Centrul depresiei şi al pesimismului, cât un bob de mazăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii britanici susţin că o zonă a creierului, mai mică decât un bob de mazăre, declanşează sentimentul instinctiv că se poate întâmpla ceva rău, hiperactivitea acesteia fiind asociată cu pesimismul şi depresia.

Cercetătorii de la University College din Londra au descoperit că o zonă mică din creier, numită habenula, este responsabilă de apariţia emoţiei instinctive că un lucru rău este pe cale să se îmtâmple, potrivit unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, citat de bbc.co.uk.

Habenula joacă un rol cheie în modul în care oamenii prevăd, învaţă şi răspund la experienţe nefavorabile.

Oamenii de ştiinţă studiază acum dacă hiperactivitatea înregistrată în această zonă are legătură cu pesimismul care caracterizează depresia.

Studiile efectuate pe animale au relevat că habenula se activează în momentul în care subiecţii se aşteaptă sau trec prin experienţe negative. În cazul oamenilor însă, această mică structură, care mai puţin de 3 milimetri în diametru, s-a dovedit a fi dificil de scanat.

După ce au inventat o tehnică de analizare a acestei zone, cercetătorii londonezi au scanat creierele a 23 de voluntari, pentru a le monitoriza activitatea cerebrală.

Participanţilor la studiu le-au fost prezentate mai multe imagini abstracte. Câteva secunde mai târziu, imaginile au fost asociate fie cu o pedeapsă (electroşocuri dureroase), fie cu o recompensă (bani), fie cu reacţii neutre.

În cazul unor imagini, urmau numai pedepse sau numai recompense, în timp ce în cazul altora acestea au variat, oamenii neştiind dacă să se aştepte sau nu la durere.

Atunci când voluntarii vedeau imaginile asociate doar cu pedeapsa, habenula se activa. Mai exact, cu cât certitudinea în privinţa consecinţelor era mai mare, cu atât activitatea în această zonă era mai intensă.

Cercetătorii sugerează că habenula îi ajută pe oameni să înveţe când este mai bine să evite anumite situaţii şi poate, de asemenea, semnala dacă este posibil să aibă loc un eveniment neplăcut.

Tot ce mişcă are nevoie de un sistem ca acesta, pentru a-i spune că nu e indicat să mângâie un tigru sau să meargă pe o alee întunecată. Probabil, habenula este centrul neural care ne permite să anticipăm astfel de evenimente“, a explicat profesorul Jonathan Roiser, unul dintre coordonatorii studiului.

Rezulatele studiilor făcute pe animale a arătat însă că habenula este hiperactivă în cazul depresiei.

De asemenea, studiul pe subiecţi umani a demostrat că o stimulare puternică a zonei (prin electroşocuri) poate reduce simptomele depresiei.

Specialiştii lucrează în prezent cu subiecţi care suferă de depresie, pentru a montoriza modificările de activitate în această zonă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite