Reţeta supravieţuirii la peste 40 de grade Celsius

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zilele toride pot afecta şi starea de sănătate a unei persoane care nu suferă de boli cronice
Zilele toride pot afecta şi starea de sănătate a unei persoane care nu suferă de boli cronice

Temperaturile ridicate din ultima perioadă, ca şi trecerea bruscă de la frig la cald ne supun organismul unui stres suplimentar de adaptare. Copiii şi bătrânii au cel mai mult de suferit în zilele caniculare, dar şi persoanele cu boli cronice. Medicii spun că nu suntem făcuţi să funcţionăm la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius, însă putem lua anumite măsuri pentru a tolera mai bine canicula.

Suntem în plină vară şi parcă zilele toride ne-au epuizat deja toată energia. Am uitat cât ne doream să vină căldura, iar trecerea de la vremea extrem de rece cu temperaturi scăzute la caniculă a fost parcă prea bruscă şi ne-a drenat organismul de resurse, făcându-ne să ne simţim obosiţi.

„Zilele caniculare pot afecta starea de bine a unei persoane sănătoase deoarece temperaturile crescute duc la un stres suplimentar pentru organism care face eforturi să se adapteze. Poate apărea  o stare de astenie fizică şi psihică, transpiraţie, bătăi accelerate ale inimii, nervozitate accentuată, tulburări ale apetitului alimentar, dureri de cap, ameţeli, tulburări de somn, de concentrare, erupţii cutanate, crampe musculare“, enumeră dr. Ruxandra Constantina, medic de famile. Cei mai afectaţi sun copiii şi vârstnicii, dar şi persoanele care desfăşoară activităţi în aer liber.

Cu toate acestea, soarele poate rămâne prietenul nostru dacă ştim să-l folosim în avantajul nostru. „Soarele este benefic. Şi un minut dacă ar dispărea, nu am putea trăi fără el. În primul rând, psihic ne binedispune, ne înlătură melancolia şi depresia, iar la nivelul pielii activează vitamina D“, explică medicul de familie Ruxandra Constantina.

Alte beneficii aduse de soare sunt acelea că împiedică apariţia rahitismului la copii şi a osteoporozei la persoanele în vârstă. De asemenea, creşte imunitatea. „ O plimbare prin soare de 5-10 minute pe zi, dimineaţa între 8.00 şi 9.00 sau după amiaza, între 17.00 şi 18.00 pot face minuni“, mai spune medicul.

Hainele de plastic ne intoxică

Căldura toridă ne face să transpirăm, lucru care este poate neplăcut, dar benefic pentru că în acest fel organismul se răcoreşte.

Plimbările prin soare în miezul zilei sunt contraindicate persoanelor în vârstă care riscă să sufere diferite sincope şi accidente vasculare. „Transpiraţia depinde de numărul glandelor sudoripare. Importantă este îmbrăcămintea pe care o purtăm.  Indicată este îmbrăcămintea deschisă la culoare, largă, din materiale naturale – in, bumbac - şi nu sintetice pentru că acelea nu lasă pielea să transpire şi nu absorb transpiraţia“, adaugă dr. Ruxandra Constantina.

Culorile hainelor din palstic şi faptul că sunt antişifonare denotă că au multe chimicale în ele şi acest lucru ne dăunează. „Acele chimicale se amestecă cu transpiraţia şi totul pătrunde prin piele, pentru că pielea este cel mai mare organ de simţ al nostru şi lasă să pătrundă şi ce e bine şi ce e rău“, mai spune medicul de familie.

O serie de plante ne ajută să ne controlăm transpiraţia. Este vorba despre salvie şi scoarţă de salcie, sub formă de ceaiuri băute cam 2-3 căni pe zi, la temperatura camerei.  „Transporaţia nu trebuie inhibată prin antiperspirante. Aş sfătui mai ales femeile să nu folosească vara antiperspirantele, ci deodorantele naturale, care nu împiedică transpiraţia la nivelul axilei, ci doar omoară bacteriile şi inhibă acel miros neplăcut. Este foarte important, pentru că altfel ne trezim cu tot felul de chisturi, mastoză sau chiar cancer“.

Băuturile foarte reci nu fac fac bine

Hidratarea corespunzătoare are un rol foarte important în orice anotimp, cu atât mai mult pe timpul verii. Care este cantitatea indicată? „Minimum 1,5-2 litri. Chiar şi 3-4 litri. Nu e bine să spui: nu beau ca să nu transpir. Sau: am picioare umflate (cum se întâmplă în general la femei  pentru că ele au o circulaţie venoasă şi limfatică mai deficitară) şi nu beau ca să nu mi se umfle şi mai tare. Cu atât mai mult ne vom umfla dacă nu bem pentru că e ca la îngrăşare. Cu cât îi dai mai puţin organismului, cu atât el stochează ca rezervă şi atunci ni se umflă picioarele“, lămureşte misterul medicul.

E bine să bem apă, sucuri sau ceaiuri la temperatura camerei. „Lichidele calde ne fac să transpirăm şi astfel ne egalizăm temperatura corpului. Însă acesta este un obicei al asicticilor. Eu nu-i văd pe români şi nici pe mine bând un ceai fierbinte pe caniculă. Dar nici băuturile foarte reci nu ne fac bine. Ele reprezintă un efort suplimentar pentru organism. Determină şi vasoconstricţie şi afectează şi căile respiratorii. Aşadar bem apa cu lămâie şi sucurile la temperatura camerei la care adăugăm un cub de ghiaţă. Sfatul meu este să bea fiecare cât poate, fără să apară senzaţia de sete“.

Berea, băutura la ordinea zilei pentru români pe timp de vară, ne deshidratează. „la fel ca orice altă băutură alcoolică. O sticlă de bere băută seara este însă permisă“.

Trebuie să ne hidratăm înainte să apară senzaţia de deshidratare. Adică înainte de a apărea senzaţia de sete, pielea uscată, la fel şi buzele, saliva devine mai vâscoasă, iar cantitatea de urină scade. Alte semne ale deshidratării sunt durerile de cap, ameţelile, scăderea tensiunii arteriale şi o stare generală de rău.

Pe căldură cere organismul cere mâncare uşoară

Excesul de sare din mâncare trebuie ocolit pentru că sarea reţine apa în organism. „ ne umflăm şi pot apărea pusee hipetensive. Atenţie la sarea ascunsă în chipsuri, sneckesuri şi covrigei şi la mâncarea procesată“, avertizează dr. Ruxandra Constantina.

Potrivit acesteia, căldura cere organismului  mâncare uşoară. „Asta nu înseamnă că nu putem mânca proteină animală. Peştele e foarte bun, brânzeturile în asocoere cu salate, cu ouă fierte moi sau ochiuri în apă. Chiar şi grătar, dar fără carne tocată“.

Indicate sunt salatele de toate culorile. „Pentru că fiecare legumă, de oricare culoare – roşie, galbenă, verde, portocalie – conţine antioxidanţii respectivi. Antioxidanţii sunt acei prieteni care ne apără de radicalii liberi. Ultravioletele sunt o sursă de radicali liberi care ne îmbătrânesc pielea şi, în timp, ne îmbolnăvesc“.

Un lucru important, dar pe care nu multă lume îl ştie, este acela că orice proces din organismul nostru necesită arderi  şi că aceste arderi generează căldură şi radicali liberi. „Organismul ştie să-i contacareze, dar dacă îi dăm şi prăjeli şi mici şi poluare şi stres şi lipsă de odihnă, atunci cantitatea de radicali liberi este foarte mare şi de aici apar bolile degenerative. Una dintre cauzele pentru care apare cancerul este aceea că radicalii liberi sunt în număr foarte mare“.

Dacă mâncăm gras, sărat şi excesiv arderile generate vor fi mai mari şi ne va fi mai cald. Ne ajută să trecem cu bine de zilele toride o carne slabă, un grătar, o carne la cuptor, cartofi copţi, lactate, mai puţin lapte dulce, mai mult iaurt şi kefir pentru o floră intestinală şi o hidratare mai bune .

Dieta pe timp de vară trebuie să includă cereale integrale, orez, pâine, şi neapărat fructe autohtone. „Renunţaţi la dulciuri concentrate. Fructele ne şi hidratează, ne şi vitaminizează. Îngheţata e recomandată, cea care are cât mai puţine E-uri şi grăsimi. O putem prepara şi acasă din piure de fructe, cacao, migdale, nuci “.

Contrat opiniei populare, condimentele nu accentuează starea de rău pe caniculă. „Dimpotrivă, ele îmbunătăţesc digestia Recomand cu căldură ghimbirul care are un component care ne apără de radiaţiile ultraviolete. Poate fi pus în limonadă, ghimbir ras în salate, menta e foarte bună, feniculul, chimenul, anasonul care, de asemenea îmbunătăţesc digestia“.

Rozmarinul ne tonifică şi ne ridică tensiunea. „Tinerii mai ales, pentru că ei au tensiunea mică deşi beau foarte multe energizante şi cafea sunt hipotensivi, ar trebui să bea ceai de rozmarin sau de ginseng care energizează natural. La fel busuioc şi cimbru, care sunt dezinfectante ale tractului digestiv. Sfatul meu e să presăraţi cât mai multe condimente în mâncare“, mai spune dr. Ruxandra Constantina.

La fel şi ardei iute în salate pentru aceia care suportă şi nu au iritaţii gastrice. Ardeiul iute arde caloriile şi grăsimile. „Supele şi ciorbele de legume sunt o sursă excelentă de hidratare. Şi nu trebuie consumate neapărat fierbinţi, ci la temperatura camerei. Supe-creme de conopidă, de broccoli, cu puţin iaurt în ea supa de roşii cu busuioc, chiar sunt foarte bune“.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite