Stresul poate ucide, la propriu, un bărbat din opt
0Oamenii de ştiinţă au descoperit o genă care ne face mai sensibili în faţa stresului, prezentă mai ales la bărbaţi, care creşte considerabil riscul unui infarct.
Cardiacii care prezintă o anumită variaţie a unei gene au un risc cu 38% mai mare de a suferi un infarct fatal decât cei care nu au o astfel de genă, arată un studiu recent al oamenilor de ştiinţă de la Şcoala de Medicină a Universităţii Duke.
Este vorba despre gena 5HTR2C care controlează răspunsul organismului la stres. În situaţii presante din punct de vedere psihologic, gena respectivă dublează cantitatea de hormoni ai stresului, în special de cortizol, eliberată în organism. Cortizolul, în cantităţi mici, este benefic, mobilizându-ne să acţionăm în situaţii stresante, dar în cantităţi mari afectează considerabil sănătatea cardiovasculară.
Aşa se explică de ce persoanele cu această variantă genetică au un risc crescut de a suferi un infarct, spun specialiştii. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii americani au pus sub observaţie mii de oameni cu boli cardiovasculare, pe o perioadă de şase ani. Astfel, au constatat că un bărbat din opt are gena 5HTR2C şi, deci, este mai sensibil la stres. Nici femeile nu sunt ferite de această predispoziţie genetică la infarct, dar într-o proporţie mult mai mică decât în cazul bărbaţilor: 2-3%, arată studiul.
Cercetătorii speră ca descoperirea lor să constituie baza pentru realizarea unui test genetic care să depisteze din timp această sensibilitate la stres şi predispoziţie la infarct.
„Dacă simţi că stresul te copleşeşte şi dacă te simţi anxios în mare parte a timpului, trebuie să iei măsuri. Mergi la medic, dar, în acelaşi timp modifică-ţi stilul de viaţă astfel încât să reduci nivelul de stres: echilibrează-ţi dieta, fă mişcare cu regularitate“, recomandă profesorul Jeremy Pearson, director medical al Fundaţiei pentru Sănătatea Inimii din Marea Britanie.
Citeşte şi:
Cum ne îmbolnăveşte, în fiecare zi, munca de birou
Poziţia inconfortabilă, lumina insuficientă şi stresul constant favorizează, în timp, o serie întreagă de afecţiuni. Dacă nu acordăm atenţia cuvenită pauzelor recomandate la serviciu, riscăm ca, pe termen lung, să ne reducem calitatea vieţii.
Soluţii pentru o viaţă mai calmă: cum să nu te laşi stresat de stres
Una dintre ironiile vieţii este că suntem mult prea aglomeraţi pentru a ne putea ocupa de lucrurile care ne stresează. Suntem, pur şi simplu, stresaţi de stres. Fiecare zi este extrem de plină, cu multe lucruri de pe listă rămase nerezolvate care ne stresează şi mai mult. Cheia unei vieţi mai calme este tot la noi: trebuie să găsim zi de zi soluţii care să ne lumineze viaţa.
Cele mai neobişnuite tehnici antistres
„România este a cincea ţară din Europa care a dedicat o zi antistres. Toamna este un moment melancolic, de bilanţ, un moment de răgaz, când parcurile sunt mai frumoase. Această zi trebuie să fie una de răgaz“, a declarat preşedinta Fundaţiei Internaţionale „Ana Aslan“, prof. dr. Luiza Spiru, cu prilejul lansării, în Parcul Herăstrău, a campaniei naţionale contra oboselii cronice.