrarea audio în care cardinalul greco-catolic Iuliu Hossu, deținut în domiciliu forțat, recitise rezoluțiunea de la Alba Iulia din 1918. Zăpârțan a predat înregistrarea la postul de radio „Europa Liberă“, care a transmis-o pe post. Deseori, Părintele Vasile Zapârțan însoțea pe refugiați la lagărele de la Zirndorf sau Nurnberg, ajutându-i să se înregistreze și să primească adăpost.

Accidentul care a curmat viețile opozanților

În ziua de 5 august 1976, Monseniorul Vasile Zăpârțan a plecat la Nürnberg împreuna cu doctorul Dumitru Leontieș și cu alte două persoane recent venite din România, pentru a le înregistra și a le face formalitățile necesare pentru rămânerea în Germania.

În după-amiaza acelei zile, pe la orele 14.00-15.00, întorcându-se de la Nürnberg la München, între Manching si Langenbruck, automobilul Monseniorului Zapârțan a „deviat“ de pe autostradă, după spusele șoferului autocamionului care venea din spate, fiind martor, și a intrat într-un copac de pe marginea autostrăzii. „Accidentul“ s-a soldat cu trei morți printre care și Monseniorul Zapârțan și Dumitru Leontieș.

Inițial, ancheta autorităților federale a evidențiat explicit indicii conform cărora accidentul fusese provocat, suspectând un asasinat, dar ulterior cazul a fost închis în mod suspect. După defectarea sa, fostul șef al spionajului comunist, generalul Ion Mihai Pacepa, a dezvăluit ca acest „accident“ a fost opera regimului comunist din România, execuția preotului Zăparțan fiind ordonată personal de Nicolae Ceaușescu, scrie Florin Dobrescu.  

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite