STUDIU Tratamentele de fertilizare in vitro cresc riscul de cancer ovarian
0După o procedură de fertilizare in vitro, femeile au un risc cu 30% mai mare de a suferi un cancer ovarian. Cel puţin aşa susţin experţii de la Universitatea din Londra, care recomandă un control periodic pentru depistarea precoce a cancerului ovarian.
Numeroase studii asupra fertilităţii au lăsat deja să se înţeleagă că tratamentele care stimulează ovulaţia sunt susceptibile de a creşte riscul de cancer ovarian. Totuşi, cercetările respective nu au adus probe solide în acest sens. De data aceasta, o echipă de cercetători de la University College din Londra afirmă cu certitudine că, după fertilizare in vitro, femeile au un risc cu 30% mai mare de a suferi un cancer ovarian.
Pentru a verifica legătura dintre fertilizarea in vitro şi cancerul ovarian, cercetătorii britanici au analizat registrele pe 20 de ani ale Autorităţii pentru fertilitate şi embriologie şi au studiat dosarele medicale ale tuturor femeilor care au făcut fertilizare in vitro în Marea Britanie, între 1991 şi 2010. În total, peste 250.000 de femei. „Comparativ cu celelalte femei din Marea Britanie cu aceeaşi vârstă şi în aceeaşi perioadă, am descoperit că rata cancerului de sân şi de uter erau asemănătoare. În schimb, riscul de cancer ovarian era mai mare în celor care au făcut fertilizare in vitro”, a explicat profesorul Alastair Sutcliffe, de la University College din Londra.
Cu toate acestea, specialistul consideră că rezultatul nu trebuie să provoace panică, întrucât riscul rămâne scăzut. Doar 15 femei din 10.000 cu fertilizare in vitro au dezvoltat cancer ovarian pe parcursul studiului, comparativ cu 11 femei din 10.000 în rândul populaţiei generale.
Pe de altă parte, deocamdată, nu se cunoaşte dacă fertilizarea in vitro măreşte riscul de cancer ovarian sau dacă acest risc creşte din cauza problemelor de infertilitate pe care femeile respective le au deja. În opinia unor experţi, fertilizarea in vitro poate declanşa apariţia cancerului la femeile predispuse genetic la boală.
Cert este că toţi specialiştii sunt de acord în privinţa creării unui program de depistare a cancerului ovarian destinat femeilor suferind de infertilitate sau care au trecut printr-o procedură de fertilizare in vitro.