Tulburarea obsesiv-compulsivă la noile mame, din ce în ce mai frecventă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tulburarea afectează 11 la sută din noile mame FOTO Shutterstock
Tulburarea afectează 11 la sută din noile mame FOTO Shutterstock

Tulburarea obsesiv-compulsivă la femeile care au născut copii a devenit o boală la fel de frecventă ca depresia post natală, potrivit psihologilor.

Această tulburare este caracterizată de anxietate, rigiditate, control, perfecţionism şi atenţie exagerată pentru detalii.

Rebecca Lopez a dat naştere celui de-al treilea copil al său, pe nume Noah. La puţin timp după, a început să dezvolte numeroase ritualuri. Ea a început să vopsească orice uşă din casă care i se părea că are cea mai mica pată, îl spăla pe Noah de fiecare dată după ce micuţul mânca, aranja mâncarea în funcţie de culoare şi era terifiată să se întâlnească cu alte persoane.

Un studiu recent arată că circa 11 la sută dintre mamele care abia au născut prezintă simptome de tulburare obsesiv-compulsivă. Acelaşi procent de mame este afectat de mai bine cunoscuta depresie post-natală.

Rebecca a avut tulburări obsesiv-compulsive de fiecare dată când a născut. „Aveam această tulburare doar după ce deveneam mamă“, povesteşte aceasta.pentru „DailyMail“.

Tulburarea obsesiv-compulsivă este declanşată de nevoia noii mame de a fi în control şi aspiraţia pentru perfecţiune.

Fiona Challacombe, psiholog clinic, declară: „Este ştiut faptul că perioadele de tranziţie declanşează tulburarea obsesiv-compulsivă“.

„A avea un copil le face pe femei să fie vulnerabile pentru că este foarte stresant. Acesta este modul lor de a reacţiona în faţa responsabilităţii şi a sentimentului de pericol.“
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite