VIDEO - Gral Medical: În România, terapia oncologică este de trei ori mai ieftină decât în Occident

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert şi Georgeta Şerban, Gral Medical
Robert şi Georgeta Şerban, Gral Medical

Pentru soţii Robert şi Georgeta Şerban, proprietarii reţelei private de clinici şi laboratoare Gral Medical, evenimentul de business al anului este inaugurarea primului spital al companiei, o investiţie de 30 de milioane de euro.

Spitalul vine să completeze portofoliul Gral Medical, care cuprinde acum peste 25 de clinici şi laboratoare private, deschise în ultimii şapte ani. Unitatea medicală, ce va fi inaugurată în prima jumătate a anului în Bucureşti, este specializată în servicii de oncologie. Aceste servicii sunt deja furnizate, la nivel de analize, imagistică, radioterapie şi chimioterapie, în reţeaua medicală. Spitalul va oferi în plus intervenţii chirurgicale şi tratamente complementare. Unitatea va avea o sută de paturi şi va angaja circa 200 de specialişti în sănătate, o parte dintre aceştia urmând să fie recrutaţi din străinătate.

Spitalul va avea două săli de operaţie, cu o capacitate de şase-şapte intervenţii chirurgicale pe zi. În medie, costul unei operaţii va fi de 2.000 – 3.000 de euro. Tratamentul standard (30-35 de şedinţe de chimioterapie şi/sau radioterapie, fără operaţie) costă 5.000 – 6.000 de euro, faţă de 10.000 – 15.000 de euro în spitalele occidentale. Această diferenţă se explică prin costurile mai reduse cu tehnologia şi personalul.

Veniturile spitalului, estimate în primul an de funcţionare la opt milioane de euro, vor proveni mai ales din segmentul retail (pacientul plăteşte integral serviciile de care beneficiază), menţinând modelul de business valabil şi în acest moment pentru clinici. Încasările provin de la plătitori persoane fizice în proporţie de aproape 70%, în timp ce abonamentele corportate aduc 10% din venituri. Restul înseamnă deconturi de la CNAS. Principalul avantaj al unui segment de retail dezvoltat este independenţa faţă de banii publici, pe fondul unei legislaţii impredictibile şi faţă de contractele cu clienţii companii. Majoritatea jucătorilor vorbesc despre un declin al abonamentelor corporate, în condiţiile în care companiile, sub presiune economică, acordă din ce în ce mai puţine beneficii angajaţilor.

Investiţia soţilor Şerban vine în momentul în care operatorii privaţi anunţă iminenta saturaţie pe acest segment de business. Nu este neapărat şi îngrjorarea proprietarilor Gral Medical, pentru că spitalul va fi unul clar diferenţiat prin specializarea pe oncologie. Or, pe acest segment concurenţa este încă scăzută. Anul trecut a fost inaugurat la Braşov primul spital dedicat tratamentelor oncologice. Tot în 2012, un grup de investitori, printre care şi Ludovic Robert, unul dintre acţionarii A&D Pharma, a anunţat că va aloca mai multe zeci de milioane de euro pentru dezvoltarea unei reţele de clinici de oncologie.

Cele peste 25 de unităţi medicale din reţeau Gral Medical au avut anul trecut peste un milion de pacienţi şi venituri de 16,4 milioane de euro. Pentru 2013, Georgeta Şerban estimează o creştere de 20% a veniturilor.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite