Stresul, la fel de nociv ca fumatul pasiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stresul la locul de muncă poate fi la fel de dăunător pentru sănătate ca tabagismul pasiv, potrivit unui studiu realizat la Harvard. Teama de a nu-şi pierde locul de muncă, programul supraîncărcat, şefii autoritari sunt tot atâtea surse de stres care le creează probleme de sănătate angajaţilor.

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au realizat o meta-analiză în care au inclus date provenite din 228 de studii efectuate deja pe tema stresului în mediul profesional. Ei au studiat cu precădere impactul negativ pe care îl pot avea factorii de stres asupra sănătăţii. Printre factorii analizaţi se află: dacă angajatul este ameninţat de şomaj sau nu, dacă programul de lucru este respectat sau nu şi dacă există un conflict între viaţa profesională şi viaţa personală. Cercetătorii au luat în calcul şi factori subiectivi din mediul profesional: controlul pe care angajatul îl are asupra propriei activităţi, dacă angajatorul oferă asigurare de sănătate.

Apoi au analizat impactul acestor factori de stres asupra unor parametri: cum îşi evaluează individul starea de sănătate fizică, cum estimează sănătatea psihică, posibilitatea de a fi diagnosticat cu o problemă de sănătate şi riscul de a muri la o vârstă precoce.

Cercetătorii au arătat că există legături între anumiţi factori de stres şi unele probleme de sănătate. Ei au dezvăluit că factori precum şomajul, sentimentul de a nu avea control asupra muncii şi faptul de a nu avea asigurare de sănătate cresc riscul de moarte prematură mai mult decât fumatul pasiv.

În plus, munca peste program şi viaţa profesională care perturbă viaţa personală sunt alţi factori care risc riscul de deces prematur cu 20%.

„Rezultatele noastre arată că există multe condiţii din mediul profesional care au un impact major asupra sănătăţii oamenilor”, arată autorii studiului. Ei adaugă: „Impactul stresului la locul de muncă este la fel de grav ca riscul fumatului pasiv”.

Cercetătorii subliniază necesitatea eficacitatea programelor de sănătate pe care multe companii încep să le ofere anagajaţilor în Statele Unite. Aceste programe presupun de obicei cursuri de yoga, dezvoltare personală, abonamente la cluburi de sport.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite