Top 5 cele mai grave boli fără simptome

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele afecţiuni sunt depistate în fază terminală deoarece nu au manifestări în primele stadii. Anual, peste 300.000 de persoane mor din această cauză. Deşi eficiente la momentul optim, tratamentele afecţiunilor care se instalează „pe tăcute“ nu-şi mai fac efectul dacă boala s-a instalat de mult timp.

1 Diabetul

La nivel global, sunt aproximativ 246 de milioane de persoane cu diabet, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În România au fost diagnosticate cu diabet, în ultimii ani, peste un million de persoane. Dintre acestea, două treimi au fost depistate întâmplător, în timpul unui control de rutină, deşi boala apăruse de mai mulţi ani.

Dacă nu este tratat corespunzător, pot apărea complicaţii grave, cum sunt afecţiunile cardiovasculare, infecţiile pulmonare şi problemele de vedere. Persoanele care suferă de diabet au episoade de hiper- sau de hipoglicemie care se manifestă rareori prin sete extremă, oboseală permanentă şi pierdere în greutate.

2 Unele forme de cancer

Anual, sunt diagnosticate circa 170.000 de cazuri noi de cancer pulmonar şi mai mult de trei sferturi din suferinzi mor din cauza acestei boli. Dacă ar fi depistat timpuriu, cancerul de plămâni ar avea o rată de supravieţuire de aproape 50 la sută.

În majoritatea cazurilor, însă, este depistat în fază terminală, din cauza lipsei de simptome. Simptomele apar când deja celulele canceroase s-au multiplicat la nivelul întregului plămân, şi pot fi: tuse persistentă, dureri în piept, febră, spută cu sânge.

Şi cancerul ovarian se instalează tot „pe tăcute", adesea fără niciun simptom evident. Iar când acestea apar (umflarea abdomenului, urinări frecvente, sângerări vaginale, dureri), rata de supravieţuire scade cu până la 40 la sută.

3 Hepatita C

În România, se estimează că ar exista aproape un milion de oameni infectaţi cu virusul hepatitic C, dintre care aproximativ 600.000 sunt înregistraţi şi luaţi în evidenţă pentru tratamente corespunzătoare, conform unei statistici din 2007 a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Simptomele pot fi foarte discrete şi variază de la simple dureri de cap şi articulare la febră şi somnolenţă, fiind uşor de confundat cu alte afecţiuni.

4 Osteoporoza

Afecţiunea asociată cu reducerea densităţii osoase ocupă locul al doilea în lume după bolile cardiovasculare, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Specialiştii estimează că, până în 2050, numărul cazurilor de osteoporoză va creşte cu peste 200 la sută.

„Situaţia a devenit îngrijorătoare, mai ales că peste 30 la sută din persoanele care se confruntă cu această situaţie nu îşi cunosc diagnosticul decât după câţiva ani (în general după cinci ani de la instalarea afecţiunii), sau în momentul în care apare o fractură de bazin sau de coloană", atrage atenţia medicul Salvina Mihalcea, vicepreşedintele Asociaţiei pentru Prevenirea Osteoporozei.

5 Ischemia miocardică silenţioasă

„Aşa cum dezvăluie şi numele afecţiunii, ischemia miocardică silenţioasă este o formă de ischemie miocardică acută, asimptomatică (în absenţa anumitor afecţiuni dureroase, cum ar fi angina pectorală), care poate fi diagnosticată numai prin investigaţii paraclinice, de către un specialist.

Durerea coronariană, care însoţeşte de obicei afecţiunile cardiace, nu este resimţită în acest caz, din cauza pragului ridicat de sensibilitate dureroasă al pacienţilor", anunţă medicul de familie Ruxandra Constantina.

Locuri fruntaşe

Ţara noastră se situează pe locul întâi în topul ţărilor cu cele mai multe cazuri de cancer de col uterin şi pe locul şase la incidenţa cancerului ovarian. Riscul dezvoltării acestor forme de cancer creşte după vârsta de 40 de ani.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite