Al treilea gigant din Big Pharma va face 16.000 de disponibilizări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Merck a avut în al doilea trimestru al anului un profit de 900 de milioane de dolari FOTO Merck
Merck a avut în al doilea trimestru al anului un profit de 900 de milioane de dolari FOTO Merck

Merck a anunţat recent că va concedia 20% din personal  pentru a face faţă competiţiei genericelor mai ieftine. În ultimul timp, compania a trebuit să răspundă presiunii investitorilor care cer lansarea de tratamente noi.

Merck, a treia cea mai mare companie farmaceutică din lume, are în acest moment 81.000 de angajaţi la nivel internaţional. Disponibilizările fac parte din planul de restructurare a companiei  care va aduce costuri de 2,5-3 miliarde de dolari, generate în principal de plăţile compensatorii către angajaţi. Prin restructurare se vor face economii pe termen lung - aproximativ 2,5 miliarde de dolari până la sfârşitul anului 2015. Cele mai mari economii vor proveni din reducerea cheltuielilor administrative, de marketing şi de cercetare şi dezvoltare.

Principala problemă a Merck, lucru valabil şi pentru celelalte companii farmaceutice, este lentoarea economiei globale. Atât guvernele, cât şi pacienţii, caută tratamente mai ieftine, iar competiţia genericelor afectează veniturile marilor producători de originale. Un profesor de la universitatea din Michigan crede însă că marii producători se plâng prea mult de această competiţie în loc să investească mai mult în tratamente noi care să compenseze pierderile de venituri.

Merck a făcut mai multe reduceri de personal în ultimul deceniu. De exemplu, în urmă cu patru ani, după ce a cumpărat Schering-Plough Corporation, compania avea cu 20.000 de angajaţi mai mult.

Activitatea companiei se va concentra pe zece pieţe prioritare (SUA, Japonia, Franţa, Germania, Canada, Marea Britanie, China, Brazilia, Rusia şi Coreea). De asemenea, Merck îşi va axa secţia de cercetare şi dezvoltare pe o arie mai restrânsă de tratamente, mai exact pe terapii cu cel mai mare potenţial de creştere, inclusiv pe cele pentru oncologie, diabet şi vaccinuri.

Măsura a fost luată sub presiunea investitorilor care solicită dezvoltarea unor  medicamente noi pentru a le înlocui pe cele existente, precum Januvia pentru diabet  - vânzările acestui produs vor fi afectate în curând, imediat ce patentul acestuia va expira.

În iulie, Merck declara că profitul din cel de-al doilea trimestru a scăzut la jumătate în principal din  cauza competiţiei genericelor . Merck a avut în această perioadă un profit de peste 900 de milioane de dolari.

Anul trecut, Merck a pierdut patentul din Statele Unite pentru cel mai bine vândut medicament al său, Singulair (tratament pentru astm şi alergii). În 2013, compania a avut de suferit şi de pe urma scăderilor de vânzări pentru Maxalt (tratament pentru migrene), Propecia (tratament pentru calviţie) şi Clarinex (tratament pentru alergii).

Analiştii din industrie susţin că Merck s-a mişcat lent în ceea ce priveşte dezvoltarea de tratamente biologice bazate pe molecule mari şi a rămas în urma concurenţei în materie de parteneriate şi alianţe pentru creşterea productivităţii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite