Test de respiraţie pentru a depista devreme cancerul de esofag şi de stomac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancerul de stomac ar putea fi depistat măsurând anumite substanţe prezente în respiraţie
Cancerul de stomac ar putea fi depistat măsurând anumite substanţe prezente în respiraţie

Testul are o acurateţe de 85% în identificarea cancerelor şi a fost realizat de câţiva oameni de ştiinţă de la Imperial College din Londra. Ei speră ca acest tip de examinare noninvazivă să reducă numărul intutil de endoscopii – metodă care este şi scumpă şi invazivă şi cu risc de complicaţii.

16.000 de britanici sunt afectaţi în fiecare an de cancere de stomac şi de esofag, potrivit „The Telegraph“, preluat de agerpres.ro. Ca şi alte tipuri de cancere, şi acestea sunt diagnosticate târziu, fapt care duce la reducerea şanselor de supravieţuire a pacienţilor.

Pe de o parte, oamenii de ştiinţă britanici speră că noul test de respiraţie va contribui la identificarea timpurie a acestor probleme grave de sănătate salvând în acest fel mai mulţi pacienţi, iar pe de alta să îi ajute pe medici să evite endoscopia – investigaţie neplăcută care presupune introducerea unui tub pe gât, până în stomac.

„Un test de respiraţie poate fi folosit ca examinare noninvazivă, în primă fază, pentru reducerea numărului inutil de endoscopii'', a explicat dr. Sheraz Markar, unul dintre cercetătorii de la Imperial College din Londra. '„Pe termen lung, acest lucru poate presupune diagnosticarea şi tratarea de timpuriu şi mai multe şanse de supravieţuire'“, a adăugat acesta.

Noul test măsoară parametri a cinci substanţe din fiecare respiraţie. Acestea oferă indicii vitale şi pot releva dacă cineva are cancer sau o leziune gastrică mai puţin gravă.

Pentru realizarea noului studiu, au fost colectate date legate de respiraţie de la 335 de pacienţi de la trei spitale din Londra, 163 fiind diagnosticaţi cu cancer esofagian sau de stomac, iar 172 neavând astfel de probleme de sănătate. Cele cinci substanţe ale căror niveluri au fost măsurate în fiecare respiraţie au fost acizii butiric, pentanoic şi hexanoic, alături de butanal şi decanal.

Rezultatele, prezentate la Congresul European de Cancer din Amsterdam, au demonstrat că testul a avut rezultate pozitive la identificarea acelor pacienţi care aveau cancer şi nu s-au înregistrat diagnostice false.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite