Pierderi de memorie? De vină ar putea fi herpesul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banalul herpes ar putea provoca tulburări cognitive şi probleme de memorie. Cu cât anumite virusuri sau bacterii sunt mai răspândite în corp, cu atât riscul de afectare a unor zone din creier este mai mare, susţin specialiştii americani.


Problemele de memorie şi tulburările cognitive pot fi puse pe seama mai multor tipuri de infecţii, printre care infecţia cu Chlamydia pneumoniae (provoacă pneumonie), Helicobacter pylori (bacteria care duce la instalarea ulcerului), citomegalovirus (care creează probleme în sarcină) şi cu Herpes simplex de tip 1 (care provoacă herpesul la nivelul gurii).

Aceasta este concluzia oamenilor de ştiinţă de la Columbia University Medical Center, din New York. Ei au observat că inflamaţiile şi alte efecte nocive pe care le au infecţiile asupra organismului (întreruperea producţiei de lipide şi acumularea plăcilor de amiloid la nivelul creierului, responsabile pentru instalarea demenţei).

1.625 de persoane cu vârste de peste 69 de ani au dat teste de memorie şi cognitive, după care li s-a luat sânge pentru identificarea eventualelor infecţii.

Participanţii care aveau în sânge niveluri ridicate de virus sau de bacterie au obţinut rezultate cu 25% mai slabe decât cele care nu prezentau nicio infecţie. Asocierea dintre infecţii şi tulburările cognitive a fost mai puternică în rândul femeilor, spun specialiştii americani.

Voluntarii au fost monitorizaţi şi testaţi anual timp de opt ani după aceea, iar pierderile cognitive nu au evoluat şi nici nu au involuat. „Putem trage concluzia că deteriorarea zonelor din creier responsabile cu memoria şi cu anumite procese cognitive s-a produs deja la momentul primei testări“, spune medicul Mira Katan, coordonatoarea studiului.

Explicaţia: vasele de sânge din creier sunt afectate

Deşi oamenii de ştiinţă nu au descoperit o conexiune directă între infecţii şi reducerea capacităţilor cognitive, ei lansează o teorie.

Infecţiile cronice sau persistente ar produce un nivel crescut de inflamaţie în corp, care, la rândul ei, afectează vasele de sânge ce irigă zonele din creier responsabile cu memoria, spun specialiştii americani.

„Fără nicio îndoială, dacă studiile ulterioare vor demonstra că există o conexiune netăgăduită între anumite infecţii şi pierderile de memorie, inclusiv cu maladia Alzheimer, această descoperire va revoluţiona tratamentul demenţei“, susţine dr. Timo Strandberg, de la departamentul de medicină al Universităţii din Helsinki, Finlanda.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite