Setea excesivă poate fi primul semn de diabet. Ce simptome timpurii mai pot fi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atunci când ai diabet, organismul nu mai poate transforma carbohidraţii din mâncare în energie, iar nivelul tău de zahăr din sânge creşte. În timp, există riscul unor boli de inimă, orbire, de afectare a nervilor şi a organelor, precum şi de alte probleme de sănătate.

Boala afectează persoane de toate vârstele, iar simpromele timpurii sunt tăcute şi pot fi cu uşurinţă trecute cu vederea. O persoană din trei care are diabet de tip II nu ştie că are boala, deşi, afirmă medici, semnele există.

Astfel, setea excesivă este un simptom, alături de gură uscată, apetitul exagerat, urinarea frecventă – uneori din oră-n oră - şi o pierdere sau câştigare în greutate anormală. Simptomele care apar mai târziu sunt nivelul crescut de zahăr în sânge, dureri de cap, vedere înceţoşată, precum şi oboseală.

În unele cazuri, diabetul de tip II nu este descoperit decât în momentul în care devine o problemă serioasă de sănătate. „Steguleţul roşu“ include tăieturi şi răni care se închid greu, infecţii frecvenete ale tractului urinar, iritaţii ale pielii, dureri de burtă.

Diabetul afectează viaţa sexuală prin faptul că distruge nervii şi vasele de sânge din zona genitală. Poate determina o pierdere a plăcerii şi o imposibilitate de a avea orgasm la femei , care sunt predispuse şi la uscăciune vaginală. O femeie din trei diagnosticată cu diabet are astfel de probleme sexuale. Între 35% şi 70% din bărbaţii cu acelaşi diagnostic se confruntă cu un nivel mai mare sau mai mic de impotenţă în timpul vieţii.

Ce factori de risc putem controla

Fumatul, obezitatea, consumul excesiv de carne roşie, procesată, de grăsimi sau dulciuri sunt tot atâţia factori de risc în apariţia diabetului de tip II, alături de niveluri crescute de cholesterol şi trigluceride. Toţi aceşti factori de risc pot fi diminuaţi prin schimbarea stilului de viaţă prin opţiunea unei alimentaţii sănătoase,însoţite de exerciţii fizice regulate.

Alţi factori precum etnia – hispanicii, asiaticii, afro-americanii şi nativii americani sunt mai predispuşi la diabetul de tip II -  zestrea genetică – un părinte sau o rudă de gradul I creşte riscul de a moşteni boala – sau vârsta – peste 45 de ani nu pot fi controlaţi.

Factorii de risc pentru femei include diabetul gestaţional, adică acela care apare în momentul în care femeia este însărcinată, aducerea pe lume a unui copil peste 4 kg şi prezenţa sindromului ovarului polichistic.

Ce este diabetul şi cum reducem riscul de complicaţii

Diabetul este o tulburare metabolică în care organismul nu mai poate transforma mâncarea în glucoza necesară funcţionării organismului. În mod normal această glucoză ajunge în sânge şi este utilizată de celule pentru obţinerea energiei, cu ajutorul insulinei produse de pancreas care transport această glucoză în interiorul celulelor. La persoanele cu diabet însă pancreasul nu mai produce suficientă insulină sau nu mai produce deloc, fapt care împiedică buna utilizare a glucozei din sânge, care rămâne la niveluri ridicate. Celulele nu mai pot produce energia necesară corpului, chiar dacă nivelul zahărului din sânge este mare.

Putem controla nivelul zahărului din sânge prin dietă şi scăderea în greutate. Aceste măsuri reduc riscul de complicaţii. Aşadar aveţi grijă la carbohidraţi, păstraţi acelaşi nivel la fiecare masă, la grăsimi şi proteine, precum şi la numărul de calorii. 30 de minute de exerciţii fizice pe zi ajută organismul să producă mai multă insulină şi reduce nivelul zahărului din sânge. Activitatea fizică ajută la pierderea în greutate, scade tensiunea şi protejează în faţa bolilor de inimă.

Stresul duce la creşeterea presiunii arteriale şi a nivelului de zahăr în sânge. Unele persoane nu fac nimic pentru a-l reduce, în timp ce altele apelează la mâncare pentru a se calma. Cheia este însă relaxarea, deprinderea unor tehnici de respiraţie şi meditaţie, alături de medicaţia prescrisă de medicul diabetolog.  

În timp, un diabet netratat duce la acumularea plăcilor pe artere, existând riscul blocării lor şi la pierderea elasticităţii vaselor de sânge, fapt care măreşte riscul de atac de cord sau AVC. Două persoane din trei care are diabet moare în urma unor boli de inimă.  

Rinichii sunt şi ei afectaţi, la fel şi ochii şi sistemul nervos periferic. Nivelul crescut al zahărului în sânge distruge vasele mici de sânge de la nivelul ochilor care duce oxigenul şi nutrienţii către retină. Boala este cunoscută sub numele de retinopatie diabetică.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite