Injectarea de celule stem în creier ar putea fi o şansă pentru pacienţii ţintuiţi în scaunul cu rotile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Circuitele cerebrale pot redeveni funcţionale, arată un nou studiu american
Circuitele cerebrale pot redeveni funcţionale, arată un nou studiu american

Persoanele care au rămas paralizate în urma unui atac vascular cerebral s-ar putea recupera în urma unui tratament cu celule stem injectate în creier. Un studiu experimental arată că circuitele cerebrale ar putea redeveni funcţionale în urma acestui tratament.

Metoda a fost testată pe un grup de voluntari, scrie Live Science. În urma testului, pacienţii  şi-au îmbunătăţit cogniţia şi mişcările mâinilor. Astfel, o pacientă de 71 de ani putea să-şi mişte doar un deget de la o mână înaintea tratamentului, iar după tratament a reuşit să meargă şi să-şi ridice mâna deasupra capului, a explicat prof. Gary Steinberg, neurochirurg la Universitatea Stanford.

Dezvoltarea terapiei a fost iniţiată de compania SanBio din Mountain View, California, care se ocupă cu dezvoltarea de terapii regenerative pentru maladii neurologice. Prima cercetare experimentală cu celule stem injectate în creier a fost desfăşurată  cu rezultate promiţătoare de compania britanică ReNeuron.

Toţi pacienţii care au participat la acest test clinic au arătat semne de recuperare. "Cele mai evidente schimbări în bine au fost remarcate în ceea ce priveşte puterea, coordonarea, capacitatea de deplasare, de a-şi folosi mâinile şi abilitatea de comunicare, în special la cei la care centrii vorbirii au fost afectaţi de atacul cerebral", a explicat Steinberg.

Scorurile obţinute de pacienţi pe o scară de 100 de puncte pentru evaluarea mobilităţii — unde 100 de puncte semnifica mobilitatea completă — s-au îmbunătăţit în medie cu 11,4 puncte.

"Obişnuiam să credem că circuitele cerebrale afectate sunt moarte. Acum trebuie să regândim acest lucru, iar eu personal sunt de părere că aceste circuite sunt doar inhibate după un AVC, iar acest tratament le ajută să se dezinhibe", a conchis profsorul.

În timpul experimentului au fost injectate celulele stem printr-o incizie de sondă operată în craniu, în zona regiunilor cerebrale care controlează activitatea motorie şi care au fost afectate de atacul cerebral. Fiecare dintre participanţii la experiment a primit doze de 2,5, 5 sau 10 milioane de celule stem. Substanţa injectată conţinea celule stem mezenchimale prelevate din măduva spinării de la doi donatori sănătoşi.

Cercetătorii din cadrul SanBio au intervenit genetic asupra acestor celule pentru a le induce o genă denumită Notch1 care are rolul de a activa anumiţi factori care contribuie la dezvoltarea cerebrală a copiilor.

Experimentele preliminare, desfăşurate pe şoareci, au indicat faptul că aceste celule stem modificate dispar după aproximativ o lună de la introducere, însă în acest interval de timp produc factori de creştere (proteine) care construiesc conexiuni între neuroni şi stimulează dezvoltarea unor noi vase de sânge care au rolul de a hrăni ţesutul cerebral.

În cazul testelor derulate de compania britanică ReNeuron, pacienţii au primit celule stem neuronale extrase din creierul fetuşilor avortaţi şi apoi multiplicate în condiţii de laborator. În prezent ReNeuron pregăteşte un al doilea test clinic, în timp ce SanBio îşi extinde testele pe încă 156 de pacienţi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite