Sunt calcifierile sânului periculoase? Când este nevoie de investigaţii medicale suplimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe măsură ce femeile îmbătrânesc, în organism au loc o serie de schimbări, părul încărunţeşte, vederea slăbeşte, elasticitatea pielii se diminuează şi aşa mai departe. Calcifierile la nivelul sânului fac parte din această listă. În anumite situaţii, aceste depozite trebuie investigate medical mai în amănunt.

În funcţie de mărime şi de tipar, aceste depozite de calciu la nivelul sânului pot fi benign sau pot determina cancerul mamar. Mamografiile sunt investigaţiile de elecţie care ajută la punerea diagnosticului corect.

Calcifierile la nivelul sânului sunt depozite de săruri de calciu poziţionate în ţesutul mamar. Aceste depozite sunt atâr de mici încât nu pot fi simţite la palpare şi nu cauzează durere. În general, ele sunt benigne, nefiind motiv de îngrijorare. În unele cazuri însă aceste calcifieri pot fi un semn timpuriu de cancer mamar.

Microcalcifierile de un anumit tip trebuie investigate suplimentar

Există două tipuri de calcifieri care pot fi depistate în urma mamografiilor. Este vorba despre macrocalcifieri care se evidenţiază ca pete mari de culoare albă dispersate la întâmplare în întreg sânul. Sunt destul de comune printre femeile cu vârste peste 50 de ani şi sunt un semn natural al îmbătrânirii. Acestea sunt benigne.

Al doilea tip sunt microcalcifierile care apar la mamografie ca numeroase şi mici pete albe. De cele mai multe ori şi aceste sunt de natură benignă, însă dacă apar în ciorchine şi au un anumit tipar pot fi un semn al prezenţei cancerului de sân şi este nevoie de investigaţii medicale suplimentare pentru punerea unui diagnostic corect.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite