Pârtie! Scad preţurile cabanelor de schi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tranzacţiile pe acest segment se realizează numai la preţuri sub 100.000 de euro
Tranzacţiile pe acest segment se realizează numai la preţuri sub 100.000 de euro

Cumpărătorii întârzie să apară, deşi costurile sunt mai mici cu 40% faţă de 2008. Dacă anul trecut clienţii găseau cu greu o astfel de proprietate, în 2009 tranzacţiile pe acest segment pot fi numărate pe degete. Asta în ciuda unei oferte foarte bogate.

Casa de vacanţă pe pământ, spaţioasă, aproape de pârtiile de schi apare tot mai des în anunţurile imobiliare. Totuşi, puţini mai sunt cei care se arată interesaţi de ofertele de acest tip ale agenţiilor imobiliare.

În anii de vârf ai pieţei imobiliare, inclusiv segmentul locuinţelor de vacanţă a fost unul extrem de tranzacţionat. „Anul trecut, spre exem­plu, nu mai aveam ce să le oferim clienţilor. Majoritatea îşi doreau casa clasică construită pe pământ lângă pârtiile de ski, iar ofertele erau epuizate imediat ce apăreau", declară Aurelia Turea, broker imobiliar al agenţiei House Consulting Buşteni. Conform acesteia, lipsa turiştilor din acest an a dus la o decizie a proprietarilor de astfel de imobile: trebuie să vindem.

Astfel, oferta a crescut semnificativ. „Clienţi potenţiali există, însă aceştia preferă să mai aştepte. Ei încă speră ca preţurile să mai scadă şi abia apoi să cumpere", explică Turea. În condiţiile în care previziunile pentru 2010 indică în continuare scăderi pe piaţa imobiliară, lucrurile probabil că nu se vor schimba prea mult în viitorul apropiat.

Plata în rate

Un caz concret este o vilă în Bran, lângă pârtia Zănoaga, cu o suprafaţă construită de 170 de metri pătraţi, cu 500 de metri pătraţi de teren, finalizată în 2009, pentru care proprietarul cere 160.000 de euro.

„Această casă este la vânzare încă din luna septembrie şi este dovada cea mai clară că este foarte greu de vândut. Au fost mulţi oameni care s-au interesat de acest imobil, însă nu voiau să ofere mai mult de 120.000-125.000 de euro sau propuneau diferite trocuri", afirmă consultantul imobiliar.

În prezent, tranzacţiilese încheie la sume mult sub această valoare. „Numai casele cu preţuri sub 100.000 de euro se mai tranzacţionează în zonele turistice Azuga, Buşteni, Sinaia sau Bran", spune Nicolae Marinescu, agent al companiei de consultanţă imobiliară Mervani. Ioana P., proprietar de cabană în Buşteni, spune că-şi vinde casa din cauza crizei.

„Din turism nu se mai fac bani. Costurile de întreţinere, plus cele necesare personalului angajat sunt foarte mari, de aceea am decis să vindem această vilă. Nu ştiu dacă vom reuşi, în condiţiile în care o avem scoasă la vânzare de mai bine de patru luni", spune Ioana.

Vila este aproape de pârtia Kalinderu, are 180 de metri pătraţi construiţi, aproape 310 metri pătraţi de teren, este complet finisată şi costă 180.000 de euro. Proprietarul spune că acceptă inclusiv şi varianta plăţii în rate.

Varianta atingerii preţului de echilibru pare extrem de îndepărtată. „Este adevărat că acest tip de imobile şi-a pierdut mult din valoare, dar şi intersul oamenilor la nivel de tranzacţionare s-a pierdut. În mod cert, oamenii încă îşi mai doresc astfel de case de vacanţă, dar contractările nu se întâmplă fie că nu-şi permit, fie că vor să mai obţină reduceri de preţ", susţine Nicolae
Marinescu.

Trend imobiliar

Anii trecuţi, respectiv 2007 sau 2008, cabanele situate în apropierea pârtiilor de ski din staţiunile montane din România erau businessuri profitabile pentru mulţi antreprenori care îşi construiau sau achiziţionau vile în scop turistic.

Aceste imobile concurau cu marile lanţuri hoteliere din cele mai vizitate staţiuni turistice autohtone, preferate fiind, mai ales Valea Prahovei. În prezent, însă, această nişă nu mai este la fel de stabilă şi profitabilă, pentru că numărul turiştilor, atât cei locali cât şi cei străini, a scăzut foarte mult în acest an, comparativ cu anii trecuţi.

„Românii, dar nu numai ei, veneau aproape în fiecare weekend în aceste zone, ofertele de închirieri epuizându-se încă de la lansările lor. Acum însă poate mai vin în concedii, dar pe perioade scurte şi în număr mult mai redus", susţine Nicolae Marinescu, brokerul imobiliar al agenţiei Mervani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite