Simptome care pot ascunde cancerul la bărbaţi: sânge în urină, pete albe pe limbă şi slăbire bruscă
0Bărbaţii sunt campioni când vine vorba de ignorat problemele de sănătate, însă amânarea prezentării la medic din cauza unor simptome deranjante ar putea agrava diferite tipuri de cancer.
Unele semne sunt specifice bărbaţilor, cum ar fi de exemplu anomaliile apărute la nivelul testiculelor sau scrotului, însă altele pot la fel de bine să apară şi la femei (durere persistentă, oboseală).
Cel mai important este să reţineţi că următoarea listă de simptome ar trebui să vă pună pe gânduri şi să sunaţi imediat la medic pentru o consultaţie amănunţită.
Cancerul de sân nu este tocmai frecvent în rândul bărbaţilor, însă modificările apărute la nivelul pieptului (culoarea şi forma sfârcurilor modificate, roşeaţa, formarea unor cojiţe pe suprafaţa sfârcului sau ulceraţiile) trebuie neapărat prezentate medicului.
Dacă îngrijorările sunt întemeiate, medicul poate cere efectuarea unei mamograme, a unei biopsii sau a altor teste suplimentare.
Schimbările privind dimensiunea testiculelor, apariţia unor noduli sau dureri la nivelul scrotului sunt, de aemenea, simptome îngrijorătoare care pot ascunde cancerul testicular. Acest tip de cancer afectează în general bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 39 de ani iar depistarea în stadiile sale incipente este esenţială, mai ales că evoluţia cancerului testicular este una extem de rapidă. Nodulii apăruţi din senin la nivelul subraţului sau la baza gâtului, care nu trec de la sine în mai puţin de 30 de zile şi cresc în dimensiune, sunt, de asemenea, indicii că aţi putea suferi de o infecţie în corp.
Febra ridicată, care persistă zile în şir, anunţă şi ea diverse probleme de sănătate, de la banale infecţii până la cazuri grave de cancer, cum este leucemia sau limfomul. Acest simptom apare în special în metastazele canceroase (când celulele bolnave migrează către alte organe sănătoase din corp). Tot de leucemie este legat un simptom frecvent întâlnit, dar adeseori ignorat – oboseala prelungită.
Slăbirea bruscă, fără a depune efort în acest sens, poate fi un alt semn al cancerului, dar şi a altor probleme de sănătate pe care medicul ştie cel mai corect să le depisteze. Este binecunoscut faptul că celulele canceroase consumă o mare parte din energia corpului, astfel că pierderea kilogramelor devine inevitabilă. Dacă pierdeţi mai mult de 10% din greutatea totală a corpului într-o perioadă scurtă de timp, fără să ţineţi dietă sau să faceţi sport, ar fi cazul să vă adresaţi unui medic, chiar dacă sunteţi supraponderal.
Durerea abdominală şi depresia, deşi în aparenţă nu au nici o legătură una cu cealaltă, pot fi
simptome ale cancerului pancreatic. Alte simptome ale cancerului pancreatic includ modificarea culorii în galben a scaunului şi a pielii de pe pleoape.
Tusea persistentă, care durează mai mult de 3-4 săptămâni, este un simptom asociat frecvent cu răceala, gripa sau alergiile, însă există şi situaţii când poate ascunde maladii grave cum este bronşita sau boala de reflux gastroesofagian, mai ales dacă sunteţi fumător.
Dificultatea la înghiţire este o altă problemă des ignorată de către bărbaţi. Acesta este un semn întâlnit în cazurile de cancer de esofag, motiv pentru care ar trebui să vă prezentaţi la medic şi să explicaţi în amănunt care sunt simptomele care vă deranjează. Specialistul vă poate recomanda o endoscopie prin care să poată observa cu lux de amănunte problemele de la nivelul esofagului şi vă poate oferi un răspuns avizat.
Aluniţele care îşi schimbă forma, dimensiunea şi culoarea ar trebui mult mai atent supravegheate, mai ales că melanomul, cea mai agresivă formă de cancer, aşa se manifestă în stadii incipiente. Nu aşteptaţi să treacă de la sine sau să speraţi că aluniţele vor reveni la normal. Cancerul de piele are o evoluţie extrem de rapidă iar tratamentul este cu atât mai eficient cu cât este pus în aplicare mai devreme.
Sângele care apare în scaun poate fi un simptom atât al hemoroizilor, cât şi al cancerului de colon, iar urina cu sânge poate apărea ca urmare a cancerului de rinichi sau de vezică. Sputa cu firişoare de sânge poate surveni în urma cancerului de plămâni, de esofag sau a celui oral, însă diagnosticul se pune doar de către medic, în urma unor investigaţii amănunţite.
Apariţia unor pete albe pe limbă, cerul gurii, părţile de jos ale obrazului sau la amigdale ar putea fi semne ale lecoplachiei, o afecţiune care precedă cancerul oral, specific mai ales fumătorilor. Însă poate fi şi un semn al deshidratării sau al unei infecţii fungice ori bacteriene.
Urinarea frecventă, cu jet slab, însoţită de senzaţie de golire incompletă a vezicii, sunt semnale de alarmă ale cancerului de prostată, cel mai frecvent tip de cancer în rândul bărbaţilor din America, după cancerul de piele. Aşadar, dacă aveţi peste 45 de ani şi pezentaţi astfel de simptome, mergeţi la medicul urolog pentru investigaţii amănunţite şi un diagnostic corect.