Terapia precoce reduce simptomele autismului la copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şedinţele de terapie efectuate  de la 2 ani ajută la îmbunătăţirea comunicării între părinţi şi copilul autist şi permite diminuarea simptomelor bolii. Rezultatele persistă timp de 6 ani sunt de părere autorii unui studiu publicat în prestigioasa revistă „The Lancet“.

Cercetarea – prima de acest tip - are la bază un grup de 152 de copii, cu vârste între 2 şi 4 ani, împărţiţi în două grupe: una care a beneficiat timp de un an de intervenţie timpurie şi cealaltă aflată în grija centrelor de specialitate. Copiii au fost urmăriţi timp de şase ani după încheierea acestei intervenţii, potrivit agerpres.ro.

Potrivit coordonatorului acestui studiu - profesorul Jonathan Green, de la Universitatea din Manchester, rezultatele sunt încurajatoare. Cu toate acestea, el a atras atenţia că nu este vorba despre un remediu în sensul că aceşti copii a căror stare s-a ameliorat au avut în continuare simptome de mai mică sau mai mare amploare.

Practic, clipuri video ale unor părinţi care interacţionează cu copilul lor au fost comentate de terapeuţi cu scopul de a-i ajuta să comunice mai bine cu acesta.

Părinţii participă la 12 şedinţe de terapie timp de 6 luni, urmate de sesiuni lunare de susţinere ulterioară. Pe de altă parte, părinţii au fost de acord să acorde zilnic între 20 şi  30 de minute din timpul lor unor jocuri planificate alături de copil.

Per total, autorii au observat o reducere cu 17% a proporţiei de copii cu simptome grave în grupul de intervenţie, comparativ cu grupul obişnuit. În timpul şedinţelor, în grupul de intervenţie s-a observat o ameliorare a comunicării cu părinţii lor. S-a remarcat totodată şi o îmbunătăţire a relaţiilor cu ceilalţi copii, în comunicarea socială şi în comportamentele repetitive.

Totuşi nu s-a observat o diferenţă semnificativă privind sănătatea mentală a ambelor grupuri de copii (anxietate, depresie, tulburări de comportament). Pe măsură ce cresc, aceşti copii vor avea în continuare nevoie de sprijin în numeroase aspecte ale vieţii lor, notează autorii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite