Vrei să te simţi mai optimist? Spală-te pe mâini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spălatul pe mâini te scapă de vină, te face să te simţi mai moral şi îţi creşte optimismul FOTO Shutterstock
Spălatul pe mâini te scapă de vină, te face să te simţi mai moral şi îţi creşte optimismul FOTO Shutterstock

Cele mai grele sarcini pe care le ai de îndeplinit pot părea, uneori, foarte departe de rezolvare, chiar şi după zile întregi în care ai muncit la ele. Acest lucru poate cauza stres şi anxietate. În cazul în care te confrunţi cu probleme de acest fel, ar trebui să iei în considerare  spălatul pe mâini. Cercetătorii au descoperit că oamenii se simt mai optimişti după ce se spală pe mâini.

Un cercetător german a rugat participanţii la studiul său să realizeze o sarcină imposibilă. După cum era de aşteptat, toţi au ratat rezolvarea. Jumătate din subiecţii supuşi acestui experiment au fost rugaţi să se spele pe mâini, cealaltă jumătate neavând această opţiune. La sfârşitul experientului, toţi participanţii au trebuit să comenteze ce au simţit în timpul testării. Deşi ambele grupuri au recunoscut că au fost optimişti cu privire la rezolvarea sarcinii, cei din grupul care s-au spălat pe mâini au declarat că au fost foarte optimişti, notează „Mental Floss“.

Însă tot acest optimism nu a condus la o motivare mai mare a participanţilor. Participanţii care nu s-au spălat pe mâini s-au descurcat mai bine când au încercat din nou să rezolve sarcina dată. Acest lucru indică faptul că spălatul pe mâni reprezintă un fel de rezolvare. Cei care s-au spălat au simţit că munca lor se încheiase.

Kai Kaspar, cercetătorul de la Universitatea Osnabrück, Germania, nu este primul care a încercat să examineze legătura dintre spălatul pe mâini şi dispoziţia omului. Cercetătorii ştiu demult că, atunci când oamenii se simt vinovaţi şi se spală pe mâini, sentimentul de vinovăţie scade în intensitate. Experţii au mai descoperit şi că spălarea ne apropie de Dumnezeu, în sensul că o frecare minuţioasă a mâinilor ne face să ne simţim mai morali.

Am vrut să lărgesc spectrul actualei înţelegeri a spălatului pe mâini, mai ales că literatura de specialitate pe această temă sugerează că spălatul îndepărtează urmele trecutului, fie ele amintiri plăcute sau neplăcute. Ca rezultat, m-am întrebat dacă spălatul pe mâini ne poate activa optimismul după un eşec şi ce consecinţe ar avea acest lucru asupra performanţelor“, mărturiseşte Kaspar.

În cazul în care vrei şi tu să încerci acest lucru, spală-te pe mâini cel puţin 20 de secunde, perioadă recomandată în general şi pentru a scăpa de bacteriile dăunătoare. O spălare mai scurtă nu va avea acelaşi impact asupra optimismului.

Dar oare spălatul pe mâini ne influenţează dispoziţia? O teorie explică de ce orice activitate care implică mişcare are un impact asupra emoţiilor. În cadrul teoriei se spune că, la fel cum creierul controlează corpul, şi corpul influenţează creierul. De exemplu, dacă te apleci în faţă, te va face să te gândeşti la viitor, iar lăsatul pe spate te va face să reflectezi asupra trecutului.

Aceste mişcări fizice îşi au rădăcina în simbolismul literar. Ideea din spatele spălatului pe mâini (adică spălatul vinei, întărirea sănătăţii fizice şi mentale şi îmbunătăţirea aspectului), ne va influenţa modul în care gândim şi simţim în momentul respectiv. Astfel, activitatea de curăţare ne va face să ne simţim mai bine, mai curaţi, mai morali, conchide „Mental Floss“.


Citeşte şi:

De ce nu e bine să te speli pe dinţi imediat după masă

Contrar percepţiei generale, spălatul pe dinţi imediat după ce-ai mâncat poate dăuna sănătăţii danturii. Mai ales după ce ai consumat alimente acide, periajul dinţilor agresează suplimentar dantura, favorizând astfel apariţia cariilor.

Spălatul pe mâini ne dă bătai de cap

Rezultatele unui studiu american dezvăluie conduita afişată de oameni în raport cu regulile de igienă. Cercetătorii au descoperit, în urma unui studiu realizat în băile publice, că 95% din persoane nu ştiu să se spele corect pe mâini după ce folosesc toaleta.

Igiena mâinilor, mai bună decât medicamentele

Mii de decese au fost prevenite în spitale datorită unei campanii de amploare care a promovat igiena mâinilor în rândul personalului medical din Marea Britanie. De altfel, spălatul corect pe mâini, cu apă şi cu săpun, a salvat mai multe vieţi decât orice medicament sau dispozitiv medical de ultimă generaţie, se arată în cel mai recent raport publicat în „British Medical Journal", cu ocazia Zilei Internaţionale a Spălatului pe mâini.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite