VIDEO Miracol în lumea medicală. Un pacient paralizat îşi mişcă mâna cu puterea gândului, ajutat de un “bypass neural”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tânărul paralizat îşi mişcă mâna, concentrându-se asupra mişcării FOTO Live Science
Tânărul paralizat îşi mişcă mâna, concentrându-se asupra mişcării FOTO Live Science

Pentru prima dată, o persoană care suferă de cvadriplegie, o formă de paralizie care afectează atât membrele superioare, cât şi pe cele inoferioare, a putut să-şi mişte o mână cu ajutorul unui bypass neural, folosind puterea gândului.

Ian Burkhart, de 23 de ani, a rămas paralizat acum patru ani, în urma unui accident în timp ce făcea scufundări.
El este primul pacient din lume care a testat sistemul Neurobridge, care redirecţionează semnalele cerebrale, ocolind zona distrusă a măduvei spinării.

Sistemul este compus dintr-un cip foarte mic implantat în creierul pacientului, o interfaţă creier-computer şi o mânecă specială, care transmite semnalele electrice de la creier la mână.

Neurobridge este un fel de “bypass neural”, care preia semnalele din creier, le redirecţionează ocolind măduva spinării afectată şi le duce direct către muşchi.

Proiectul a fost dezvoltat de medicii de la Ohio State University Wexner Medical Center şi cercetătorilor de la Battelle Memorial Institute in Columbus, Ohio.

Mai există dispozitive care folosesc stimularea electrică, dar acestea nu implică individul. Cred că am demonstrat că aceasta este o nouă piatră de hotar în evoluţia relaţiei om-maşină prin intermediul tehnologiei”, a declarat Dr. Jerry Mysiw, directorul medical al Serviciul de Reabilitare Wexner, pentru Live Science.

Pacientul a avut o perioadă de pregătire înainte de  începe experimentul, în care timp de câteva luni a folosit mâneca specială, pentru a-şi stimula şi antrena muşchii mâinii, atrofiaţi după ani de inactivitate.

Apoi, medicii i-au implantat în creier un cip mic, de dimensiunea unui bob de mazăre. Acesta a fost plasat exact în zona cerebrală a cortexului motor, responsabilă de controlul mâinii. , care a fost identificată de specialişti cu ajutorul imaginilor RMN.

Pentru a descoperi această zonă, specialiştii au folosit un aparat RMN, care arăta activitatea cerebrală a pacientului în timp ce acesta privea imagini cu mişcări ale mânii şi se gândea la fiecare mişcare. În felul acesta, doctorii au identificat zona creierului activată şi astfel şi-au dat seama că acolo trebui să fixeze cipul.

E ca şi cum ai fi într-o încăpere gălăgioasă în care au loc sute de conversaţii, să încerci să izolezi una singură şi să înveţi limba vorbită”, a explicat Chad Bouton, cercetător ştiinţific în cadrul Battelle.

Acest cip citeşte semnalele cerebrale şi le trimite calculatorului, care le recodifică sub forma unor semnale pe care muşchii le pot percepe. Apoi calculatorul trimite semnalele mânecii speciale, care conţine 200 de electrozi care stimulează muşchii şi îi fac să se mişte.

 Filmul prezintă momentul în care tănărul paralizat şi-a mişcat mâna, ajutat de "bypass-ul neural" SURSA Live Science

Cercetătorii au putut realiza un program şi algoritmi care permit descifrarea unor semnale variate, care corespund mai multor tipuri de mişcări.

Totuşi, sistemul este dificil de folosit, pentru că pacientul trebuie să se concentreze foarte mult, el trebuind să se bazeze doar pe vizualizarea mişcării, pentru că mâna lui nu percepe nicio senzaţie fizică.

E ca şi când ai încerca să stai într-un picior după ce ai adormit”, a arătat medicul Jerry Mysiw.

Tehnologiile anterioare permiteau unor pacienţi paralizaţi să mişte braţe robotice prin puterea gândului. Neurobridge este primul sistem care le permite să-şi mişte propriile membre.

Echipa care a coordonat acest proiect va continua testarea noii tehnologii pe alţi pacienţi, sperând ca ulterior aparatul să poată fi adaptat şi pentru a trata bolnavi cu alte forme de paralizie, cum ar fi cea cea provocată de traumatisme şi atacuri cerebrale.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite